Υπ.Παιδείας:Λαός και ηγεσία να επιλύσουμε τις προκλήσεις

Παρά τις αντιξοότητες, η προσπάθειά μας για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας συνεχίζεται και λαός και ηγεσία, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με ενότητα και ομοψυχία τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας και ιδιαίτερα την τουρκική αδιαλλαξία, την κλιμάκωση των προκλήσεων, τη συνεχιζόμενη κατοχή, την καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της ηθικής, είπε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ελεούσας Τριμίκλινης, στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Δημητράκη Αρμινιώτη, που έπεσε

κατά την τουρκική εισβολή του 1974, ο Υπουργός ανέφερε ότι σήμερα, σαράντα τρία χρόνια μετά, συνεχίζουμε τον αγώνα μας προσηλωμένοι στην προσπάθεια για ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

"Είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση μας επιδιώκει μια δίκαιη λύση που να ακυρώνει τα τετελεσμένα της εισβολής, να προνοεί την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, να τερματίζει τα απαράδεκτα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας και να κατοχυρώνει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού μας", πρόσθεσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ..

Στις πρόσφατες συνομιλίες στην Ελβετία, σημείωσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μια τεράστια προσπάθεια για να φτάσουμε σε ένα κράτος με αυτά τα χαρακτηριστικά, ένα «φυσιολογικό κράτος» όπως το όρισε και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας τον Ηνωμένων Εθνών. Δυστυχώς, σημείωσε, η προσπάθεια αυτή προσέκρουσε σε απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκικής πλευράς, η οποία επέμεινε στην παρουσία δικών της στρατευμάτων, εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων σε ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Στις 7 Αυγούστου 1974 η Μονάδα του Δημήτρη Αρμινιώτη πήρε διαταγή να κατευθυνθεί προς την Κερύνεια. Ο Δημήτρης, αν και νοσοκόμος, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και πολέμησε με θάρρος σε όλες τις μάχες που έδωσε ο Πρώτος Λόχος του 231ΤΠ στην Αετοφωλιά ενάντια στους τούρκους αλεξιπτωτιστές. Η πιο σκληρή, άνιση και τελευταία μάχη για τον ήρωα, που κράτησε τρεις μέρες, δόθηκε στο Αγριδάκι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα