Υπόθεση Θανάση: Η ΝΥ «ξέχασε» παραρτήματα έκθεσης για Σταυριανό και Αγαπητό

Οι ερωτήσεις για τον ρόλο του παθολογοανατόμου, Εμμανουήλ Αγαπητού, στην υπόθεση Θανάση Νικολάου οδήγησαν στη διαπίστωση ότι η Νομική Υπηρεσία «ξέχασε» να βάλει στο μαρτυρικό υλικό παραστήματα από την έκθεση των Μάτσα – Αλεξόπουλου.

Ειδικότερα, κατά την κυρίως εξέταση του ποινικού ανακριτή, Σάββα Μάτσα, διαπιστώθηκε ότι έλειπαν από το μαρτυρικό υλικό που είχε ενώπιον της η θανατική ανακρίτρια παραρτήματα της έκθεσης Μάτσα – Αλεξόπουλου. Σύμφωνα με τις δικηγόρους της οικογένειας μάλιστα, υπάρχει η καταγγελία ότι η παράλειψη αυτή δεν ήταν τυχαία, αφού αφορούσε τις αναφορές

για τον ιατροδικαστή, Πανίκο Σταυριανό, και τον Εμμανουήλ Αγαπητό. Συμπληρώνουν ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, αφού όπως καταγγέλλουν, έγινε και στην περίπτωση της έκθεσης της παθολογοανατόμου, Δήμητρας Καραγιάννη, η οποία «είχε κατατεθεί η μισή».  Μάλιστα, η δικηγόρος της οικογένειας, Αθηνά Δήμα, επεσήμανε ότι «(τα παραρτήματα) δεν ήρθαν ποτέ στην κατοχή μας. Δεν πιστεύαμε ότι θα γινόταν όπως και στην έκθεση Καραγιάννη, που κατατέθηκε χωρίς τα παραρτήματα».

Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες διαδικασίες, υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις όταν κατά τη διάρκεια της αντεξέτασης της Δρ. Καραγιάννη, η δημόσια κατήγορος, Ξένια Ξενοφώντος, διάβαζε αποσπασματικά κομμάτια από τη βιβλιογραφία που είχε κατατεθεί, με τους δικηγόρους της οικογένειας να θεωρούν ότι αυτή η παράλειψη γινόταν επί σκοπού.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η θανατική ανακρίτρια διέκοψε τη διαδικασία, επισημαίνοντας ότι  «δεν νοείται τα τεκμήρια να κατατίθενται αποσπασματικά. Θέλω ολόκληρη την έκθεση με παραρτήματα, όπως κατατέθηκε στη νομική υπηρεσία».

Σημειώνεται ότι τη σημερινή διαδικασία κυριάρχησε η κυρίως εξέταση του Σάββα Μάτσα, ο οποίος περιέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο όσα πέρασε ο Θανάσης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας. Με βάση την έκθεση που συνέταξε μαζί με τον Αντώνη Αλεξόπουλο εξήγησε ότι η ζωή του Θανάση ήταν μαρτυρική, αφού «υφίστατο συνεχές και ανελέητο μπούλινγκ κυρίως από τρεις στρατιώτες. Επειδή επρόκειτο για ένα πολιτισμένο άνθρωπο, χαμηλών τόνων, με αρχές, θρησκευόμενο, μεγαλύτερο σε ηλικία, προερχόμενο από ξένη χώρα και είχε μια προφορά αγγλική. Όλα αυτά τα εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι. Τον υποχρέωναν να κάνει τις αγγαρείες τους. Τον έλεγαν καγκουρό. Έβαζαν φωτιά στα μεσοδάκτυλα του όταν κοιμόταν. Τον έβαζαν να κάνει ερωτική εξομολόγηση στη λάμπα. Ήταν πολύ δυσαρεστημένος και στεναχωρημένος από την κατάσταση και το εξέφραζε σε αξιωματικούς και τη μητέρα του, αλλά της έλεγε να μην πει τίποτα γιατί ήταν πολύ κακοί άνθρωποι (όσοι ήταν στον στρατό μαζί του). Μάλιστα, δυο μέρες πριν τον θάνατο ζήτησε μετάθεση από τον επιτελάρχη, αλλά ίσως δεν θεωρήθηκε ότι αντιμετώπιζε τέτοιο κίνδυνο. Του είπαν να κάνει υπομονή γιατί θα απολυόταν σε μερικούς μήνες. Ήθελε να φύγει, ήταν στεναχωρημένος και τον είδαν ότι δάκρυζε».

Επίσης, ο Μάτσας έκανε αναφορά στα ναρκωτικά εντός του στρατοπέδου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Θανάσης μερικές μέρες πριν τον θάνατό του όταν επέστρεψε από τη σκοπιά, μυρίστηκε κάτι και ρώτησε τους συστρατιώτες του τι κάνουν εδώ και γιατί μυρίζει όπως το λιβάνι. Τότε του απάντησαν να μην μιλά και τον έβρισαν. Έτσι πήρε την απόφαση να πάει στον Διοικητή και να του πει ότι ήθελε μετάθεση. Δυο μέρες μετά βρέθηκε νεκρός. 28 Σεπτεμβρίου ήταν η προηγούμενη μέρα του θανάτου του».

Ο ποινικός ανακριτής έκανε εκτενή αναφορά στις παραλείψεις του ιατροδικαστή, Πανίκου Σταυριανού. Ερωτηθείς ποιος πιστοποίησε πρώτος τον θάνατο του Θανάση, απάντησε ότι ήταν ο γιατρός, Ανδρέας Κουρέας. «Πέρασε από το σημείο που ήταν η γέφυρα πριν το φράγμα του Κούρρη. Είδε εκεί κόσμο και αστυνομία και ρώτησε τι συμβαίνει. Κατέβηκε και είδε ότι ήταν νεκρός και το σώμα του παγωμένο. Το τονίζω. Γιατί ο Σταυριανός που έφτασε στη σκηνή μετά από 1 ώρα είπε ότι ήταν ζεστός ο Θανάσης. Πώς είναι δυνατό στις 5 και μισή (σ.σ απόγευμα) να ήταν παγωμένος και μετά από μια ώρα να είναι ζεστός. Θυμάμαι ο γιατρός είπε ότι το σώμα ήταν παγωμένο, είχε μελανιές. Βρεγμένο, γεμάτο άμμο. Το σώμα του δεν ήταν στο νερό και δεν δημιούργησε λακκούβα. Φαίνεται και στις φωτογραφίες. Είναι σημαντικό αυτό το θέμα. Μετά τον Κουρέα ήρθε ο Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού ο υπεύθυνος του ΤΑΕ. Και δύο αστυνομικοί του αστυνομικού σταθμού Λάνιας, ο Καπηλιώτης και ο Πετρακκίδης».

Σύμφωνα με τον Μάτσα, κατά την αυτοψία ο Σταυριανός, σε 10 με 15 λεπτά από την άφιξη, χωρίς ειδικό θερμόμετρο, ένα από τα κυριότερα κριτήρια καθορισμού θανάτου, και με άγγιγμα του νεκρού με το χέρι, αποφάνθηκε ότι ήταν ζεστός. Είπε ότι ήταν αυτοκτονία από πτώση εξ ύψους και απέκλεισε την εγκληματική ενέργεια. Χωρίς να γίνει νεκροψία μέσα σε 15 λεπτά απέκλεισε την εγκληματική ενέργεια».

Σημείωσε ότι «από την μελέτη δεν διαπίστωσα αμελέστερη και πιο ανεύθυνη διερεύνηση ενός τόσου σοβαρού περιστατικού. Δεν βρέθηκε βαθούλωμα. Δεν είχε κανένα απολύτως συμβατό τραύμα που να δικαιολογεί πτώση εξ ύψους. Ήταν λες και έκανε ηλιοθεραπεία. Υπήρχαν μόνο μώλωπες. Αυτά τα στοιχεία ένας γνώστης διερεύνησης σοβαρών ποινικών αδικημάτων θα έπρεπε να τα δει. Έπρεπε να διερευνηθεί τουλάχιστον ως ανθρωποκτονία αν όχι φόνος. Εξέτασα τι φωτογραφίες και φαίνονται καθαρά αυτά τα στοιχεία. Στη φωτογραφία 16 εμφανώς στο δεξί του χέρι υπάρχουν δακτυλιές. Έτσι τις χαρακτήρισε και ο Ματσάκης όταν του ζητήθηκε να προβεί σε έρευνα και να κάνει έκθεση για τον Θανάση. Διαφωνώ με την Ξενοφώντος (Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας) ότι η έκθεση Ματσάκη είναι ίδια με Σταυριανού. Δεν έχουν καμιά σχέση. Στη φωτογραφία 34 το πρόσωπο, η μύτη, το στόμα, τα αυτιά του είναι γεμάτα άμμο αλλά δεν αναλύθηκαν. Επίσης υπάρχει μελανιά. Στη φωτογραφία 35 υπάρχουν μελανιές στην ωμοπλάτη και στο πίσω μέρος πιο πάνω από τη μέση. Στη φωτογραφία 37 φαίνεται έντονα η μελανιά στον λαιμό. Όλα αυτά και ότι δεν είχε εξωτερική κάκωση και καμία κήλη στον ποταμό. Όλα αυτά αποδεικνύουν την αμελέστατη και ανεύθυνη διερεύνηση».

Διαβάστε αναλυτικά όσα λέχθηκαν στη δικάσιμο εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα