Ζητούν την αποκατάσταση των Κούρδων

Αίτημα 100 ευρωβουλευτών για το Κουρδικό στην Τουρκία κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στις ομιλίες, ζητήθηκε να ξεκινήσει άμεσα διάλογος μεταξύ της Τουρκικής Κυβέρνησης και των Κούρδων εντός Τουρκίας, περιλαμβανομένου του PKK (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα) που θα πρέπει να αφαιρεθεί από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και των S&D Κώστας Μαυρίδης, μιλώντας σε δημοσιογραφική

διάσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με τη συνάδελφό του ευρωβουλευτή Barbara Spinelli (Ιταλία - GUE/NGL), "έφτασε η ώρα να αποκαταστήσουμε το μέλλον του Κουρδικού λαού εντός Τουρκίας, ενός ιστορικού λαού που επιβιώνει στο γεωγραφικό του χώρο για αιώνες και όπου καθημερινώς πλέον η Κυβέρνηση Ερντογάν ασκεί μια σιωπηλή γενοκτονία. Την αποκατάσταση των Κούρδων επιβάλλουν το δίκαιο, αλλά και τα γεωπολιτικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή".

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας στρέφονται ενάντια στα γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ και της δύσης γενικότερα. "Η νεο-οθωμανική Τουρκία επέλεξε ένα έξαλλο αντί ευρωπαϊκό δρόμο συμμαχώντας με τους ορκισμένους εχθρούς του σύγχρονου πολιτισμού και της ανθρωπότητας και από την άλλη, με τη στάση της δυναμιτίζει κάθε δυνατότητα σταθερότητας και ειρήνευσης στην περιοχή με αποτέλεσμα το ξερίζωμα εκατοντάδων χιλιάδων αθώων ανθρώπων από το γηγενή πληθυσμό. Λόγω των εξελίξεων, πρέπει να ξεκινήσει άμεσα διάλογος μεταξύ της Τουρκικής Κυβέρνησης και των Κούρδων εντός Τουρκίας, περιλαμβανομένου του PKK (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα) που θα πρέπει να αφαιρεθεί από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ".

Όπως εξήγησε, ο Ερντογάν βρισκόταν σε διάλογο με το PKK μέχρι πριν δύο χρόνια και αφού καθιερώθηκε στην εξουσία εξαντλώντας ένα παραπλανητικό παιγνίδι με τους Κούρδους. "Τώρα το PKK έγινε ξανά τρομοκρατική οργάνωση επειδή ο νεοσουλτάνος αποφάσισε να εξαλείψει τους Κούρδους".

"Ωστόσο, για να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα, πράγμα που είναι προς όφελος του τουρκικού και άλλων λαών που συμβιώνουν εντός Τουρκίας, πρέπει να ξεκινήσει ο πολιτικός διάλογος. Ειρήνη χωρίς το PKK στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να υπάρξει" κατέληξε.

Η πρωτοβουλία ανήκει στις ευρωβουλευτές Marie-Christine Vergiat (GUE/NGL) και Ana Gomes (S&D) και το αίτημα υπέγραψαν πάνω από 100 ευρωβουλευτές, ζητώντας την αφαίρεση του PKK από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα