Ζελένκσι: Η Ρωσία θα λογοδοτήσει για κάθε ζωή που πήρε

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύθηκε η χώρα του να απαντήσει μετά τα σημερινά αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας, τονίζοντας ότι η Μόσχα «θα λογοδοτήσει για κάθε ζωή που πήρε».

Ο Ζελένσκι, σε βίντεο που ανήρτησε στο Telegram, επεσήμανε ότι η Μόσχα εξαπέλυσε σχεδόν 100 πυραύλους διαφόρων τύπων εναντίον της Ουκρανίας. «Τουλάχιστον 70 πύραυλοι καταρρίφθηκαν. Σχεδόν 60 από αυτούς στην περιοχή του Κιέβου. Το Χάρκοβο επίσης επλήγη σφοδρά», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος είχε αναφέρει μέσω του Telegram ότι «μέχρι στιγμής 92 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί (…) Δυστυχώς τέσσερις

έχουν σκοτωθεί», καταγγέλλοντας την εκστρατεία «ρωσικής τρομοκρατίας».

Όπως διευκρίνισε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ίγκορ Κλιμένκο, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στο Κίεβο, δύο ακόμη στην περιφέρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας και ένας τέταρτος στο Χάρκοβο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι, η Ρωσία εκτόξευσε σήμερα «99 πυραύλους διαφόρων τύπων», εκ των οποίων 72 καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις «κατέστρεψαν 72 αεροπορικούς στόχους», ανάμεσά τους 10 υπερηχητικούς πυραύλους Kinjal και τρεις πυραύλους κρουζ Kalibr καθώς και 59 πυραύλους κρουζ τύπου Kh-101, Kh-555 και Kh-55.

Από την πλευρά του, o υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε σήμερα από τους συμμάχους της χώρας να της προσφέρουν πιο γρήγορα πυρομαχικά για τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, επιθετικά drones και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Σε ανακοίνωσή του ο Κουλέμπα κάλεσε τους Δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας να απαντήσουν στα νέα ρωσικά πλήγματα «επιταχύνοντας την παροχή επιπλέον συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, επιθετικών drones κάθε τύπου, πυραύλων βεληνεκούς μεγαλύτερου των 300 χιλιομέτρων».

Παράλληλα ο Κουλέμπα ζήτησε από τους συμμάχους της χώρας του να «αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τις ανάγκες της Ουκρανίας και να πάψουν να έχουν επαφές με Ρώσους διπλωμάτες στις πρωτεύουσες και τους διεθνείς οργανισμούς».

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει «εσκεμμένα» «κατοικημένες» περιοχές   

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ κατηγόρησε την Ρωσία ότι βομβαρδίζει «εσκεμμένα» «κατοικημένες περιοχές», μετά την νέα μαζική επίθεση που πραγματοποίησε σήμερα το πρωί που στόχευσε ιδιαίτερα την ουκρανική πρωτεύουσα.

«Το Kράτος της τρομοκρατίας (η Ρωσία) στοχεύει σκόπιμα κρίσιμες υποδομές και κατοικημένες περιοχές, αποδεικνύοντας ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει την επιθετικότητά της μέχρι να τη σταματήσουμε εμείς», δήλωσε ο Ουμέροφ στο X (πρώην Twitter).

Η Μόσχα κατέρριψε εννέα ουκρανικούς πυραύλους πάνω από το Μπέλγκοροντ 

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και επτά τραυματίσθηκαν σήμερα σε ουκρανική επίθεση στην πόλη και την περιοχή του Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσαν το υπουργείο Άμυνας και αξιωματούχοι της περιφέρειας.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Βιτσισλάβ Γκλαντκόφ δήλωσε ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε από πύραυλο που έπεσε μπροστά από το αυτοκίνητό του και ότι τέσσερεις άνθρωποι τραυματίσθηκαν σε μια έκθεση αυτοκινήτων.

Συνολικά, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 17 ουκρανικούς «εναέριους στόχους», συμπεριλαμβανομένων ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών με αποτέλεσμα ένας αριθμός κατοικιών και αυτοκινήτων να υποστούν ζημιές.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα ότι τα σφοδρά ρωσικά πλήγματα με πυραύλους και drones στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο και στην νοτιοανατολική πόλη Χάρκιβ είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι και να τραυματισθούν δεκάδες, ενώ προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι ο βομβαρδισμός από τους Ουκρανούς το Σάββατο της πόλης Μπέλγκοροντ, στον οποίο σκοτώθηκαν όπως ανακοίνωσε η Ρωσία 25 άμαχοι, «δεν θα μείνει ατιμώρητος»

Από την Παρασκευή, που η Μόσχα πραγματοποίησε τους πιο σφοδρούς νυχτερινούς βομβαρδισμούς κατά της ουκρανικής πρωτεύουσας από την έναρξη του πολέμου πριν από σχεδόν δύο χρόνια, το Κίεβο λέει ότι η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση με περισσότερα από 300 drones και πυραύλους διαφόρων ειδών σε πόλεις στην Ουκρανία.

Το πρακτορείο Reuters δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές τις αναφορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης: O IDF ανακοίνωσε ότι έπληξε στρατιωτικούς στόχους στη Συρία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα