Διαφωνία τρόικας – κυβέρνησης για εργασιακά και απολύσεις στο δημόσιο

Την ώρα που οι διαβουλεύσεις με την τρόικα προκειμένου να κλείσει το πακέτο των μέτρων, ύψους 13,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 – 2014 είναι πυρετώδεις, εμπλοκή σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στις συναντήσεις της τρόικας τόσο με τον υπουργό Εργασίας Γ.Βρούτση, για τις ανατροπές στα εργασιακά, που οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν θέσει ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, όσο και με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ.Μανιτάκη για

το αίτημα περί απολύσεων στο δημόσιο.

Ο Αντώνης Μανιτάκης αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών, όπου πραγματοποιούνται οι συναντήσεις, μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε στις διαβουλεύσεις με την τρόικα. Ερωτηθείς για το εάν προτιμά να συναινέσει σε απολύσεις ή σε περικοπές μισθών, απάντησε: «Προτιμώ να κάνω αυτό που πρέπει να γίνει».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρόικα αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του μοντέλου διαθεσιμότητας που έχει προτείνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ειδικότερα το χρονοδιάγραμμα που έχει εισηγηθεί η κυβέρνηση και ζήτησε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων από τους οργανισμούς που καταργούνται και διεύρυνση του μοντέλου της διαθεσιμότητας σε ολόκληρο το Δημόσιο.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν δέχεται τις απολύσεις και έχει αντιπροτείνει το μοντέλο διαθεσιμότητας, λέγοντας ότι για φέτος ο στόχος των 15.000 απομακρύνσεων υπερκαλύπτεται από τα αιτήματα για συνταξιοδοτήσεις, ενώ τονίζει ότι έως το 2015 θα έχουν απομακρυνθεί πολλοί περισσότεροι από 150.000 υπαλλήλους που ζητά η τρόικα.

Νέο ραντεβού με την τρόικα θα έχει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τη Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα νέα συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γ.Βρούτση και με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα, μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε νωρίτερα.

Οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τα εργασιακά επικεντρώνονται -κατά τις πληροφορίες- στη μείωση κατά 50% των αποζημιώσεων, την «αντικατάσταση» των ωριμάνσεων (τριετίες) στους μισθούς και τη νομοθέτηση του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Γ.Βρούτσης διέκοψε τη συνάντηση που είχε με την τρόικα για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τα ζητήματα που έχουν θέσει οι εκπρόσωποι των δανειστών και επέστρεψε στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων, μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε στις διαβουλεύσεις τρόικας – Μανιτάκη.

Η τρόικα θέτει τις αλλαγές στα εργασιακά ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Σϋμφωνα με το κείμενο του σχεδίου μνημονίου που έχει αποστείλει η τρόικα στην ελληνική πλευρά για τα εργασιακά και αποκάλυψε το Σάββατο το Mega, αναφέρεται συγκεκριμένα στα σχέδια για κατώτατο μισθό, ωράριο εργασίας και αποζημιώσεις.

Το κείμενο, ειδικότερα, προβλέπει:

* Για τον κατώτατο μισθό: «Με το νέο πλαίσιο, ο κατώτατος βασικός μισθός, οι ωριμάνσεις και τα οικογενειακά επιδόματα, που ορίζει σήμερα η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, θα αντικατασταθούν σταδιακά από έναν μηχανισ

Keywords
Τυχαία Θέματα