Φάμελλος: Άλλη η πραγματικότητα των αριθμών και της πολιτικής

…και άλλη της τηλετρομοκρατίας

«Η νέα Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα της χρεοκοπίας, της διαπλοκής και της διαφθοράς»

Στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποίησε, χθες, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στην περιοχή της Θεσσαλίας, εγκαινίασε αρχικά τον ιδιωτικό σταθμό CNG Θεσσαλίας, με έδρα την Λάρισα,

τον πρώτο ανεξάρτητο σταθμό φυσικού αερίου στη Θεσσαλία. Στη συνέχεια προήδρευσε συσκέψεως με τους Δημάρχους της ευρύτερης περιοχής, όπου παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες συνδέσεων περιφερειακών Δήμων με το δίκτυο και τις εγκαταστάσεις συμπιεσμένου φυσικού αερίου. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ολοκλήρωσε την επίσκεψή του, επιθεωρώντας την εξέλιξη των έργων στη λίμνη Κάρλα, συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστό.

Αναφερόμενος στον πρώτο σταθμό συμπιεσμένου αερίου και την ενημέρωση των Δημάρχων της περιοχής, ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε ότι «συμμετείχαμε σήμερα σε δύο διαδικασίες. Η μία ήταν η ενημέρωση των Δημάρχων για τον προγραμματισμό των έργων του φυσικού αερίου, διότι βασικός σκοπός της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι να επεκτείνουμε την πρόσβαση των πολιτών και των επιχειρηματιών σε ένα ωφέλιμο περιβαλλοντικά και οικονομικά καύσιμο».

Και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε για τη δυνατότητα σύνδεσης περιοχών και με δίκτυο, αλλά και με αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις συμπυκνωμένου φυσικού αερίου, μιας και νωρίτερα συμμετείχαμε στα εγκαίνια του πρώτου πρατηρίου συμπιεσμένου φυσικού αερίου, το οποίο δίνει τη δυνατότητα να παρέχουμε και στην επιχειρηματικότητα και στον πολίτη φθηνότερο καύσιμο».

Ο Αν. ΥΠΕΝ επεσήμανε ότι έτσι θα επιτύχουμε πολύ μικρότερες εκπομπές για τα αέρια του θερμοκηπίου, και παράλληλα, με δεδομένο ότι το φυσικο αέριο θα έχει πολλαπλές πηγές εισαγωγών και πολλούς παρόχους στην Ελλάδα θα έχει ασφάλεια παροχής και περιβάλλον συναγωνισμού. Έτσι, θα επιτευχθεί χαμηλή τιμή και ελευθερία προμηθειών και, βέβαια, μία μείωση κόστους η οποία με βάση την επιλογή μας να έχουμε μειωμένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης φέτος φτάνει μέχρι και το 40 %. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ισοτιμία στους πολίτες, πρόσβαση σε ένα κοινωνικό αγαθο και δυνατότητα και στην επιχειρηματικότητα και στον πολίτη να έχει μειωμένο ενεργειακό κόστος και ταυτόχρονα ενεργειακά δίκτυα με υψηλές προδιαγραφές.

Συμπλήρωσε δε, ότι η συνεργασία της ΔΕΠΑ με την Ιταλική ENI δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μια εταιρεία διανομής, την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας, που οργανώνει ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο, το οποίο προσδιορίζεται στα 420 χιλιόμετρα αγωγών φυσικού αερίου την επόμενη πενταετία, αλλά και 92 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεις. Ένα μεγάλο τμήμα αυτού είναι στη Θεσσαλία. «Σήμερα, συζητήσαμε με τους Δημάρχους για τη δυνατότητα δικτύων με το CNG, με το συμπιεσμένο αέριο, μιας και το υπουργείο μας, μέσα στον Ιούνιο, θα έχει παραδώσει τις προδιαγραφές για τις εγκαταστάσεις συμπιεσμένου φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει δουλειά για νέους επιστήμονες, ασφαλείς εγκαταστάσεις, καλύτερο περιβάλλον και ισχυρή επιχειρηματικότητα. Νομίζω ότι όλα αυτά είναι στοιχεία της νέας Ελλάδας που χρειαζόμαστε», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Σχετικά με την εξέλιξη των έργων στη λίμνη Κάρλα, ο Αν. ΥΠΕΝ δήλωσε ότι «επισκεφτήκαμε ένα πραγματικό παράδειγμα ανασύστασης του περιβάλλοντος και αποκατάστασης της ισορροπίας. Ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό σχέδιο έχει υλοποιηθεί και εξετάσαμε με τον Περιφερειάρχη την ολοκλήρωση των έργων. Πιστεύουμε ότι το οικοσύστημα στην περιοχή της Κάρλας έχει τη δυνατότητα, μετά τα έργα αυτά, να ανασυσταθεί και να ισορροπήσει, ώστε να επιλυθούν έτσι και θέματα τοξικότητας ή ανοξικών ζωνών τα οποία υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια».

Και συνέχισε: «Απομένει ένα πολύ μικρό τμήμα των αρδευτικών που θα ολοκληρωθεί τη φετινή χρονιά, για να μπορέσουμε να κάνουμε και επίσημα την ολοκλήρωση και τα εγκαίνια του έργου. Ο σκοπός είναι να βρούμε παραδείγματα που αλλάζουν το μοντέλο υδατικών πόρων στην περιοχή, αλλάζουν την άποψη για την “κατανάλωση” του περιβάλλοντος, αποδεικνύουν τελικά ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι κατακτητής της φύσης, αλλά ένα κομμάτι του περιβάλλοντος. Αρκετά ευρωπαϊκά και περιφερειακά έργα που υλοποιήθηκαν την τελευταία περίοδο θα μας δώσουν ένα καλό παράδειγμα. Η ουσία είναι να συνδυάσουμε έργα άρδευσης και έργα ύδρευσης με μία αειφόρο διαχείριση των υδατικών πόρων και προφανώς να επαναφέρουμε τις οικοσυστηματικές λειτουργίες της περιοχής».

Τέλος, ο Αν. ΥΠΕΝ, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την πολιτική επικαιρότητα, συγκεκριμένα εάν είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση για το ελληνικό χρέος, απάντησε:

«Σήμερα, είδαμε στη Λάρισα ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, χθες από την Καρδίτσα εξαγγείλαμε την αδειοδότηση ενός μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου υποδομής στη Μεσοχώρα, και στην Καρλα εξετάσαμε την ολοκλήρωση ενός άλλου μεγάλου περιβαλλοντικού έργου οικοσυστήματος και υδατικών πόρων. Η πραγματική Ελλάδα, πολλές φορές, δεν είναι στα τηλεπαράθυρα, αλλά στα έργα που γίνονται στην περιφέρεια και στη δουλειά που γίνεται στην οικονομία. Η πραγματική Ελλάδα, η Ελλάδα που έχει θετικό δείκτη παραγωγής το πρώτο τετράμηνο του 2017, που έχει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα το 2016 με δουλειά και με λιτότητα όλων των Ελλήνων, έχει αποδείξει ότι θα έχει λύση, διότι πολλές φορές είναι άλλη η πραγματικότητα των αριθμών και της πολιτικής και άλλη της τηλετρομοκρατίας. Εμείς είμαστε με την πραγματική Ελλάδα που δουλεύει και αυτή η Ελλάδα μπορεί και της αξίζει να έχει λύση».

Διότι, «η νέα Ελλάδα δεν έχει καμιά σχέση με την Ελλάδα που χρεοκόπησε, της διαπλοκής και της διαφθοράς, μιας και οι πολιτικοί λειτουργούσαν εις βάρος των συμφερόντων των πολιτών, δημιουργούσαν πολλά χρέη με δάνεια, δάνεια που δίνονταν με αέρα σε λίγους και όχι στην πραγματική οικονομία. Αυτή η Ελλάδα έχει κλείσει, το ξέρουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, αυτή η Ελλάδα έχει δώσει τη θέση της σε μία Ελλάδα που προσπαθεί και δικαιούται. Οι πολιτικές συμμαχίες που έχουν γίνει στην Ευρώπη μας δημιουργούν τη βεβαιότητα της λύσης. Προφανώς έχουμε απέναντί μας ένα μικρό κομμάτι του νεοφιλελεύθερου πυρήνα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, της λογιστικής ανάγνωσης της οικονομίας που δεν έχει σχέση με την Ευρώπη που θέλουμε».

Και κατέληξε: «Η Ευρώπη που χρειάζεται να επιζήσει, να διεκδικήσει ένα μέλλον μέσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, προοδευτικό, κοινωνικό, είναι η Ευρώπη που θα έχει σύνθεση. Όλοι λοιπόν οι λόγοι – και οι πραγματικοί της χώρας και οι πολιτικοί της Ευρώπης – συνηγορούν προς τη λύση. Η πρωτοβουλία των Γάλλων εταίρων μας και η έλευση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, τη Δευτέρα, στην Αθήνα, η ολοκλήρωση των μέτρων από την μεριά μας, η δουλειά των Ελλήνων και η ανάγκη να ξεφύγουμε από τη λιτότητα είναι, νομίζω, όλα όσα συνηγορούν ότι θα έχουμε λύση».

Κατά την περιοδεία του Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλου, παρόντες ήταν και οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Νίκος Παπαδόπουλος και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

The post Φάμελλος: Άλλη η πραγματικότητα των αριθμών και της πολιτικής appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα