ΥΠΠ: Βοήθεια για να λυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα

Το επόμενο διάστημα «πρόθεση μας είναι να στηρίξουμε την καθιέρωση των σημαντικότατων μεταρρυθμίσεων που σχεδιάστηκαν, συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν κατά τα προηγούμενα χρόνια και στη συνέχεια να προχωρήσουμε τις νέες πολιτικές στη βάση των προγραμματικών δηλώσεων της διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης, σε δηλώσεις του στη Βουλή.


Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και οι συνεργάτες του είχαν σήμερα, στην Βουλή,

συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, με την οποία αντάλλαξαν απόψεις και προβληματισμούς σε θέματα που αφορούν τον τομέα της παιδείας.

Ο κ. Χαμπιαούρης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής είπε ότι στις 29 Μαΐου ξεκινά ο διάλογος με όλους του εμπλεκόμενους φορείς για το νέο σχέδιο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου .

Σημείωσε, παράλληλα, ότι ξεκίνησε η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της γραπτής εξέτασης του 2017 για Εγγραφή και Κατάταξη στους Πίνακες Διορισίμων και σε μία εβδομάδα θα αποστείλουν στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής μια πρώτη έκθεση κάποιων ποιοτικών αποτελεσμάτων. Επιπρόσθετα, είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δοθούν και οι λύσεις των εξεταστικών δοκιμίων.

Ο Υπουργός Παιδείας, σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνάντησης με την Επιτροπή Παιδείας, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρώτη του παρουσία στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού μαζί με τους συνεργάτες του στο Υπουργεί.

«Το Υπουργείο έχει να διαδραματίσει ένα πολυσύνθετο και πολυσχιδές έργο το οποίο έχει τάξει η πολιτεία να υλοποιήσει. Τα τελευταία χρόνια συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Οι περισσότερες με τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων αλλά και ειδικότερα με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας. Προσβλέπω στην συνέχιση της αγαστής αυτής συνεργασίας έχοντας πάντα κατά νου την προώθηση των πολιτικών στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου. Θεωρώ ότι ήταν μια παραγωγικότατη η σημερινή μέρα. Συζητήσαμε θέματα εφ’ όλης της ύλης. Ήταν ανοικτή η ατζέντα. Δόθηκαν απαντήσεις σε κάποια θέματα. Ακούστηκαν προβληματισμοί και θεωρώ ότι εγκαινιάζουμε επίσημα σήμερα με την εδώ παρουσία μας, την αγαστή αυτή συνεργασία που είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα», σημείωσε.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας, κάλεσε όλους από κοινού να προχωρήσουν στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης προσφερόμενης εκπαίδευσης που αφορά όχι μόνο την προδημοτική, δημοτική, μέση εκπαίδευση, αλλά και την ανώτερη, ανώτατη εκπαίδευση, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που αφορά την νεολαία, τον πολιτισμό, αφορά τον αθλητισμό.

«Έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, χρόνια τώρα. Όχι μόνο από την παρούσα Κυβέρνηση, αλλά και από προηγούμενες Κυβερνήσεις και η κάθε πολιτική ηγεσία που αναλάμβανε τα ηνία αυτού του τόπου είχε ως στόχο να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο, να αναβαθμίσει την παρεχόμενη εκπαίδευση προς τα παιδιά μας, με πάντοτε γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον του παιδιού. Εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω διαχρονικά όλες τις Κυβερνήσεις για την προσπάθεια», πρόσθεσε.

Ο κ. Χαμπιαούρης είπε, επίσης, ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα, υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία πρέπει να δουν, να κάνουν κάποιες βελτιωτικές κινήσεις, αλλά υπάρχουν και θέματα τα οποία πρέπει να θέσουν άμεσα σε ενέργεια.

«Να θεωρήσετε ότι η συνεργασία θα είναι δεδομένη. Μιλούμε για αξίες διαχρονικές, οικουμενικές, που έχουν να κάνουν με την δημοκρατία, την ελευθερία, τον άνθρωπο. Ο καθένας θα κριθεί από τα έργα του. Είμαστε στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, της οικουμενικότητας. Πρέπει όμως να διατηρήσουμε την ταυτότητα μας και η ταυτότητα μας μπορεί να διατηρηθεί και να προβληθεί, σεβόμενος την διαφορετικότητα, αλλά πάντοτε κρατώντας τις δικές μας αξίες και αρχές, όπως ο καθένας τις αντιλαμβάνεται στα πλαίσια της υγιούς παρουσίας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι», ανέφερε.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού είπε ότι το όραμα του είναι να γίνουν τομές και να αλλάξουν τα δεδομένα.

«Με μία έρευνα που έκανα πρόσφατα όταν ανέλαβα, τα θέματα αυτά τα οποία συζητούμε σήμερα είναι θέματα τα οποία συζητούσαμε τη δεκαετία του 80’ . Είμαστε 40 χρόνια μετά και συζητούμε τα ίδια θέματα και ρίχνει ο ένας στον άλλο ευθύνες. Όχι, είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι και ναι, εμείς που αναλαμβάνουμε την εκτελεστική εξουσία μπορεί να έχουμε μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης και οι πρώτοι που πρέπει να κάνουμε κριτική και αυτοκριτική, είμαστε εμείς», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι όλες οι Κυβερνήσεις οι οποίες έχουν περάσει, ήθελαν να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα.

«Γιατί δεν έχουν επιλυθεί. Πρέπει να κάνουμε τομές. Και αν χρειαστεί όλοι μαζί να συγκρουστούμε με κάποιες κατηγορίες ανθρώπων που μπορεί να είναι εμπόδια σε αυτά τα θέματα θα το κάνουμε. Υπάρχουν λύσεις άμεσες που μπορούν να δοθούν σε αρκετά από αυτά τα θέματα και θέλω την στήριξη σας και θα έχετε και τη δική μου στήριξη και των συνεργατών μου», πρόσθεσε.

Ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι στις 7 Μαΐου, στις 12:00, μαζί με την ομάδα του και τον Πρόεδρο της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού Ντίνο Έλληνα, θα επισκεφτούν το Λύκειο Αγίου Ιωάννη, ούτως ώστε να δουν συγκεκριμένο πρόγραμμα που εφαρμόζει το σχολείο και να πάρουν τις καλές πρακτικές, μεταφέροντας τις και σε άλλα σχολεία.

Αναφορικά με την βία και την παραβατικότητα, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού είπε ότι αυτό καίει πολύ και πρέπει να κάνουν τομές.

«Δεν μπορούν τα παιδιά μας, τα παιδιά του κόσμου, διότι όλα τα παιδιά είναι παιδιά δικά μας, να υποφέρουν. Δεν είναι απλό το θέμα. Είναι πολύ οι παράγοντες που εμπίπτουν μέσα και μπορούμε να δούμε αυτά τα θέματα και να δώσουμε πρακτικές λύσεις. Έχουμε έρθει σε επικοινωνία με την Νομική Υπηρεσία, με τον Αρχηγό Αστυνομίας, και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς που απασχολούνται με θέματα βίας, παραβατικότητας, Με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, έχουμε ετοιμάσει πρόγραμμα το οποίο από τον Ιούνιο ξεκινούμε επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών ομάδων, εκπαιδευτικών, επιθεωρητών, γονέων με εγκληματολόγους», συμπλήρωσε.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι από σήμερα άρχισαν να αποστέλλονται σε όλα τα σχολεία μάσκες. «Είναι οι χειρουργικές μάσκες. Κάναμε ένα έλεγχο αγοράς για να βρούμε κάτι καλύτερο. Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή και είναι τεράστιο το κόστος. Μελετήσαμε αρθρογραφία και είδαμε ότι η πράσινη μάσκα περιορίζει μέχρι και 60% την σκόνη», ανέφερε.

Αναφορικά με τα τετράμηνα, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις οι οποίες εστιάζονται στην μείωση της ύλης.

«Έχουν συσταθεί ομάδες οι οποίες εργάζονται και τέλος Μαΐου αρχές Ιουνίου θα σας δώσουμε την μείωση της ύλης, και όχι να αφαιρέσουμε κάποια κεφάλαια. Η μείωση της ύλης θα έχει να κάνει με τον πραγματικό διδακτικό χρόνο των παιδιών, θα υπάρχει παραλληλισμός. Θα γίνουν επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών που έχει συσταθεί ήδη ομάδα και έχουμε αυτή την στιγμή πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών για την αυθεντική αξιολόγηση για να είμαστε έτοιμοι. Η εξεταστέα ύλη του Δεκέμβρη θα περιορίζεται στα 2/3 της διδακτέας ύλης, κάτι το οποίο ισχύει και τώρα αλλά δεν εφαρμόζεται. Δεν μπορούμε να καταργήσουμε τις εξετάσεις», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την Ειδική εκπαίδευση, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι θα δουν με τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες πως προχωρούν.

Για την δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι έχουν προχωρήσει στην δημιουργία Επιτροπής για το θέμα αυτό, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει εργασία ούτως ώστε να συγκεντρώσει όλες τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσου, να γίνει, δηλαδή, μια χαρτογράφηση αναγκών και να δουν πως προχωρούν, ενώ για τον αθλητισμό, ανέφερε ότι έχουν προχωρήσει με συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό, και έχει συσταθεί Επιτροπή σε συνεργασία με τον ΚΟΑ και την ΚΟΕ, με την Επιθεωρήτρια Φυσικής Αγωγής Μέσης Εκπαίδευσης Κάλλη Χατζηϊωσήφ να προεδρεύει της Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης είπε όσον αφορά το νέο σύστημα διορισίμων ότι έχουν εμφανιστεί διάφορα προβλήματα τα οποία πρέπει να μελετηθούν.

«Είμαστε όλοι ανοικτοί, το νέο σύστημα διορισίμων και να το εκσυγχρονίσουμε και να διορθώσουμε τυχόν προβλήματα τα οποία μέσα από την εμπειρία της πρώτης προκήρυξης των εξετάσεων έχουμε συσσωρεύσει, ώστε η επόμενη προκήρυξη να είναι πιο καλή, πιο αποτελεσματική και είναι πολύ πιο δίκαιη», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα