Αύξηση-σοκ των αυτοκτονιών στην Ιαπωνία μετά το σεισμό και το τσουνάμι

Ο αριθμός των αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά πολύ πέρυσι στην Ιαπωνία μετά το σεισμό και το τσουνάμι που έσπειραν πανικό και χάος στις 11 Μαρτίου στις βορειοανατολικές ακτές του αρχιπελάγους, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση δύο ημέρες πριν συμπληρωθεί η πρώτη επέτειος από την καταστροφή. Ταυτόχρονα, στα πρακτικά των συνεδριάσεων της ιαπωνικής κυβέρνησης που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα αποκαλύπτεται πως οι Αρχές γνώριζαν εξ αρχής ότι υπήρχε κίνδυνος τήξης στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Κυβερνητικός

αξιωματούχος δήλωσε την Παρασκευή ότι η αύξηση κατά τουλάχιστον 20% του αριθμού των αυτοκτονιών που κατεγράφη σε ένα μήνα οφείλεται κατά ένα μέρος στο άγχος που κατέλαβε τους Ιάπωνες μετά την καταστροφή.

Τον Μάιο του 2011, 3.375 άνθρωποι έδωσαν τέλος στη ζωή τους, δηλαδή πάνω από το ένα δέκατο του ετήσιου συνόλου των αυτοκτονιών και πάνω από το 20% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με στατιστικές της αστυνομίας και της κυβέρνησης, ο αριθμός των αυτοκτονιών έφθασε τις 30.651 το 2011.

«Άγχος έχει καταλάβει την ιαπωνική κοινωνία μετά την καταστροφή και υποψιαζόμαστε ότι αυτός είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας» δήλωσε ο αξιωματούχος της ιαπωνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον οποίο, ο αριθμός των αυτοκτονιών αυξήθηκε κυρίως στους άνδρες ηλικίας 30 ετών.

Η Ιαπωνία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ.

Η κυβέρνηση γνώριζε ότι υπήρχε κίνδυνος τήξης στη Φουκουσίμα

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προέβλεπε το ενδεχόμενο να υπάρξει τήξη του πυρήνα στο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα από τις πρώτες ώρες αφότου χτυπήθηκε από το τσουνάμι, σύμφωνα με πρακτικά συνεδριάσεων που δημοσιοποιήθηκαν -αν και επίσημα η κυβέρνηση δεν το παραδέχθηκε παρά ένα μήνα αργότερα.

Ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011 προκάλεσε βλάβη στα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων στο εργοστάσιο της Tokyo Electric Power Co. (Tepco) Φουκουσίμα Νταϊίτσι, προκαλώντας το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα μετά από εκείνο στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας το 1986.

«Οι λειτουργίες ψύξης που συνεχίζουν να λειτουργούν είναι αυτές οι οποίες ηλεκτροδοτούνται από μπαταρίες. Θα διαρκέσουν οκτώ ώρες» ανέφερε μια περίληψη της πρώτης έκτακτης κυβερνητικής συνάντησης για την κρίση, τέσσερις ώρες μετά το σεισμό, επικαλούμενη έναν από τους συμμετέχοντες σε αυτήν, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

«Εάν οι θερμοκρασίες στους πυρήνες των αντιδραστήρων συνεχίσουν να αυξάνονται για πάνω από οκτώ ώρες, υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί τήξη» φέρεται ότι λέει ο ίδιος αξιωματούχος, σύμφωνα με τα πρακτικά.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου που επιτέλεσε καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου μετά την καταστροφή αντικαταστάθηκε αφού αναφέρθηκε στην πιθανότητα τήξης των πυρήνων των αντιδραστήρων την 12η Μαρτίου.

Η Tepco δεν παραδέχθηκε παρά μόνο τον Μάιο ότι είχε σημειωθεί τήξη των ράβδων καυσίμου, προκαλώντας έντονες επικρίσεις προς την εταιρία και προς την κυβέρνηση ό

Keywords
Τυχαία Θέματα