Υπόθεση Α.Ιωάννου: Γιατί φυγομαχεί η Κυπριακή Δημοκρατία;

"Αφού θέλει η Κυπριακή Δημοκρατία να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, δεν θα ήτο μήπως καλύτερο να συμμετάσχει στην διαδικασία παρά να φυγομαχεί;", διερωτώνται οι δικηγόροι της Ανδριανής Ιωάννου.

Σε απάντησή τους στις δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου, οι δικηγόροι Αχιλλέας Δημητριάδης και Μιχάλης Φιερός, αναφέρουν ότι οι δηλώσεις του Εκπρόσωπου της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν προκαλέσει ακόμη πιο μεγάλη απογοήτευση στην κα. Ιωάννου.

Πρώτα πρέπει να ξεκαθαριστεί, σημειώνουν, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία

ζήτησε από το ΕΔΑΔ, με επιστολή της ημερομηνίας 28 Ιανουαρίου 2016 να λάβει μέρος στην υπόθεση αυτή.

Έτσι το Δικαστήριο, προσθέτουν, έδωσε οδηγίες όπως, μετά τις παρατηρήσεις των διαδίκων, δηλαδή, της Τουρκίας και της Αιτήτριας, καταθέσει τις δικές της παρατηρήσεις μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 2016. Ακολούθως η Δημοκρατία ζήτησε και πήρε παράταση μέχρι τις 21 Οκτωβρίου 2016, όπως αναφέρουν.

Κατά συνέπεια, συνεχίζουν, δεν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να ισχυρίζεται ότι η Αιτήτρια απαιτεί την παρέμβαση της, αφού από μόνη της το έχει πράξει από τον Ιανουάριο του 2016.

Αντίθετα, σημειώνουν, η Αιτήτρια εύλογα ανέμενε ότι θα ακολουθείτο η 26χρονη πρακτική της Δημοκρατίας να καταχωρεί παρατηρήσεις σε υποθέσεις πολιτών της, εναντίον της Τουρκίας. Με αυτό τον τρόπο, όπως αναφέρουν, σ’ αυτή την υπόθεση θα παρουσιάζονταν και οι εκθέσεις των ειδικών του Κυπριακού Κτηματολογίου.

Οι δικηγόροι της κα. Ιωάννου αναφέρουν επίσης ότι αυτοί είναι οι πλέον αρμόδιοι να υπολογίζουν, όχι μόνο τις τρέχουσες αξίες των περιουσιών στην Κύπρο αλλά και την απώλεια χρήσης (υπό μορφή ενοικίου από το 1974 μέχρι και σήμερα) τόσο για τις ελεύθερες περιοχές όσο και για τα κατεχόμενα. Είναι αυτή την πραγματογνωμοσύνη, προσθέτουν, που λογικά ανέμενε η Αιτήτρια, για να υποστηρίξει την θέση του δικού της εκτιμητή και να αντικρούσει αυτήν της Τουρκίας.

Το να κατηγορείται η Αιτήτρια, αναφέρουν στην ανακοίνωση τους, ότι η ατομική της υπόθεση θέτει σε κίνδυνο θέματα δημοσίου συμφέροντος, δεν την βρίσκουν σύμφωνη όμως “αφού θέλει η Κυπριακή Δημοκρατία να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, δεν θα ήτο μήπως καλύτερο να συμμετάσχει στην διαδικασία παρά να φυγομαχεί;”

Η Απόφαση στην Αίτηση αυτή, σημειώνουν, θα αποτελεί προηγούμενο είτε συμμετέχει η Δημοκρατία είτε όχι. Η συμμετοχή της στην διαδικασία ενώπιον του ΕΔΑΔ μόνο θετικά θα μπορούσε να λειτουργήσει, συμπληρώνουν

Τέλος, όπως αναφέρουν, θα ήθελε η Αιτήτρια να σχολιάσει την αντιφατική (κατά την άποψη της) θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να μην κάνει αναφορά στην υπόθεση της από την μια (λόγω της συνεχιζόμενης εκκρεμότητας της), ενώ από την άλλη να ισχυρίζεται ότι δεν είναι κατάλληλη η υπόθεση της - πράγμα το οποίο δίδει στην Τουρκία την ευκαιρία να το εκμεταλλευτεί .

Η Αιτήτρια ευελπιστεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα επανεξετάσει το θέμα, καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα