Υψηλότερος στόχος η λύτρωση της πατρίδας μας είπε ο Κ. Λετυμπιώτης

Κύριο μέλημά μας, όπως έχει διακηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να επιτύχουμε μια λύση για ένα κράτος ανεξάρτητο και πραγματικά κυρίαρχο, απαλλαγμένο από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος  Κυριάκος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας παράλληλα πως υψηλότερος στόχος είναι η λύτρωση της πατρίδας μας.

Μιλώντας στο εθνικό μνημόσυνο των ηρωικώς πεσόντων κατά την τουρκική

εισβολή, της κοινότητας Ποταμού του Κάμπου, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στον Μούτταλο ανέφερε πως «εργαζόμαστε για τον τερματισμό της κατοχής, την επανένωση της πατρίδας μας μέσω της επίτευξης μιας ειρηνικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος» προσθέτοντας πως ως Κυβέρνηση  διαβεβαιώνουν ότι ύψιστος στόχος μας δεν είναι άλλος από την επανένωση της Κύπρου. Παραμένουμε, ανέφερε, «σταθερά προσηλωμένοι σε μια συνολική λύση του Κυπριακού που θα εδράζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς λύσης, στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα».

Πρόσθεσε πως η  εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό παραμένει για την Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη ύψιστη προτεραιότητα και θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Όπως ανέφερε η  Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να διαδραματίσει ένα καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών και να παράσχει αποτελεσματική βοήθεια στις συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα από μια μεγάλη διπλωματική προσπάθεια στοχεύει, όπως είπε, την άρση του αδιεξόδου και την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με ορίζοντα την οριστική επίλυση του Κυπριακού. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αλλά και ο διεθνής παράγοντας αναγνωρίζουν τη δική μας ειλικρινή βούληση αλλά και εποικοδομητική διάθεση για επανένωση της πατρίδας μας, του μοναδικού μοιρασμένου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε πως η τραγικότητα της στιγμής υπερβαίνει τα στενά περιθώρια που θέτει ο χρόνος και ο χώρος.

Επεσήμανε πως η φυσική μας παρουσία σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Μούτταλο, συγχρονίζεται με τη νοερή και ψυχική μας αντάμωση στις εκκλησίες του Αποστόλου Ανδρέα, και του Αγίου Κουρνούτα στον Ποταμό του Κάμπου.  Μπορεί οι ιεροί αυτοί ναοί να έχουν κατεδαφιστεί μετά την τουρκική εισβολή, οι μνήμες και ο πόθος, όμως, τις συντηρούν και σήμερα σε αυτό το συναπάντημα θρήνου, πόνου και μνήμης ηχούν στις ψυχές μας πένθιμα οι καμπάνες τους.

Ήχοι, όπως είπε, αφύπνισης και υπενθύμισης του πόθου για επιστροφή, αλλά και του χρέους μας προς την πατρίδα.

Ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε πως έχουμε χρέος να μη λησμονήσουμε ποτέ, να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη. Χρέος συνέχισε, απέναντι στους νεκρούς, στις οικογένειες που αναμένουν καρτερικά τη διακρίβωση της τύχης των οικείων τους, σε όσους βίωσαν την αιχμαλωσία, τον ξεσπιτωμό, την κτηνωδία των βιασμών και των βασανιστηρίων.

Τα μνημόσυνα των ένδοξων ηρώων μας συνιστούν, τόνισε, υπόμνηση για επαγρύπνηση και δέσμευση για τη συνέχιση του αγώνα με αποφασιστικότητα. Αυτήν την αποφασιστικότητα διατρανώνουμε εκ νέου, καταδικάζοντας τα ειδεχθή ιστορικά γεγονότα του μαύρου καλοκαιριού του ’74, συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να υπάρχει υψηλότερος στόχος για όλους μας από την λύτρωση της μαρτυρικής μας πατρίδας».

«Η βαριά κληρονομιά που τιμούμε σήμερα μας υπαγορεύει το καθήκον μας. Να αγωνιστούμε αταλάντευτα, όπως είπε, για τον τερματισμό της κατοχής, την ενότητα του κράτους, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 
 

Keywords
Τυχαία Θέματα