Γονείς ΑμεΑ ζητούσαν διευκρινίσεις - Αποκαλυπτικές επιστολές

Μέσω επιστολών και τηλεφωνικώς προσπαθούσαν να τύχουν ενημέρωσης οι γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες, με αφορμή τα πυκνά τηλεφωνήματα που δέχονταν καθημερινά από άλλους γονείς, σχετικά με την αλλαγή στο δοκίμιο των τελικών εξετάσεων.

Η συζήτηση βρίσκεται στο προσκήνιο μετά από τη χθεσινή δημοσιοποίηση της περίπτωσης 13χρονης μαθήτριας με σύνδρομο Down που έμεινε μετεξεταστέα στο μάθημα των μαθηματικών.

Μια από αυτές και η επιστολή από εκπρόσωπο της ομάδας πρωτοβουλίας γονιών και φίλων παιδιών με αναπηρίες ή και εκπαιδευτικές ανάγκες την οποία εξασφάλισε το Sigmalive.

Στην

επιστολή, η υπογράφουσα σημειώνει μεταξύ άλλων πως ζήτησε να ενημερωθεί για το ζήτημα από λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα επικοινώνησε  με το διευθυντή Μέσης εκπαίδευσης, ο οποίος πληροφόρησε ότι θα έδινε οδηγίες για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ έτυχε ενημέρωσης από την υπεύθυνη της ειδικής αγωγής στη μέση εκπαίδευση, ώστε να ενημερωθεί κατά πόσο είχαν ετοιμαστεί τα διαφοοποιημένα εξεταστικά δοκίμια για τις τελικές εξετάσεις από το Υπουργείο ή αν είχαν σταλεί οδηγίες στα σχολεία για το πως θα γίνει η διαφοροποίηση.

«Με μεγάλη έκπληξη μου, όμως πληροφορήθηκα ότι τουλάχιστον για φέτος δεν προτίθενται να εφαρμοστεί η διαφοροποίηση στις τελικές εξετάσεις για τα  παιδιά τής ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.  Η ίδια μου είπε ότι συμφωνά ότι πρέπει να γίνεται διαφοροποίηση αλλά θα πρέπει να αναμένουμε την νέα νομοθεσία της ενιαίας εκπαίδευσης αφού ο περί ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης νόμος του 1999 δεν προβλέπει διαφοροποίηση», ανέφερε στη επιστολή.

Επισκέφθηκε το σχολείο η Προϊστάμενης Ειδικής Αγωγής

Την επιστολή σχολίασε στο Sigmalive, η Προϊστάμενης Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, κ. Γεωργία Κούμα, στην οποία γίνεται η σχετική αναφορά, «Ως Υπουργείο θέλουμε πάντοτε να είμαστε σύννομοι δηλαδή να βοηθούμε και να εφαρμόζουμε την επικείμενη νομοθεσία σε ποικίλα θέματα. Όσον αφορά αυτή την περίπτωση, ναι κάποιες οδηγίες έχουν δοθεί για απλοποίηση εξεταστικών δοκιμίων που απευθύνονται σε παιδιά με πληθώρα δυσκολιών Παγκύπρια, όμως η νομοθεσία δεν μας επιτρέπει ακόμη να βελτιώσουμε τις πολιτικές μας. Υπενθυμίζουμε ότι πάντοτε ως Υπουργείο και με την βοήθεια εμπειρογνωμόνων είμαστε στη διαδικασία ετοιμασίας νέας σύγχρονης νομοθεσίας που να διέπει την ενιαία εκπαίδευση και παράλληλα να ετοιμαστούν και κανονισμοί για την υλοποίηση της συγκεκριμένης νομοθεσίας εφόσον εγκριθεί».

Η κ. Κούμα σημείωσε πως σήμερα επισκέφθηκε μαζί μ΄αλλους λειτουργούς το σχολείο, μετά από αίτημα του ίδιου του Υπουργού Παιδείας, το σχολείο στο οποίο σημειώθηκε το περιστατικό ώστε να λάβουν γνώση των γεγονότων.

«Ελπίζουμε η συγκεκριμένη περίπτωση να πάρει τη σωστή πορεία», είπε η κ Κούμα.

Ερωτηθείς εάν η καθηγήτρια ευθύνεται για το περιστατικόν η κ. Κούμα είπε πως «όχι».

Εξάλλου προηγουμένως πρχώρησε σε δηλώσεις και ο υπουργός Παιδείας

Αυτούσια η επιστολή των γονέων:

«Αγαπητή….

Λυπάμαι που βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να σας ενοχλήσω για το πιο πάνω θέμα.

Το τελευταίο διάστημα όμως έχουμε λάβει ως ομάδα πρωτοβουλίας γονιών και φίλων παιδιών με αναπηρίες ή και εκπαιδευτικές ανάγκες, δεκάδες αγωνιώδη τηλεφωνήματα από γονείς σχετικά με το πιο πάνω θέμα.

Ως ομάδα πρωτοβουλίας γονιών και φίλων παιδιών με αναπηρίες ή και εκπαιδευτικές ανάγκες, έχουμε θίξει τόσο το θέμα αυτό όσο και της διαφοροποίησης των εξεταστικών δοκιμίων πάρα πολλές φορές από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα. Μάλιστα έχει συζητηθεί και στις συναντήσεις της Επιτροπής που έχει συσταθεί από τον αξιότιμο υπουργό Παιδείας. 

Ενόψει όμως του γεγονότος ότι σε πολύ λίγες μέρες,  τα παιδιά θα παρακαθίσουν στις τελικές εξετάσεις η κυρία Γ.Π.,  επικοινώνησε με μηνύματα με το διευθυντή μέσης εκπαίδευσης,  κύριο Λούη Κυπριανού,  ο οποίος την πληροφόρησε ότι θα έδινε οδηγίες για το συγκεκριμένο θέμα. 

Έτσι, στις 7.5.2019, επικοινώνησα τηλεφωνικά με την υπεύθυνη της ειδικής αγωγής στη μέση εκπαίδευση,  κυρία Γεωργία Κούμα για να ενημερωθώ κατά πόσο είχαν ετοιμαστεί τα διαφοροποιημένα εξεταστικά δοκίμια για τις τελικές εξετάσεις από το Υπουργείο ή αν είχαν σταλεί οδηγίες στα σχολεία για το πως θα γίνει η διαφοροποίηση. Με μεγάλη έκπληξη μου, όμως πληροφορήθηκα ότι τουλάχιστον για φέτος δεν προτίθενται να εφαρμοστεί η διαφοροποίηση στις τελικές εξετάσεις για τα  παιδιά τής ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. 

Η ίδια μου είπε ότι συμφωνά ότι πρέπει να γίνεται διαφοροποίηση αλλά θα πρέπει να αναμένουμε την νέα νομοθεσία της ενιαίας εκπαίδευσης αφού ο περί ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης νόμος του 1999 δεν προβλέπει διαφοροποίηση.

Κατά τη γνώμη μας όμως ο ισχυρισμός αυτός δεν ευσταθεί. Συγκεκριμένα, το άρθρο 18(1) αναφέρει ότι παιδιά για τα οποία έχει προσδιοριστεί Ειδική Αγωγή Και Εκπαίδευση φοιτούν σε συνηθισμένα με κατάλληλες υποδομές, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τού Υπουργείου, προσαρμοσμένο στις δικές τους ανάγκες και το εξατομικευμένο πρόγραμμα τους. Επιπρόσθετα,  το άρθρο 18(4), ξεκαθαρίζει ότι για τα παιδιά πού έχει προσδιοριστεί Ειδική Αγωγή Και Εκπαίδευση, υποβάλλονται σε εξετάσεις και διαγωνίσματα του ίδιου επιπέδου και απαιτήσεων όπως και για τους υπόλοιπους μαθητές, που προνοούνται από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, προσαρμοσμένα στις επιστημονικές αξιολογημένες ειδικές ανάγκες τους.

Επίσης τόσο τα αναλυτικά προγράμματα όσο και η ιστοσελίδα του Υπουργείου σας,  διακηρύσσει ότι η διαφοροποίηση είναι επιτακτική ανάγκη για αυτά τα παιδιά.

Εξάλλου, η επίτροπος προστασίας δικαιωμάτων των παιδιών, σε πολλές εκθέσεις της αναφέρει ότι με βάση την Αρχή της Μη Διάκρισης, η οποία ορίζεται στο Άρθρο 2 της Σύμβασης , τα Συμβαλλόμενα Κράτη υποχρεούνται να σέβονται τα δικαιώματα που αναφέρονται στη Σύμβαση «και να τα εξασφαλίζουν σε κάθε παιδί που υπάγεται στη δικαιοδοσία τους, χωρίς καμία διάκριση» (Γίνονται αναφορές σ΄άρθρα)

Πραγματικά…. δεν είναι πρόθεση μας να ξεκινήσουμε ένα δικαστικό αγώνα για τα αυτονόητα δικαιώματα των παιδιών μας στα σχολεία. Όμως καθημερινά επικοινωνούν μαζί μας γονείς που δεν αντέχουν άλλο να βλέπουν τα παιδιά τους να "κακοποιούνται" πνευματικά αφού τα περισσότερα παιδιά της ειδικής εκπαίδευσης βρίσκονται από την ώρα που θα σχολάσουν μέχρι αργά το βράδυ σε ατομικά φροντιστήρια χωρίς φυσικά αποτέλεσμα. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει γιατί δεν τους παρέχονται οι εύλογες προσαρμογές που δικαιούνται.

Αποτεινόμαστε λοιπόν, σε εσάς και τον αξιότιμο υπουργό Παιδείας, ευελπιστώντας ακόμη μια φορά ότι λόγω της ευαισθησίας που σας διακατέχει στα θέματα της ειδικής εκπαίδευσης, θα μας βοηθήσετε και στο πιο πάνω θέμα.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκριση σας.

Με εκτίμηση,…..Εκπρόσωπος της ομάδας πρωτοβουλίας Γονιών και φίλων παιδιών με αναπηρίες ή και εκπαιδευτικές ανάγκες»

Keywords
Τυχαία Θέματα