Αλήθειες και ψέματα για τους followers του Σκάι, της Ναυτεμπορικής, του Θέματος, του Βήματος και του protagon

Χαμηλές πτήσεις στο twitter
Αποκαλύψεις για τους twitter followers

Στις 18 Αυγούστου, έχοντας κλείσει ήδη ένα εξάμηνο στο Λονδίνο, ήμουν στο Heathrow και περίμενα την πτήση των 8.30 να με κατεβάσει Αθήνα για τις διακοπές μου. Χαζολογώντας στο twitter για να περάσει η ώρα, κάπου πήρε το μάτι μου μια νέα

υπηρεσία (δε θυμάμαι καν το όνομά της, αλλά ας είναι καλά οι διορθωτές που θα προσθέσουν στο τέλος το σχετικό link) που «χαρακτηρίζει» τους followers διάφορων twitter accounts για το αν και κατά πόσο είναι πραγματικοί, ενεργοί κλπ. Το τελικό συμπέρασμα, όπως το είδα σε διάφορα tweets ήταν κάποια ποσοστά της μορφής «20% fake, 30% ανενεργοί».

Δεδομένης της συζήτησης που έχει ανοίξει σε διάφορα μέτωπα για το αν και κατά πόσο οι followers διαφόρων επιτυχημένων accounts στα social media είναι «πραγματικοί» ή όχι και απορρίπτοντας εξ ορισμού τα ποσοστά σ’ αυτές τις κατηγορίες (fake, ανενεργοί – οι οποίοι δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως προέκυψαν) ως αναμφισβήτητο συμπέρασμα για την κατανομή των followers ενός twitter account και, κυρίως, επειδή είμαι DIY-geek (δηλ. “φτιάχτο-μόνος-σου-γιατί-είναι-ωραία), μπήκα στον πειρασμό να κολυμπήσω σε λίγο πιο βαθιά νερά.

Συγκεκριμένα η ιδέα συνοψίζεται ως εξής: «Ναι μεν δε μπορείς να εξάγεις ασφαλή συμπεράσματα από 3 αριθμούς, μπορείς όμως σχετικά εύκολα να κατεβάσεις τους followers ενός twitter λογαριασμού και να διερευνήσεις διάφορα στατιστικά, όπως η κατανομή των tweets που έχουν οι followers, η κατανομή των followers των followers (δεν είναι τυπογραφικό, οι followers έχουν followers σωστά;), η κατανομή των following accounts των followers κ.ο.κ» για κάθε account προς έρευνα.

Σε δεύτερο χρόνο, έχοντας τις κατανομές αυτές μπορεί κάποιος ειδικός στα social media (το οποίο δεν είμαι, αλλά είμαι σίγουρος πως κάποιοι από τους αναγνώστες του deasy είναι) να επιχειρήσει ερμηνείες και να εξάγει συμπεράσματα

Ξεκινώντας λοιπόν, με λίγο ψάξιμο στο twitter API και με συνδυασμό διαφόρων εργαλείων άρχισα σε χαλαρούς ρυθμούς να κατεβάζω τους followers για 4-5 δημοφιλείς λογαριασμούς και στη συνέχεια να χτίζω κατανομές και γραφήματα στα ερωτήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Επέλεξα λογαριασμούς ΜΜΕ ή παρεμφερούς χαρακτήρα, που εκ των πραγμάτων τείνουν να εμφανίζονται πιο δημοφιλείς και επίσης, για λόγους μελλοντικής επιστημονικής έρευνας.

Τα accounts που χρησιμοποίησα για την μίνι έρευνα είναι τα @protagongr, @tovimagr, @skaigr, @protothemagr, @naftemporikigr τα οποία τα επέλεξα «ψευδοτυχαία», όσον αφορά την δημοτικότητά τους, εκφραζόμενη πάντα ως «αριθμός followers».

Προφανώς, η έρευνα δεν είναι εξαντλητική και πιθανώς να παρέλειψα διάφορα άλλα δημοφιλή accounts, αλλά αυτό λύνεται εύκολα στην έκδοση 2.0 αυτής εδώ της προσπάθειας.

Έχοντας μαζέψει πλέον όλα τα δεδομένα η δημιουργία κατανομών ήταν σχετικά εύκολη δουλειά. Για καλύτερη ομαδοποίηση στα γραφήματα «έσπασα» τους followers σε ομάδες, με βάση τον αριθμό των εμφανίσεων του χαρακτηριστικού που μελετούσα. Οι ομάδες είναι «0

Keywords
Τυχαία Θέματα