Ζητούν ανάληψη ευθυνών τα κόμματα στον απόηχο των επεισοδίων (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο μάτι του κυκλώνα από χθες η αστυνομία για όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας πολιτών στην καρδιά της πρωτεύουσας. Έκθεση γεγονότων ζήτησε η πολιτική προϊστάμενος της δύναμης.

«Από τις εικόνες που είδα φαίνεται να απουσιάζει η απαιτούμενη αναλογικότητα, ωστόσο, αυτό θα διαφανεί από τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ζήτησα όπως ετοιμασθεί έκθεση γεγονότων για να πληροφορηθώ για τις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν από την ηγεσία στα μέλη της Δύναμης, που βρέθηκαν στα γεγονότα εν ώρα υπηρεσίας», ζήτησε η Υπουργός Δικαιοσύνης.

Αυτεπάγγελτη διερεύνηση της

υπόθεσης, με αφορμή τα δημοσιεύματα αποφάσισε η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων. «Αύριο θα ζητηθεί η συγκατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, για διορισμό ποινικών ανακριτών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία».

Διεξαγωγή έρευνας από την Ανεξάρτητη Αρχή είχε ζητήσει νωρίτερα με επιστολή του ο Αρχηγός της Αστυνομίας. «Η διερεύνηση από πλευράς της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων θα διασφαλίσει την αντικειμενική και αμερόληπτη εξέταση του θέματος».

Πυρά από τα κόμματα εναντίον της αστυνομίας με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ να αναφέρει ότι όσα έγιναν δεν τιμούν τη χώρα. «Καταδικάζουμε έντονα την υπέρμετρη βία που ασκήθηκε χθες από την αστυνομία και ζητούμε εξηγήσεις. Την ίδια ώρα, με δεδομένο το δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαμαρτύρεται, καταδικαστέα είναι και η παραβίαση των διαταγμάτων κατά του κορωνοϊού».

Έντονη κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν ανεξάρτητη έρευνα και ανάληψη πολιτικών ευθυνών.

«Η Υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας πρέπει να δώσουν απαντήσεις για τις εντολές που έδωσαν χθες και να μην επιχειρήσουν να μετακυλίσουν τις ευθύνες αλλού.   Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα κληθεί να λογοδοτήσει ενώπιον της Βουλής, όπου θα εγγράψει το θέμα το ΑΚΕΛ, τόσο για τις εντολές που έδωσε στην αστυνομία κατά τη χθεσινή διαδήλωση όσο και για τη συνεχιζόμενη αντισυνταγματική απαγόρευση των διαδηλώσεων», ανέφερε στην ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ.

«Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ να χρησιμοποιεί τα υγειονομικά μέτρα ως πρόσχημα για να αποσιωπεί την κριτική που ασκείται εναντίον της», ανέφερε στην ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ.

Σε δήλωση της η ΕΔΕΚ ανέφερε «τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν τιμούν ούτε την αστυνομία ούτε καθρεφτίζουν τον αναγκαίο σεβασμό που οφείλει ένα ευρωπαϊκό κράτος να επιδεικνύει απέναντι στους πολίτες του».

Το Κίνημα Οικολόγων δήλωσε «με μεγάλο προβληματισμό και έκπληξη παρακολουθήσαμε τη στάση της Αστυνομίας, η οποία πριν καν ξεκινήσει η διαδήλωση, ανέμενε τους διαδηλωτές με το όχημα «Αίαντας» και πάνοπλους αστυνομικούς».

Από την πλευρά της η Αλληλεγγύη δήλωσε ότι «δεν γίνονται αποδεκτές σε καμμιά περίπτωση αυτές οι δικτατορικές συμπεριφορές που παραπέμπουν στα μαύρα χρόνια του ολοκληρωτισμού.  Θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και οι υπεύθυνοι να παραιτηθούν και να φύγουν».

Τέλος η Συμμαχία Πολιτών δήλωσε ότι «δεν μπορεί η πανδημία να αποτελεί δικαιολογία για άσκηση της οποιασδήποτε μορφής βίας, ή να καταπατείται το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών στη διαμαρτυρία».

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαμαρτυρίας η Αστυνομία προχώρησε σε 11 συλλήψεις, ενώ εκδόθηκαν και έξι εξώδικα σε διαμαρτυρόμενους για τον περί λοιμοκάθαρσης νόμο.

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε ακόμη: 

Για «αστυνομική βαρβαρότητα», κάνουν λόγο οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας
 

Keywords
Τυχαία Θέματα