H Ολλανδία κινείται προς σχηματισμό κυβέρνησης Φιλελεύθερων και Εργατικών

Χείρα συνεργασίας στο κόμμα των Εργατικών έτεινε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε των Φιλελευθέρων για σχηματισμό κυβέρνησης μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που έβγαλε νικητές τα κόμματα που θεωρούνται πιο υποστηρικτικά στην πολιτική των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Ο Ρούτε άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετέχουν στο συνασπισμό και άλλα κόμματα, ενώ η πρώτη αντίδραση των Εργατικών στην πρόσκληση συνεργασίας ήταν θετική.

«Κατά την άποψή μας, ο πρώτος συνδυασμός που πρέπει να διερευνηθεί είναι εκείνος μίας

κυβέρνησης με τουλάχιστον τους Φιλελεύθερους και τους Εργατικούς» δήλωσε την Παρασκευή ο Μαρκ Ρούτε, λέγοντας πως αυτό είναι και το λογικό μετά την έκβαση των εκλογών.

Ελάχιστα αργότερα, ο επικεφαλής των Εργατικών Ντίντερικ Σάμσομ δήλωσε ανοικτός σε συμμετοχή σε κυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους.

Δεν είναι πάντως ξεκάθαρος ο ρόλος που θα παίξει ο παράγοντας του ποια από τα υπόλοιπα κόμματα θεωρούν «ευπρόσδεκτα» για τους Ρούτε και Ντίντερικ: Οι Φιλελεύθεροι δείχνουν προς το μικρό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών ενώ ο Ντίντερικ αναφέρθηκε ονομαστικά στους Σοσιαλιστές.

Οι κάλπες έδωσαν στο φιλελεύθερο VVD 41 έδρες και στο PvdA 38 έδρες, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση. Σε σύνολο 150 εδρών, η δύναμη των δύο κομμάτων δημιουργεί για πρώτη φορά εδώ και καιρό προσδοκίες για σταθερή συγκυβέρνηση σε μία χώρα που είναι μεν συνηθισμένη σε συνασπισμούς αλλά είδε την τελευταία κυβέρνηση «όμηρο» των μικρότερων κομμάτων.

Κατά κανόνα, οι συζητήσεις για σχηματισμό συνασπισμού διαρκούν τουλάχιστον εβδομάδες. O Μαρκ Ρούτε επισήμανε μάλιστα την Παρασκευή πως οι διαβουλεύσεις αναμένεται να είναι «περίπλοκες».
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα