Υπόθεση μαθήτριας: «Ο καθηγητικός σύλλογος νιώθει περήφανος;»

Διαστάσεις παίρνει η καταγγελία για μαθήτρια με σύνδρομο Down, την οποία άφησαν μετεξεταστέα σε σχολείο στη Λευκωσία, με τους εμπλεκόμενους να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Συγκεκριμένα, στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» έκανε παρέμβαση ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, ο οποίος, ερωτηθείς εάν οι καθηγητές μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν στα σχολεία, απάντησε αρνητικά, κάνοντας λόγο για κανονισμούς, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται. Όσον αφορά

στην καταγγελία, ο κ. Σωκράτους είπε ότι πρέπει να εξεταστεί το περιστατικό σε σχέση με τους χειρισμούς που έγιναν από τη σχολική μονάδα. Όσον αφορά τον κανονισμό για διαβαθμισμένο γραπτό, ανέφερε ότι για το τελικό γραπτό δεν επιτρέπεται και αυτό πρέπει να διαφοροποιηθεί. Ενώ εντός των τετράμηνων επιτρέπεται η διαβάθμιση, στην τελική εξέταση δεν επιτρέπεται. Εξήγησε ότι το κοριτσάκι αποκλείεται να παραμένει στάσιμη, ενώ σε ερώτηση εάν ο ίδιος θα έκοβε το συγκεκριμένο παιδί, ανέφερε ότι οι καθηγητές προσπαθούν να βοηθούν αυτά τα παιδιά στο τετράμηνο με πιο υψηλές βαθμολογίες, επειδή στην τελική εξέταση με το μη διαβαθμισμένο γραπτό τα παιδιά εκεί δεν μπορούν να αποδώσουν.

Από πλευράς οργανωμένων γονέων, ο Κυριάκος Νικηφόρου διερωτήθηκε εάν οι καθηγητές βοηθούν μαθητές που γράφουν στα γραπτά 2 και 3, αλλά τους βάζουν 10 και 11, στη συγκεκριμένη περίπτωση που έχουμε μια μαθήτρια με αυτά τα προβλήματα, η οποία στα γραπτά είχε γράψει κοντά στη βάση, εάν θέλαμε να το βοηθήσουμε, τι βαθμό θα βάζαμε. Επεσήμανε ότι, κατά τη γνώμη του, με τις βαθμολογίες που είχε η μαθήτρια, θα μπορούσε ο καθηγητής στο τελικό γραπτό να έβαζε πιο υψηλό βαθμό. Επίσης, εξέφρασε απορία γιατί δεν έγινε διαφοροποιημένο γραπτό, αφού, σύμφωνα με δική του πληροφόρηση, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να κάνουν διαφοροποιημένα γραπτά. Διερωτάται, επίσης, εάν το σχολείο είχε αποτεθεί στο Υπουργείο Παιδείας, θα έπρεπε να αφήσει τιμωρημένο αυτό το παιδί, γιατί δεν ξεσηκώθηκε το σχολείο, γιατί δεν αποτάθηκαν στους οργανωμένους γονείς για να ασκήσουν πιέσεις;

Εξήγησε ότι εάν το σχολείο ζήτησε επίσημα από το Υπουργείο να κάνει διαβαθμισμένο γραπτό και πήρε αρνητική απάντηση, θα πρέπει να κατονομάσει από ποιον πήρε αυτή την απάντηση. Μάλιστα, ανέφερε ότι «εάν ο καθηγητικός σύλλογος νιώθει περήφανος ή ευτυχισμένος για την απόφασή του, το αφήνω στην κρίση του κόσμου». Μάλιστα, σε έντονο ύφος, είπε ότι στόχος της κοινωνίας μας θα έπρεπε να είναι η βοήθεια ένταξης αυτών των παιδιών στο σχολείο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εξήγησε ότι δεν ένιωσε ότι έγινε αυτό.  

Εξάλλου, οδηγίες για την άμεση διερεύνηση της καταγγελίας, αναφορικά με τη μετεξέταση 13χρονης μαθήτριας με σύνδρομο Down, έδωσε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης, στους αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα