Αλγερία: Τουλάχιστον 80 οι νεκροί όμηροι

Στους 80 υπολογίζονται μέχρι στιγμής οι νεκροί από την τετραήμερη πολιορκία στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Αλγερία, μετά και τις πληροφορίες ότι τουλάχιστον εννέα ιάπωνες υπήκοοι σκοτώθηκαν. Εντός της ημέρας, ο αλγερινός Πρωθυπουργός Αμπντελμαλέκ Σελάλ αναμένεται να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του επεισοδίου ομηρίας.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι και τα 25 πτώματα που εντοπίστηκαν χθες ανήκαν σε ομήρους, ανεβάζοντας το συνολικό απολογισμό σε 48.

Σε αυτόν τον αριθμό προστέθηκαν σήμερα άλλοι εννέα νεκροί όμηροι, όλοι ιαπωνικής υπηκοότητας,

σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ιαπωνική κυβερνητική πηγή.

Την ευθύνη για την αιματηρή ομηρία ανέλαβε εξ ονόματος της Αλ Κάιντα ο Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, επικεφαλής της νεοσύστατης οργάνωσης «Υπογράφοντες με Αίμα», σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Sahara Media της Μαυριτανίας.

«Εμείς στην Αλ Κάιντα αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την ευλογημένη επιχείρηση», δηλώνει ο Μπελμοχτάρ σε βίντεο που επικαλείται ότι έχει στην κατοχή της η ιστοσελίδα, και παράλληλα καλεί τη Γαλλία να σταματήσει την επέμβασή της στο Μάλι.

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με τη Δύση και την αλγερινή κυβέρνηση υπό τον όρο ότι θα σταματήσουν τους βομβαρδισμούς εναντίον των μουσουλμάνων του Μάλι», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν τη μονάδα εξόρυξης φυσικού αερίου την περασμένη Τετάρτη, ζητώντας να σταματήσει η γαλλική επέμβαση στο γειτονικό Μάλι. Η πολιορκία κυλίστηκε στο αίμα την Πέμπτη, όταν οι αλγερινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον των ανταρτών καθώς εκείνοι επιχειρούσαν να δραπετεύσουν με ομήρους.

Το επεισόδιο έληξε το Σάββατο, όταν τα αλγερινά στρατεύματα πραγματοποίησαν έφοδο, καθώς οι αντάρτες φέρονταν να είχαν αρχίσει να εκτελούν τους ομήρους. Οι αλγερινές αρχές αρχικά είχαν ανακοινώσει ότι σκοτώθηκαν και οι 32 ισλαμιστές απαγωγείς. Πέντε αντάρτες φέρονται να συνελήφθησαν χθες.

Περίπου 700 αλγερινοί υπάλληλοι και 100 ξένοι κατάφεραν να διαφύγουν. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται Αμερικανοί, Βρετανοί , Γάλλοι, Ιάπωνες, Νορβηγοί, Ρουμάνοι και Φιλιππινέζοι.
Πηγή τα ΝΕΑonline

Keywords
Τυχαία Θέματα