Ερώτηση Κ. Χατζηδάκη για τη δημιουργία summer schools στην Ελλάδα

Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, προτείνοντάς του να στηρίξει τον θεσμό των summer schools, ο οποίος έχει την προοπτική να δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη για τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις τοπικές κοινωνίες.

Τα summer schools είναι μικρής διάρκειας προγράμματα που οργανώνονται από πανεπιστήμια

και άλλους ιδιωτικούς φορείς και πραγματοποιούνται κατά τους θερινούς μήνες. Αποτελούν έναν διαδεδομένο θεσμό σε διεθνές επίπεδο. Το κέρδος από τα προγράμματα αυτά, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης, είναι πολλαπλό για τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις τοπικές κοινωνίες: Καθιστούν τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σημείο συνάντησης σπουδαστών απ’ όλο τον κόσμο, ενισχύουν την αναγνωρισιμότητα της ελληνικής εκπαίδευσης και την ανάδειξή της στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, ενώ αποτελούν σημαντική άμεση πηγή εσόδων για τα ελληνικά ιδρύματα. Παράλληλα, συμβάλλουν ουσιαστικά και στη στήριξη της οικονομίας των τοπικών κοινωνιών δημιουργώντας, μεταξύ άλλων, συνέργειες με τις βιομηχανίες τουρισμού και πολιτισμού.
Ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζει επίσης πως ενώ χιλιάδες Έλληνες έχουν ταξιδέψει κατά καιρούς στο εξωτερικό για να παρακολουθήσουν summer schools, στην Ελλάδα ο θεσμός αυτός δυστυχώς δεν έχει εξελιχθεί, παρ’ ότι η χώρα μας διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα σε αυτόν τον τομέα, όπως το κλίμα και η πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά. Έτσι, εκπαιδευτικά ιδρύματα και κτηριακές εγκαταστάσεις παραμένουν ανεκμετάλλευτα τους καλοκαιρινούς μήνες, τη στιγμή που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με τρόπο που θα προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τα summer schools οφείλουν να τοποθετηθούν στο επίκεντρο της προσπάθειας για την ανάδειξη της Ελλάδας ως διεθνές εκπαιδευτικό, τουριστικό και πολιτισμικό κέντρο. Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε παρουσιάσει εδώ και έναν χρόνο την πρότασή μας προς αυτή την κατεύθυνση, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του προγράμματός μας. Είναι σημαντικό η προσπάθεια για δημιουργία summer schools να ενισχυθεί και να υποστηριχθεί συστηματικά από το Υπουργείο Παιδείας. Ας ελπίσουμε ότι οι ιδεοληψίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα εμποδίσουν και αυτή την προσπάθεια».

The post Ερώτηση Κ. Χατζηδάκη για τη δημιουργία summer schools στην Ελλάδα appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα