Χωρίς συμφωνία η συνάντηση με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς

Χωρίς συμφωνία έληξε η πρώτη συνάντηση με την τρόικα, που επικεντρώθηκε στο θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων και δίηρκεσε περί τη μιάμιση ώρα. «Υπάρχει μια κατʼ αρχήν σύμπτωση απόψεων. Δεν υπήρξε ούτε κλίμα έντασης, αλλά ούτε και η αίσθηση ότι τελειώνουμε αύριο» είπε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος προσθέτοντας ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Στόχος είναι η όποια απόφαση να έχει ληφθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Και αν για το θέμα των πλειστηριασμών υπάρχει μια συγκρατημένη

αισιοδοξία στην κυβέρνηση ότι θα βρεθει η χρυσή τομή με την τρόικα, οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα των επαγγελματικών μισθώσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών να εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωσή τους (και για τις παλαιές και για τις νέες, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης).

Στις 5:00 θα υπάρξει νέα συνάντηση του Γ.Στουρνάρα με την τρόικα, η οποία πάντως δεν φαίνεται να υποχωρεί από τις θέσεις της, εξανεμίζοντας τις ελπίδες για έγκαιρη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και κυρίως για ανώδυνη για την κυβέρνηση συμφωνία.

Δεν τα βρήκαν για τους πλειστηριασμούς

Ειδικότερα, στη πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι, και στο επίκεντρό της βρέθηκε η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών κατοικιών, μετείχαν, λόγω των συναρμοδιοτήτων για το ζήτημα, οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς και ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Παπαδάκης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που έλαβε μέρος στην συνάντηση, η κυβέρνηση εξέφρασε την πρόθεσή της να προστατέψει τους οικονομικά αδύναμους, εμμένοντας στις θέσεις της για τα αποδεκτά όρια διαβίωσης (να προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς όσοι είναι πραγματικά φτωχοί) και για τον συνεργάσιμο δανειολήπτη, ενώ θα ενεργοποιηθεί και ο θεσμός της διαμεσολάβησης.

Σε ό,τι αφορά την υποδοχή των προτάσεων αυτών από την τρόικα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ανέφερε χαρακτηριστικά «υπάρχει μια κατʼ αρχήν σύμπτωση απόψεων. Δεν υπήρξε ούτε κλίμα έντασης, αλλά ούτε και η αίσθηση ότι τελειώνουμε αύριο. Συζητήσαμε διάφορα μέτρα, που είτε ελήφθησαν είτε θα ληφθούν, για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Θα συνεχιστεί η συζήτηση, σε τεχνικό επίπεδο, και την επόμενη εβδομάδα».

Από την κυβέρνηση εκφράζεται πάντως συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βρεθεί η «κοινή συνισταμένη» με τους επικεφαλής της τρόικας και μέχρι τις 10- 15 Δεκεμβρίου θα έχει υπάρξει συμφωνία σχετικά με την άρση του καθεστώτος που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων και το οποίο έχει ισχύ έως την 31η Δεκεμβρίου φέτος.

Το ερώτημα που απασχολεί την ελληνική πλευρά είναι εάν η τρόικα θα επιστρέψει μετά το Eurogroup της Πέμπτης για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση.

Στέλεχος της Κομισιόν σχολίαζε πως αν η τρόικα δεν επιστρέψει στην Ελλάδα μετά την Πέμπτη, υπάρχει φόβος ότι θα ζητήσει δείγματα γραφής για το πώς θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό, με άλλα λόγια θα ζητήσει μέτρα.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα