Υπ.Παιδείας: Να παραδώσουμε στις νεότερες γενιές μια επανενωμένη πατρίδα

Η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κα Αθηνά Μιχαηλίδου, εκφώνησε τον ακόλοθο χαιρετισμό στο «3ο Παγκύπριο Συναπάντημα Προσφύγων», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2023, ώρα 19:30, στην Πλατεία Δάσους Άχνας.

Με αισθήματα ιδιαίτερης συγκίνησης βρίσκομαι απόψε ανάμεσά σας, στο 3ο Παγκύπριο Συναπάντημα Προσφύγων, στην κοινότητα Δάσους Άχνας, μιας κοινότητας που αποτελεί σύμβολο αγώνα, επιμονής και εγκαρτέρησης. Ενώνοντας σήμερα τις φωνές μας, μαζευτήκαμε εδώ, ελάχιστα μέτρα μακριά από την κατεχόμενη Άχνα, στον χώρο που φιλοξένησε τον μεγαλύτερο οικισμό προσφύγων αμέσως

μετά την τουρκική εισβολή, για να διατρανώσουμε την αμετάθετη βούλησή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας.

Το σύνολο των δράσεων που περιλαμβάνονται στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση, και ιδιαίτερα το θεματικό πάρκο της προσφυγιάς που φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες, αποτυπώνουν τον πόνο, το δράμα και τις συνέπειες που συνεχίζει να βιώνει ο λαός μας, ως αποτέλεσμα των τραγικών γεγονότων του 1974. Οι νεκροί, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, οι πρόσφυγες και ο ξεριζωμός συνιστούν τη σκληρή, συνεχιζόμενη πραγματικότητα, που ματώνει καθημερινά την ψυχή μας. Όμως, όσο και αν αδυσώπητα ο χρόνος αντιπαλεύει τη λήθη, όσο και αν καθημερινά επιχειρείται η παραχάραξη της ιστορίας μας, εμείς θυμόμαστε, με τη δίψα για επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες να ενδυναμώνεται.

Όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τονίσει κατ’ επανάληψη, αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η επικράτηση της δικαιοσύνης στον τόπο μας, διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, για την ετοιμότητά μας να προσέλθουμε με ειλικρινή διάθεση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκείνο που επιδιώκουμε είναι να επιτύχουμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από τα κατοχικά στρατεύματα και τις αναχρονιστικές συνθήκες εγγυήσεως.

Μια λύση που θα εξελίσσει την πατρίδα μας σε ένα ανεξάρτητο κράτος, στο πλαίσιο του οποίου θα διασφαλίζονται τα συμφέροντα και το ειρηνικό μέλλον του κυπριακού ελληνισμού και θα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις που θα επιτρέπουν στο σύνολο των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου να συνδημιουργήσουν και να συμβιώσουν ειρηνικά, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, προόδου και ευημερίας.

Ευελπιστούμε ότι, σύντομα, η τουρκική πλευρά, αφήνοντας τις παράλογες αξιώσεις της, θα ανταποκριθεί θετικά στην πιθανότητα επανέναρξης των συνομιλιών και υπό το φως μίας καλά προετοιμασμένης προσπάθειας διαπραγμάτευσης θα συζητηθεί μια συνολική διευθέτηση, συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Φίλες και φίλοι,

Πρωτοβουλίες όπως το Παγκύπριο Συναπάντημα Προσφύγων, το οποίο έχει πλέον καταστεί θεσμός, διατηρούν άσβεστο τον πόθο της επιστροφής. Θέλω να συγχαρώ θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και τους κατοίκους Δάσους Άχνας, για τη διοργάνωση, το πλούσιο περιεχόμενο και το εξαιρετικό πρόγραμμα της εκδήλωσης. Η δική τους αδάμαστη θέληση, αποτελεί φάρο και οδηγό, που καθοδηγεί τα βήματά μας και ενδυναμώνει τις προσπάθειές μας, έτσι ώστε σύντομα να μπορέσουμε να παραδώσουμε στις νεότερες γενιές μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα, ειρηνική και ευημερούσα.

Εύχομαι σύντομα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών μας να ηχήσουν χαρμόσυνα, στέλνοντας παντού το μήνυμα για τερματισμό του δράματος που βιώνει η πατρίδα μας εδώ και 50 σχεδόν χρόνια. Ο προστάτης όλων των προσφύγων, ο Άγιος Δημητριανός, τη μνήμη του οποίου θα τιμήσουμε σε λίγες μέρες, ας καθοδηγήσει αυτή τη φορά τα βήματά μας πίσω στις πατρογονικές μας εστίες, έτσι ώστε, από τον επόμενο χρόνο, το συναπάντημά μας να πραγματοποιείται στην ελεύθερη Άχνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα