Ζητούνται είδη και εθελοντές για βοήθεια σε Σύρους πρόσφυγες

Είδη πρώτης ανάγκης αλλά και χείρα βοηθείας για τη διαλογή και το πακετάρισμα ζητούν οι εθελοντές που πήραν την πρωτοβουλία να βοηθήσουν τους πρόσφυγες της Συρίας, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στο εμπορικό κέντρο City Plaza, στη Λευκωσία.

Η ομάδα η οποία σχηματίστηκε αυθόρμητα πριν από λίγες εβδομάδες έχει ήδη βοηθήσει με είδη πρώτης ανάγκης τους Σύρους πρόσφυγες στην Κύπρο

και ετοιμάζει πακέτα για την Ελλάδα. «Χρειαζόμαστε χέρια», ανέφερε η εκ των εθελοντών Ρόζι Χαραλάμπους απευθύνοντας έκκληση στον κόσμο «ζητήστε από τους φίλους σας να δωρίσουν μερικές ώρες από τον ελεύθερό τους χρόνο». Σύμφωνα με την ίδια, έχουν ήδη μαζευτεί αρκετά ρούχα και τα είδη που χρειάζονται τώρα περιλαμβάνουν μάρσιπους, υπνόσακους, σακίδια, αδιάβροχα ρούχα, μικρές σκηνές, πάνες, είδη υγιεινής, κάλτσες, παπούτσια, παιχνίδια.

«Σκεφτείτε τι θα χρειαζόσασταν αν εσείς και η οικογένειά σας ήσασταν στο δρόμο με μια πλαστική σακούλα και ένα κινητό τηλέφωνο», είπε. Υποσχέθηκε ακόμη ότι κανένα είδος που θα δοθεί δεν θα πάει χαμένο αφού ακόμα και να μην είναι κατάλληλο για να σταλεί, θα δοθεί σε οικογένειες στην Κύπρο που έχουν ανάγκη μέσω του Δήμου Λευκωσίας ή σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Μέχρι σήμερα η ομάδα στο κοινωνικό δίκτυο Facebook έχει πάνω από 1.000 μέλη. Η κ. Χαραλάμπους προέτρεψε τον κόσμο να γίνει μέλος της ομάδας "Cypriots Helping Syrian Refugees" όπου και θα μπορούν να δουν νέες αναρτήσεις ως προς το ποια είδη είναι αναγκαία.

«Θέλουμε να ενθαρρύνουμε όλους τους Κύπριους να βοηθήσουν αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία», ανέφερε η πρώην Επίτροπος της ΕΕ Ανδρούλλα Βασιλείου, υπό την αιγίδα της οποίας τέθηκε η πρωτοβουλία αυτή. Εδώ, διευκρίνισε, «μαζεύουν διάφορα είδη πρώτης ανάγκης, όχι τρόφιμα, γιατί αυτά είναι λίγο δύσκολο να σταλούν στο εξωτερικό». Αλλά, πρόσθεσε, «εκείνο που χρειαζόμαστε είναι και να φέρουν είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και να βοηθήσουν στο πακετάρισμα όλων αυτών των ειδών και στη διαλογή». Γίνεται, σημείωσε, «μια εξαιρετική δουλειά από τους εθελοντές και τις εθελόντριες αλλά θέλουμε κι άλλους».

Σύμφωνα με την ίδια ο χώρος στο City Plaza θα είναι ανοιχτός τις επόμενες δύο εβδομάδες από τις 1000 έως τις 1200 και από τις 1700 μέχρι τις 1900.

Κάλεσε «όλους όσοι είναι διατεθειμένοι ν` αφιερώσουν λίγο από τον ελεύθερό τους χρόνο για να βοηθήσουν να το κάνουν, γιατί να μην ξεχνάμε ότι όταν η Κύπρος και οι Κύπριοι χρειαστήκαμε βοήθεια από τον έξω κόσμο, απλόχερα μας την έδωσαν». Οφείλουμε και εμείς, πρόσθεσε, «να συμπεριφερθούμε με τον ίδιο πολιτισμό που μας χαρακτηρίζει και να δώσουμε γι αυτούς τους ανθρώπους, που δεν έφυγαν διότι ήθελαν να φύγουν από την πατρίδα τους αλλά γιατί καταστράφηκε η πατρίδα τους».

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωσταντίνος Γιωρκάτζης συγχάρηκε τους εθελοντές και ευχαρίστησε τους ιδιοκτήτες του City Plaza για την παροχή του χώρου. Ο Δήμος της Λευκωσίας, είπε, «έχοντας έμπρακτα αποδείξει την ευαισθησία του στα θέματα μετανάστευσης και προσφύγων μέσω ποικίλων δράσεων και υπηρεσιών του Πολυδύναμού μας Κέντρου δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από μια τέτοια πρωτοβουλία». Γι αυτό, πρόσθεσε, «βρισκόμαστε εδώ αρωγοί στη προσπάθειά να στηριχθούν οι πληγέντες Σύριοι πρόσφυγες, καθώς όμως και οι ελληνικές αρχές και ΜΚΟ οι οποίες δίνουν πραγματικά ένα δύσκολο αγώνα για να παράσχουν υπηρεσίες και είδη πρώτης ανάγκης σε όλους όσοι καταφθάνουν στα ελληνικά παράλια».

Σήμερα, πρόσθεσε, «είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε μόνο το σύμπτωμα». Εξέφρασε την ελπίδα ότι «σύντομα η ΕΕ ενωμένη, σοβαρή, να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για να σταματήσει και να παύσουν οι εχθροπραξίες στη Συρία που είναι η κύρια αιτία που βλέπουμε όλους τους πρόσφυγες να θέλουν να μεταναστεύσουν».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος Γιούνκερ πριν από 15 περίπου ημέρες είχε πει ότι αυτή είναι μια τεράστια κρίση η οποία δοκιμάζει την ΕΕ, μια ΕΕ η οποία χρειάζεται περισσότερη Ένωση στη Ένωση και περισσότερη Ευρώπη στην Ένωση».

«Θέλουμε δηλαδή να δώσουμε ευρωπαϊκές απαντήσεις όλοι ενωμένοι και με αλληλεγγύη», είπε.

Είχε πει επίσης, υπενθύμισε ο κ. Μαρκοπουλιώτης, «ότι η Ευρώπη που θέλει είναι ο φούρναρης στην Κω ο οποίος έβγαζε και έδινε ψωμάκια στους πρόσφυγες, είναι τα παιδιά στο σιδηροδρομικό σταθμό στη Γερμανία που χειροκροτούσαν όταν κατέβαιναν από τα τραίνα τα καραβάνια των προσφύγων. Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε».

Κι εσείς οι εθελοντές με το λιθαράκι αυτού που κάνουμε αυτή τη στιγμή συνεισφέρετε στο να έχουμε την Ευρώπη που θέλουμε, μια Ευρώπη ευρωπαϊκή, μια Ευρώπη αλληλεγγύης, σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάνει τις προτάσεις της. Πρέπει τα κράτη μέλη ν` αποφασίσουν σ` ένα πλαίσιο αλληλεγγύης, σοβαρότητας και έγκαιρα, ανέφερε.. «Πρέπει όλοι ν` αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο κ. Γιωρκάτζης είπε ότι είναι ντροπή για την Ευρώπη «το πόσο αργά λειτούργησε και αντέδρασε διότι το προσφυγικό δεν είναι χθεσινό, χρονίζει, είναι κάποια χρόνια που το γνωρίζουμε». Επανέλαβε ότι η ΕΕ έχει ευθύνη να αντιμετωπίσει το σύμπτωμα χωρίς όμως να διαλύσει υφιστάμενους θεσμούς, δίνοντας το παράδειγμα του Σέγκεν.

Σύμφωνα με την κ. Βασιλείου η ντροπή έγκειται σε εκείνους οι οποίοι φέρνουν εμπόδια στο να παρθούν αποφάσεις και να υλοποιηθούν. “Ξέρουμε πολύ καλά ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν προτείνει και υποστηρίζουν ένθερμα αυτές τις πράξεις αλλά σκοντάβουμε στο Συμβούλιο λόγω ορισμένων κρατών μελών”, είπε.

Στη Λευκωσία, ο χώρος που μαζεύονται είδη είναι στο υπόγειο του City Plaza, στην οδό Μακαρίου με τηλέφωνο επικοινωνίας το 99666011 (Ρόζι Χαραλάμπους). Ώρες λειτουργίας Τρίτη με Παρασκευή 1000 – 1200 και 1700 – 1900.

Στη Λάρνακα δέχονται είδη στην οδό Αγίου Λαζάρου 53, με τηλέφωνο επικοινωνίας το 96736838 (Λουίζ). Ώρες λειτουργίας Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο 1000 – 1300.

Στη Λεμεσό μαζεύονται είδη στην AV Solutions, οδός Σπύρου Κυπριανού 30, απέναντι από την υπεραγορά Carrefour, με τηλέφωνα επικοινωνίας 97661996 (Έιμι) ή 99080118 (Νίκη). Ώρες λειτουργίας Δευτέρα με Παρασκευή 0900 – 1800.

Στην Παφο, δέχονται είδη στο περίπτερο El Paso, στο δρόμο Γεροσκήπου προς αυτοκινητόδρομο Λεμεσού. Τηλέφωνο επικοινωνίας 99217165 (Πέτρος Μαύρος).

Στο Παραλίμνι επικοινωνήστε με την κ. Τούλα Ιακώβου στο 99595699.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα