Le Figaro: Οι καπνοί της κρίσης κρύβουν τον αττικό ουρανό

Ρεπορτάζ για την απελπιστική κατάσταση που παρουσιάζει η ατμόσφαιρα στην Αττική, εξαιτίας της αλόγιστης καύσης ξύλων, που επιλέγονται ως πιο οικονομική λύση αντί του ακριβού πετρελαίου, φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Le Figaro.

«Ο αττικός ουρανός καλύπτεται από τους καπνούς της κρίσης» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας, στο οποίο αναφέρεται ότι η ατμόσφαιρα

είναι ολοένα πιο βαριά στην Αθήνα που έχει απολέσει «την θρυλική χειμερινή της λάμψη».

«Μια βαριά και πυκνή ομίχλη από μονοξείδιο του άνθρακα και οξείδιο του αζώτου καλύπτει με ανησυχητικό τρόπο το λεκανοπέδιο. Οι ειδικοί του υπουργείου Περιβάλλοντος διαβεβαιώνουν ότι το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα έχει ξεπεραστεί περισσότερο από 35 φορές τις τελευταίες ημέρες» γράφει η Figaro, σημειώνοντας πως οι Έλληνες, οι οποίοι πλήττονται από συνεχείς μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, δεν μπορούν πλέον να ζεσταθούν με τα καλοριφέρ.

«Ο νέος φόρος κατανάλωσης που επεβλήθη στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, είχε ως αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να εκτοξευτεί από 0,80 ευρώ το λίτρο, στα 1,40 ευρώ, ενώ στην Γαλλία κυμαίνεται στα 0,95 ευρώ. Αυτό προκάλεσε πτώση στην κατανάλωση κατά 75%» αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Τονίζεται μάλιστα ότι…θύματα της οικονομικής δυσχέρειας δεν είναι μόνο οι πολυκατοικίες, οι ένοικοι των οποίων έχουν σταματήσει πλέον να παραγγέλνουν πετρέλαιο, αλλά και τα σχολεία που στερούνται την θέρμανση.

Οι επιπτώσεις για την δημόσια υγεία είναι πολύ σοβαρές, επισημαίνεται στο άρθρο: «Η Αθήνα ήταν ήδη η πόλη με την μεγαλύτερη ρύπανση στην Ευρώπη» δηλώνει στην εφημερίδα, ο Γεράσιμος Αράπης, καθηγητής οικοτοξικολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ο οποίος υπογραμμίζει ότι συχνά καίγονται ακατάλληλα ξύλα (π.χ. ξύλα με βερνίκι ή χρώμα) γεγονός που σημαίνει ότι απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα τοξικές ουσίες.

Το φαινόμενο προβληματίζει την κυβέρνηση που διερωτάται αν η επιβολή πρόσθετων φόρων αντί να λύσει το πρόβλημα, το επιδεινώσει, αναφέρει το δημοσίευμα.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα