Citygroup: Απίθανη η τροποποίηση του Μνημονίου – τον Ιανουάριο η έξοδος από το ευρώ

Απίθανο θεωρείται το ενδεχόμενο έγκρισης του ελληνικού αιτήματος για τροποποίηση του Μνημονίου από την τρόικα, σύμφωνα με έκθεση της Citigroup, η οποία εκτιμά ωστόσο πως η τρόικα θα μπορούσε να δώσει στη νέα κυβέρνηση περισσότερο χρόνο για να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ.

Δυσμενείς

είναι οι προβλέψεις της Citigroup, με τους αναλυτές του ιδρύματος να τονίζουν ότι η αντιπαράθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα θα προκαλέσει καθυστερήσεις στην εκταμίευση των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ του Αυγούστου, ενώ ακόμα και στην περίπτωση που η Αθήνα λάβει τα χρήματα έως τα τέλη του καλοκαιριού ενδεχόμενη αποτυχία εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή της χρηματοδότησης σε βάθος χρόνου.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν αποχώρηση της χώρας μας από τη νομισματική ένωση τον Ιανουάριο του 2013, ενώ πρέπει να υπενθυμιστεί ότι η διεθνής τράπεζα έχει εκτιμήσει τις πιθανότητες ελληνικής εξόδου από το ευρώ μεταξύ 50 και 75%.

Σύμφωνα με τη Citigroup, η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ προϋποθέτει μία ριζική αλλαγή της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα και την επίδειξη ικανότητας στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, πρωτίστως στις ιδιωτικοποιήσεις. Συνάμα, απαραίτητη κρίνεται η υλοποίηση μίας δεύτερης αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, η οποία όμως πρέπει να συνοδευτεί από τη συνέχιση της στήριξης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα