Crash τεστ για την δημοσιογραφία η δίκη για τα στημένα στο ποδόσφαιρο

Στις 23 Σεπτεμβρίου, την ερχόμενη Δευτέρα, αρχίζει η πολύκροτη δίκη για τα στημένα παιχνίδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μια υπόθεση που ξέσπασε πριν τρία χρόνια, με τη σύλληψη και προφυλάκιση γνωστών προσώπων στο χώρο του ποδοσφαίρου, όπως των κκ Μπέου, Ψωμιάδη, Τσακογιάννη και μερικών στοιχηματζίδων.

Η δικαστική γραφειοκρατία οδήγησε τη Δικαιοσύνη σε διαχωρισμό

της δικογραφίας, αφού αν δεν ορίζονταν η πρώτη δίκη στις 23 Σεπτέμβρη, τότε ένας εκ των βασικών κατηγορουμένων και μοναδικός προφυλακισμένος, ο Μάκης Ψωμιάδης, θα εξερχόταν από τη φυλακή σε δεκαπέντε ημέρες, καθώς τότε εξέπνεε το 18μηνο.

Έτσι η δίκη χωρίστηκε σε πολλά σκέλη και τη Δευτέρα εκδικάζεται η… πρώτη φουρνιά, με κατηγορούμενους έντεκα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο Μάκης Ψωμιάδης, ο Γιώργος Χριστοβασίλης, ο Θωμάς Μητρόπουλος. Παράλληλα ανακοινώθηκαν και οι μάρτυρες κατηγορίας, μεταξύ των οποίων είναι ο Αλέξης Κούγιας, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΟ Νίκος Πατέρας και επτά δημοσιογράφοι, κυρίως του ποδοσφαιρικού χώρου.

Η υπόθεση των στημένων αγώνων πρόκειται ουσιαστικά για ένα crash test της ελληνικής δημοσιογραφίας, αφού στην προανακριτική διαδικασία κλήθηκε μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων, στην προσπάθεια των ανακριτών να συγκεντρώσουν ενοχοποιητικά στοιχεία. Το βούλευμα με την απαγγελία κατηγορίας αναφέρεται στους, Μάκη Ψωμιάδη, για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απάτη, Σταύρο Ψωμιάδη (γιός του Μάκη) και Ιωάννη Παπακώστα (προπονητής), για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απάτη και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος την περίοδο 2008- 2011, αλλά και τους, Κων. Ριαβόγλου (π. προέδρου του Αγροτικού Αστέρα), Θωμά Μητρόπουλου (πρώην ιδιοκτήτης του Αιγάλεω), Γιώργου Χριστοβασίλη (πρόεδρος ΠΑΣ Γιάννινα), Ευαγγ. Αγγελής (μάνατζερ στέλεχος του ΠΑΣ) και Περικλή Αμανατίδη (προπονητής), για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, εντός του πλαισίου της εγκληματικής οργάνωσης από το 2008 έως το 2011 στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, λόγω παραγραφής σε βάρος των Γ. Χαβενετίδη, Δημ. Δημητρίου και Ευαγγ. Δήμου για τη μερικότερη πράξη της διεξαγωγής παράνομου στοιχήματος που τέλεσαν από την 1 Ιανουαρίου 08 έως τις 29 Ιουλίου 2008.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που γλύτωσαν τη δίκη. Βάσει του βουλεύματος λοιπόν, από τους συνολικά 16 κατηγορούμενους που πέρασαν το ανακριτικό γραφείο για το συγκεκριμένο σκέλος, δεν παραπέμπονται οι Διαμαντής Κωνσταντάρας, Σταύρος Μπαρκιτζής, Κων. Τσαλίκης, Χαρ. Χριστόγλου και Ευάγγελος Δήμος.

Από τα πέντε προαναφερθέντα πρόσωπα μόνο το ένα είναι αναγνωρίσιμο από το ευρύ κοινό και αυτό είναι του Χαράλαμπου Χριστόγλου, ο οποίος δεν είναι άλλος, από τον πασίγνωστο ραδιοφωνικό παραγωγό του NOVASPORTFM «Μπάμ και Κάτω».

Στον κατάλογο των μαρτύρων που ανακοίνωσε η Δικαιοσύνη περιλαμβάνονται οι Πιλάβιος, Πατέρας, Kαϋμενάκης, Δαλούκας, Mήνης, Tεροβίτσας, Bαξεβάνης, Kατσούλης, Σαμπράκος, Γάτας, Παπαπάνος, Mορφονιός, Hλιόπουλος, Kουτρούμπας, Mπόης, Παντελίδης, Xατζής, Kωνσταντινίδης, Bαλαβάνης, Σκούκας, Παπαδόπουλος, Kύρκος, Hμελος και Kούγιας. Στην λίστα των μαρτύρων κατηγορίας, ήταν και το όνομα του πρώην προέδρου του Ηρακλή Πέτρου Θεοδωρίδη ο οποίος απεβίωσε πριν λίγους μήνες.

Η υπόθεση των στημένων αγώνων του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι ένα crash test της ελληνικής δημοσιογραφίας, αφού πολλοί δημοσιογράφοι κλήθηκαν να καταθέσουν στην προανακριτική διαδικασία. Οι ανακριτές κάλεσαν πολλά πρόσωπα μεταξύ των οποίων και πολλούς δημοσιογράφους , στην προσπάθεια της Δικαιοσύνης για την αρτιότερη σύνταξη του κατηγορητηρίου της πολύκροτης και δύσκολης αυτής υπόθεσης.

Η πίεση αναμένεται να είναι μεγάλη για όλους τούς εμπλεκόμενους. Οι δημοσιογράφοι αυτή τη φορά καλούνται να μιλήσουν όχι μέσω του υπολογιστή τους στο γραφείο ή μέσω του μικροφώνου, αλλά βάζοντας το χέρι στο ευαγγέλιο και τεκμηριωμένα για όσα ξέρουν ενώπιον όχι μόνο των δικαστών, αλλά και των κατηγορουμένων με τους περισσότερους εκ των οποίων γνωρίζονται λόγω της φύσης του ποδοσφαίρου .

Ένα λεπτό θέμα, που κρίνονται ζωές, μια λεπτή υπόθεση, που αφορά την αξιοπιστία της κοινωνίας μας, μια υπόθεση που περιμένει όλη η Ελλάδα με αγωνία. Μια υπόθεση crash test για τη δημοσιογραφική οικογένεια, πολλά μέλη της οποίας έχουν δώσει αγώνες και αγώνες, για το ξεσκέπασμα σκανδάλων σε πολλά επίπεδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα