Eπιβεβαιώνεται η κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού από τη Συρία

Περισσότερο φως σε μια περίεργη υπόθεση έριξε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, το οποίο ανακοίνωσε επίσημα την κατάρριψη ενός μαχητικού F4 της τουρκικής μαχητικής αεροπορίας, το οποίο πετούσε στον εναέριο χώρο της.

«Το συμβάν αντιμετωπίστηκε βάσει των όσων ισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις» δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο.
Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση των λιμενικών Αρχών των δύο χωρών για την ανεύρεση των πιλότων.

Το γεγονός επιβεβαίωσε και η Τουρκία. Αργά το βράδυ της Παρασκευής

πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα σύσκεψη υπό τον Ταγίπ Ερντογάν και τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, του υπουργού Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, του αρχηγού του τουρκικού ΓΕΑ πτέραρχου Μεχμέτ Ερτέν και του διοικητή της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα δόθηκε στη δημοσιότητα η σχετική επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τη Συρία.

«Η Τουρκία θα γνωστοποιήσει την τελική της στάση όταν γίνουν απολύτως σαφείς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό» ανέφερε η κυβέρνηση.

Πάντως, ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ είπε ότι το αεροσκάφος ενδεχομένως και να παραβίασε για λίγο τον συριακό εναέριο χώρο.
«Συμβαίνει συχνά με τέτοιες ταχύτητες που αναπτύσσονται να μπαίνουν στον εναέριο χώρο άλλης χώρας» τόνισε.

Εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου με τον οποίο επικοινώνησε το CNN, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν για το περιστατικό και παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Οι σχέσεις Αγκυρας-Δαμασκού έχουν επιδεινωθεί το τελεύταιο διάστημα με αφορμή και τους χειρισμούς του Ασαντ στην εξέγερση των αντικαθεστωτικών.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έχει κατ΄επανάληψη ζητήσει από τον πρόεδρο της Συρίας να αποχωρήσει από την εξουσία, ώστε να εκτονωθεί η κρίση.

Επιπλέον, πάνω από 30.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν διασχίσει τα σύνορα της χώρας τους με την Τουρκία, προκειμένου να γλιτώσουν από την αιματοχυσία.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την 7η κύρια βάση της τουρκικής Αεροπορίας στη Μαλάτια. Στη συγκεκριμένη βάση σταθμεύουν τα αναβαθμισμένα μαχητικά τύπου F4E 2020 και τα φωτογραφικά αεροσκάφη RF-4.
Χάθηκε ενώ βρισκόταν πάνω από θαλάσσια περιοχή, οκτώ μίλια από την Λατάκεια.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα