Ενοχη για λογοκλοπή διδακτορικού η υπουργός Παιδείας της Γερμανίας

Η απόφαση του Πανεπιστημίου Χάινριχ Χάινε του Ντούσελντορφ να αφαιρέσει από την Γερμανίδα υπουργό Παιδείας, Ανέτε Σαβάν, το διδακτορικό με το αιτιολογικό τής «εκτεταμένης λογοκλοπής» προκαλεί νέους τριγμούς στην γερμανική κυβέρνηση με την αντιπολίτευση να ζητά από την Άνγκελα Μέρκελ να την απομακρύνει.

Η Ανέτε Σαβάν θα πρέπει πλέον να συνεχίσει την πολιτική της σταδιοδρομία χωρίς τον τίτλο της διδάκτορος.

Όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μπρούνο Μπλέκμαν, η 15μελής

επιτροπή έκρινε, με 12 ψήφους υπέρ, μόνο δύο ψήφους κατά και ένα λευκό, ότι η Σαβάν «σκόπιμα και συστηματικά» διέπραξε λογοκλοπή στη διατριβή της στην Φιλοσοφία. Η απόφαση του Πανεπιστημίου κάνει λόγο για λογοκλοπή σε «εκτεταμένο μέρος» της διατριβής.

Η απόφαση ήταν το αποτέλεσμα επίσημης έρευνας που είχε ανοίξει στα μέσα του Ιανουαρίου, μετά από καταγγελίες.

Από το Γιοχάνεσμπουργκ, όπου βρίσκεται, η υπουργός αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες που της αποδίδονται ενώ διεμήνυσε ότι προτίθεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Πανεπιστημίου του Ντούσελντορφ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος Γερμανός υπουργός «συλλαμβάνεται» για λογοκλοπή του διδακτορικού του. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με τον πρώην υπουργό Άμυνας, βαρόνο Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, ο οποίος το 2011 είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί όταν αποδείχθηκε λογοκλοπή και στο δικό του διδακτορικό.

Την παραίτηση της υπουργού Παιδείας ζητούν και σε αυτήν την περίπτωση τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και οι Πράσινοι, διαφορετικά καλούν την Άνγκελα Μέρκελ να την απομακρύνει. Λόγω μάλιστα και της θέσης της, η πίεση είναι τώρα πολύ μεγαλύτερη.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα