Δεν τίθεται θέμα αποπομπής από τη Σένγκεν, λένε κυβερνητικά στελέχη

Παρά τις πιέσεις από ευρωπαϊκές χώρες…

Σε διελκυστίνδα μεταξύ ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών και άλλων που τάσσονται στο πλευρό της Ελλάδας μετατρέπεται το προσφυγικό ζήτημα, καθώς ασκούνται ισχυρές πιέσεις προς τη χώρα και επαναφέρεται το σενάριο αυστηροποίησης των συνοριακών ελέγχων ακόμη και το ενδεχόμενο αποπομπής από τη συνθήκη Σένγκεν.

Στη διαβεβαίωση πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για αποπομπή της Ελλάδας από

τη Σένγκεν προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μετά το Συμβούλιο των συναρμόδιων υπουργών της Ε.Ε. την Δευτέρα στο Άμστερνταμ.

«Δεν έχουμε πρόθεση να πάρουμε μέρος σε ένα παιχνίδι αλληλοκατηγοριών που δεν οδηγεί πουθενά και δεν φέρνει αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» τόνισε ο κ. Μουζάλας.

«Η Σένγκεν είναι μέρος του παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών. Αν δεν κάνεις αυτό ή εκείνο θα σου κάνουμε αυτό. Είναι μία τιμωρία» πρόσθεσε. Σε ανάλογες διαβεβαιώσεις προχώρησε και ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος. «Τίποτα τέτοιο δεν έχει προταθεί ή συζητηθεί» σημείωσε.

«Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να διαχειριστούμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα», τόνισε και επεσήμανε: «Δεν θεωρώ ότι η ζώνη Schengen βρίσκεται σε κίνδυνο. Πρέπει να καταβάλουμε την καλύτερη δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό είναι και που οι πολίτες της Ευρώπης ζητούν από εμάς».

Στο επίκεντρο του Συμβουλίου των υπουργών τέθηκε, πάντως, το ενδεχόμενο να επιτρέπεται στις χώρες της Ε.Ε. να επεκτείνει πέραν των έξι μηνών, που ισχύει σήμερα, τους συνοριακούς ελέγχους για διάστημα έως και δύο έτη. «Να ερευνήσει τη νομική και πρακτική βάση έτσι ώστε να συνεχιστούν οι συνοριακοί έλεγχοι» κάλεσαν συγκεκριμένα την Κομισιόν.

Η κρίσιμη ημερομηνία για τις όποιες αποφάσεις είναι η 18η Φεβρουαρίου, οπότε θα εξεταστεί η πρόοδος της Ελλάδας στο ζήτημα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το δεδομένο είναι πως το κλίμα στην Ευρώπη είναι εκρηκτικό, με τις εκτιμήσεις πως τους πρώτους μήνες της άνοιξης οι ροές προσφύγων και μεταναστών θα ενταθούν και τα κράτη- μέλη θα κληθούν να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες καταστάσεις.

Κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας των αρμόδιων υπουργών της Ε.Ε., η Ελλάδα δέχθηκε επίσης επικρίσεις για την καθυστέρηση στη λειτουργία των απαιτούμενων σημείων πρώτης υποδοχής (hotspots) στα νησιά, γεγονός που παραδέχθηκε και ο κ. Μουζάλας. Δεσμεύτηκε, ωστόσο, πως το αργότερο έως τις αρχές Μαρτίου θα έχουν τεθεί σε λειτουργία.

Στο τραπέζι των συζητήσεων κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου τέθηκαν και οι κατηγορίες από ορισμένα κράτη – όπως η Αυστρία – ότι η χώρα δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορά της και ότι πρέπει να κάνει περισσότερα.

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της, ο Γ. Μουζάλας τόνισε ότι η Ελλάδα ενεργεί με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, με βάση το ευρωπαϊκό και το ελληνικό δίκαιο. «Φυλάσσουμε τα θαλάσσια σύνορά μας πολύ καλά, καθώς και την υπερηφάνεια της Ευρώπης, σώζοντας ανθρώπους», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας τόνισε ότι γίνεται τεράστια προσπάθεια τόσο για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, όσο και για την καταγραφή και ταυτοποίηση μεταναστών και προσφύγων. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να ελέγξει κανείς τα θαλάσσια σύνορα, λόγω της κοντινής απόστασης των ελληνικών νησιών από τα τουρκικά παράλια και όχι μόνο.

Εξάλλου, ο Ν. Τόσκας αναφέρθηκε στην πολύ αργή διαδικασία επανεισδοχής, λέγοντας ότι μετά από πολλά χρόνια ετέθη σε εφαρμογή η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για επιστροφές και ότι μέσα σε τρεις μήνες μόνο 80 μετανάστες εστάλησαν στην Τουρκία. Όσον αφορά τις επιστροφές μεταναστών στο Μαρόκο και το Πακιστάν, εκεί τα αποτελέσματα είναι μηδενικά, τόνισε ο Ν. Τόσκας.

Οι δηλώσεις περί ανεπαρκούς φύλαξης των συνόρων προκάλεσαν και αντίδραση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κούτρα, ο οποίος υπογράμμισε πως «ο ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει» και κάλεσε τις αυστριακές αρχές να είναι πιο προσεκτικές στα όσα λένε.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

The post Δεν τίθεται θέμα αποπομπής από τη Σένγκεν, λένε κυβερνητικά στελέχη appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα