Ζέτα: Η συνεργασία για την επαγγελματική ασφάλεια στο υψηλότερο επίπεδο

Στην Κύπρο η τριμερής συνεργασία για τα θέματα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας, βρίσκεται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε χαιρετισμό σε ειδική τελετή της ΣΕΚ που οργανώνεται στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες.

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι η κρίση της πανδημίας είναι πρωτοφανής

και έχει επηρεάσει το σύνολο της κοινωνίας και φυσικά τον κόσμο της εργασίας και καθημερινά αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της που περιλαμβάνουν την άμεση απειλή μετάδοσης του κορωνοϊού στους χώρους εργασίας, τις νοσηλείες, την απώλεια ζωών, καθώς και τις νέες μορφές εργασιακών ρυθμίσεων, όπως είναι η τηλεργασία, την απώλεια θέσεων εργασίας και το κλείσιμο των επιχειρήσεων.

Η κρίση αυτή, σύμφωνα με την Υπουργό, κατέδειξε όμως και την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της εφαρμογής Συστημάτων Διαχείρισης της Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας, τα οποία θα προστατεύουν την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, τα οποία θα είναι σε θέση να απορροφούν απρόβλεπτες απειλές και να αντιμετωπίζουν νέους κινδύνους, ενώ ταυτόχρονα να συνεχίζουν να προστατεύουν τους εργαζόμενους από τους εργασιακούς κινδύνους, διασφαλίζοντας όχι μόνο την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων αλλά και τη συνέχεια της επιχειρησιακής δραστηριότητας.

"Υπό τις προϋποθέσεις αυτές, πρέπει να πω ότι είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη γιατί στην Κύπρο η τριμερής συνεργασία για τα θέματα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας, βρίσκεται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Είναι στο πλαίσιο της άριστης αυτής τριμερούς συνεργασίας άλλωστε που έχει υπογραφεί από όλους του Κοινωνικούς Εταίρους η Στρατηγική της Κύπρου για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, η πορεία υλοποίησης της οποίας αξιολογείται σε ετήσια βάση, και υλοποιείται, επιπρόσθετα, ειδικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο διαμορφώθηκε μετά από εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων, για περιορισμό της αύξησης των εργατικών ατυχημάτων", ανέφερε στο χαιρετισμό της η Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο από την πλευρά του, υλοποιώντας τη Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης και εφαρμόζοντας τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας και υγείας, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους και όλα τα εργαλεία.

Στο πλαίσιο αυτό προβαίνει σε σειρά ενεργειών όπως η ετοιμασία και προώθηση νέων νομοθετημάτων, που εκσυγχρονίζουν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, όπως είναι για παράδειγμα οι νέοι Κανονισμοί Διαχείρισης θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας, που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Παρασκευή και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πρόνοιες για την απαιτούμενη εκπαίδευση των μελών των Επιτροπών Ασφάλειας, καθώς και των ατόμων των Εσωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης και των Λειτουργών Ασφάλειας των επιχειρήσεων.

Επίσης η δωρεάν προσφορά διαδικτυακών εργαλείων Εκτίμησης των Κινδύνων, τα οποία θα βοηθήσουν τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βελτιώσουν τα επίπεδα ασφάλειας στους χώρους τους, η διάθεση δωρεάν ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού για την επιμόρφωση των εργαζομένων, και η προώθηση της ενσωμάτωσης των θεμάτων ασφάλειας και υγείας στο εκπαιδευτικό σύστημα.

"Πιστεύω λοιπόν ακράδαντα ότι κοινός στόχος όλων μας είναι και πρέπει να παραμένει η δημιουργία ενός κατάλληλου και επαρκούς εργασιακού περιβάλλοντος που να διασφαλίζει τη ζωή, την αρτιμέλεια, την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων προς όφελος όλων. Γιατί η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων δεν είναι μόνο ένα θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα. Είναι, πάνω απ’ όλα, ένα κατεξοχήν ανθρώπινο δικαίωμα", ανέφερε.

Η κ. Αιμιλιανίδου απέτισε φόρο τιμής στα θύματα των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών και τόνισε πως χρέος όλων μας είναι να μεριμνήσουμε ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να επιστρέφουν από την εργασία στο σπίτι τους υγιείς και αρτιμελείς.

Διαβάστε ακόμη: 

Νέα μέτρα στήριξης – Ανακοινώσεις Ζέτας και Πετρίδη

Keywords
Τυχαία Θέματα