Μπροστά σε πλήθος δύσκολων ερωτημάτων η Ουκρανία – άφαντος ο Γιανούκοβιτς

Ενώπιον μίας σειράς κρίσιμων ερωτημάτων βρίσκεται την Κυριακή η Ουκρανία, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις του Σαββάτου, που είδαν τη Βουλή να ψηφίζει την αποπομπή του Βίκτορ Γιανούκοβιτς από την προεδρία, τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να θέτουν υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα Κίεβο, και την κύρια αντίπαλο του Γιανούκοβιτς, Γιούλια Τιμοσένκο, να αποφυλακίζεται και να πραγματοποιεί αρχηγική εμφάνιση

στην Πλατεία Ανεξαρτησίας.

Άγνωστη παραμένει η τοποθεσία του αποπεμφθέντος προέδρου Γιανούκοβιτς, ο οποίος το Σάββατο εγκατέλειψε το Κίεβο και διέφυγε στις ανατολικές περιοχές.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Γιανούκοβιτς το Σάββατο αποπειράθηκε να διαφύγει στη Ρωσία με μισθωμένο αεροπλάνο. Ωστόσο, η Υπηρεσία Συνοριακών Ελέγχων δεν επέτρεψε στο αεροσκάφος να απογειωθεί από την περιοχή του Ντόνετσκ, πόλη στην ανατολική Ουκρανία που αποτελεί παραδοσιακή βάση στήριξης του αποπεμφθέντος προέδρου.

Εν τω μεταξύ, στο Κίεβο, η μέχρι πρότινος αντιπολίτευση καλείται πλέον να αναλάβει τα ηνία του κράτους, με τη Βουλή να έχει προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές για τις 25 Μαΐου.

Άγνωστες παραμένουν οι πολιτικές ισορροπίες στους κόλπους της αντιπολίτευσης, με την κ. Τιμοσένκο, η οποία είναι πλέον ελεύθερη μετά από δύο χρόνια παραμονής στη φυλακή, να καλείται να συσπειρώσει τις παρατάξεις που ενώθηκαν έναντι στο καθεστώς Γιανούκοβιτς.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως πριν τη φυλάκισή της το 2011 για κατάχρηση εξουσίας, η δημοτικότητά της κ. Τιμοσένκο έπεφτε, είχε ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές του 2010 από τον κ. Γιανούκοβιτς και πολλοί την έβλεπαν ως μέλος της διεφθαρμένης ελίτ.

Παράλληλα, η αντιπολίτευση θα πρέπει να διαχειριστεί το φιλοευρωπαϊκό ρεύμα των δυτικών περιοχών της χώρας, δίχως όμως να αποξενώσει τις ρωσόφιλες ανατολικές επαρχίες.

Από την πλευρά της, η Ρωσία έχει υιοθετήσει μία επικριτική αλλά «απόμακρη» στάση απέναντι στις εξελίξεις στην Ουκρανία, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να ζητά επιστροφή στον «οδικό χάρτη» που συμφωνήθηκε την Παρασκευή και προβλέπει εκλογές έως το Δεκέμβριο.

Την ίδια στιγμή, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει και πάλι «μπρος» την οικονομία της Ουκρανίας των 46 εκατομμυρίων κατοίκων, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τον οίκο Moody’s το Κίεβο πρέπει να αποπληρώσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα ξένων νομισμάτων εντός του 2014, τη στιγμή που τα συναλλαγματικά της αποθέματα ήταν μόλις 18,8 δισ. δολάρια την 1η Δεκεμβρίου, πριν την επιδείνωση της κρίσης.
Πηγή skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα