Υπουργός Εμπορίου ΗB: Ανυπομονούμε για νέα εμπορική συμφωνία με την Τουρκία

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να επιδιώξει μια νέα εμπορική συμφωνία με την Τουρκία σε μια προσπάθεια να εμβαθύνει τις σχέσεις με τη χώρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Independent, οι διαπραγματεύσεις για μια επικαιροποιημένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου αναμένεται να ξεκινήσουν το 2024, αφού οι δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι υπήρχαν περιθώρια βελτίωσης της υπάρχουσας εμπορικής συμφωνίας.

«Η τρέχουσα συμφωνία, η οποία ολοκληρώθηκε μετά

το Brexit, περιορίζεται στο εμπόριο αγαθών και οι διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου θα προσπαθήσουν να επεκτείνουν τη σχέση για να καλύψει το ψηφιακό εμπόριο και τις υπηρεσίες, αντανακλώντας το καθεστώς της Βρετανίας ως οικονομίας κυρίως υπηρεσιών», σημειώνεται.

Ο Kemi Badenoch, ο υπουργός Επιχειρήσεων και Εμπορίου, δήλωσε: «Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος για το Ηνωμένο Βασίλειο και αυτή η συμφωνία είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούμε την ιδιότητά μας ως ανεξάρτητης εμπορικής χώρας μετά το Brexit για να διαπραγματευτούμε συμφωνίες που είναι προσαρμοσμένες στις τις οικονομικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Ανυπομονώ να χρησιμοποιήσω τη συμφωνία για να εμβαθύνω την εμπορική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας, να προωθήσω την οικονομική ανάπτυξη και να στηρίξω τις επιχειρήσεις στη χώρα».

Οι στόχοι των διαπραγματευτών του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν ακόμη καθοριστεί μετά από διαβούλευση που αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο, αλλά είναι πιθανό να επικεντρωθούν στην επέκταση της πρόσβασης στην Τουρκία για υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει περιθώριο για εξασφάλιση φθηνότερων εισαγωγών από την Τουρκία, ιδίως μεσογειακών φρούτων και λαχανικών και προϊόντων όπως το ελαιόλαδο.

Ο υπουργός Εξαγωγών Λόρδος Όφορντ θα επισκεφθεί την Τουρκία αργότερα τον Ιούλιο για να συζητήσει άλλες πιθανές ευκαιρίες.

Το εμπόριο της Βρετανίας με την Τουρκία ήταν αξίας 23,5 δισεκατομμυρίων λιρών το 2022, αλλά ευνόησε σε μεγάλο βαθμό την Τουρκία με το Ηνωμένο Βασίλειο να εισάγει 6,5 δισεκατομμύρια λίρες περισσότερες από ό,τι εξήγαγε, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Οι τουρκικές εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνουν οχήματα, ρούχα και ηλεκτρικά μηχανήματα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο πουλά γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας και μέταλλα στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα