Διαψεύδει ο Γ. Στουρνάρας τα περί τρίτου πακέτου βοήθειας

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις Κατσάμπα

O υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διέψευσε τα περί τρίτου πακέτου βοήθειας, θέμα που προέκυψε από τα όσα ανέφερε σε συνέντευξη του στη Wall Street Journal ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, Θάνος Κατσάμπας.

«Τις

θέσεις της χώρας τις διαμορφώνουν μόνο ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στο Reuters απορρίπτοντας έτσι τους ισχυρισμούς του κ. Κατσάμπα που είχε νωρίτερα εκτιμήσει ότι η χώρα μας θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης από την ευρωζώνη λέγοντας ότι οι ευρωπαίοι πιστωτές της καλούνται να βρουν νέα κεφάλαια.

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση, η οποία μπορεί να λάβει τη μορφή είτε της συμμετοχής του επίσημου τομέα είτε επιπλέον δανείων, με ευελπίστως καλύτερους όρους», δήλωσε ο κ. Κατσάμπας.

Ο κ. Κατσάμπας, βετεράνος του ΔΝΤ, με εμπειρία σε χρηματοδοτικά προγράμματα σε Ευρώπη, Ασία, Λατινική Αμερική και μέση Ανατολή, έχει από την παρούσα θέση του γνώση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας για το πρόγραμμα προσαρμογής, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Στις δηλώσεις του χαρακτηρίζει επίσης ανεπιθύμητο το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη καθώς θα οδηγούσε τη χώρα «δεκαετίες πίσω», ενώ αναφερόμενος στο χρηματοδοτικό κενό των 20 δισ. ευρώ που θα δημιουργούσε διετής παράταση στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, τονίζει πως είναι μη ρεαλιστική η υπόθεση ότι η Ελλάδα μπορεί να το καλύψει μόνη της προσθέτοντας πως την κάλυψή του θα πρέπει να την αναλάβουν από κοινού ευρωζώνη και ΕΚΤ.

«Παράταση της αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ είναι αδύνατη καθώς όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα δάνεια του Ταμείου προς κάθε χώρα βασίζονται σε κανόνες μη διαπραγματεύσιμους», τονίζει το στέλεχος του ταμείου.

Ο κ. Κατσάμπας εκτίμησε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Λουκά Παπαδήμο, μόνο το 22% των δεσμεύσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος εφαρμόστηκαν το 2011, με αποτέλεσμα ο δημόσιος τομέας να πρέπει να συρρικνωθεί.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα