Υποβάθμιση εκτίμησης για ανάπτυξη το 2022 από γερμανική Κεντρική Τράπεζα

Την εκτίμηση της για τις προοπτικές ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας το 2022, υποβάθμισε την Παρασκευή η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, ενώ αναβάθμισε τις προβλέψεις της για το ύψος του πληθωρισμού, καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η πανδημία έθεσαν υπό σημαντική πίεση τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.


Η Bundesbank αναμένει τώρα ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,2% το 2022, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ποσοστό που είναι χαμηλότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη της για ανάπτυξη 5,2%, η οποία

έγινε τον περασμένο Ιούνιο.

«Η ανάκαμψη έχει κάπως» εκτροχιαστεί, δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Bundesbank Jens Weidmann.

Τον Ιούνιο, η τράπεζα με έδρα τη Φρανκφούρτη είχε προβλέψει ότι η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα στα οποία βρισκόταν στα τέλη του 2019 «αυτό το Καλοκαίρι».

Ωστόσο, η αναμενόμενη ανάκαμψη δεν πραγματοποιήθηκε, με την οικονομία να εξακολουθεί να υστερεί κατά 1% το τρίτο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με τα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με την Bundesbank.

Η Γερμανία υπέστη μια «οπισθοδρόμηση που σχετίζεται με την πανδημία» το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αναφέρει σε ανακοίνωση η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, αναθεωρώντας την εκτίμησή της για ανάπτυξη το 2021, στο 2,5%, από 3,7%.

Η χώρα έχει επιβάλει νέους υγειονομικούς περιορισμούς καθώς βρίσκεται ενώπιον ενός τέταρτου κύματος κορωνοϊού, αποκλείοντας την είσοδο στα μη εμβολιασμένα άτομα στα μη απαραίτητα εμπορικά καταστήματα και σε πολλούς δημόσιους χώρους.

Η ανάπτυξη θα «αυξήσει ρυθμούς εκ νέου στις αρχές του 2022», καθώς τα περιοριστικά μέτρα θα έχουν αποσυρθεί και η κατάσταση στην εφοδιαστική αλυσίδα θα βελτιωθεί, προέβλεψε η τράπεζα.

Ως εκ τούτου, η Bundesbank αύξησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2023 στο 3,2%, από 1,7%, προηγουμένως, και προέβλεψε ανάπτυξη 0,9% το 2024.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, τα πρόσφατα στοιχεία είχαν καταδείξει ποσοστό πληθωρισμού «σημαντικά υψηλότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο», αναφέρει η τράπεζα.

Προσθέτει ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού «δεν οφείλεται μόνο σε μια εφάπαξ επίπτωση», όπως είναι η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ από την γερμανική Κυβέρνηση για να τονώσει την οικονομία ως απάντηση στην πανδημία.

Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας αναφέρει ότι μάλλον ο πληθωρισμός ωθήθηκε ανοδικά από μια «απροσδόκητα ισχυρή» αύξηση των τιμών της ενέργειας και από τον αντίκτυπο στην έλλειψη που σημειώθηκε στην προσφορά.

Οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν κατά 3,2%, σε ετήσια βάση, φέτος, εκτιμά η γερμανική κεντρική τράπεζα, ακολουθούμενη από αύξηση 3,6% το 2022. Προηγουμένως, ανέμενε ρυθμούς πληθωρισμού 2,6% και 1,8%, αντίστοιχα.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα