Υποστήριξη σε λύση από GUE/NGL, ΚΚΕ και ΚΚ Τουρκίας

Την υποστήριξή τους στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου εξέφρασαν σε χαιρετισμούς τους στο 22ο συνέδριο του ΑΚΕΛ η Πρόεδρος της πολιτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκαμπριέλ Τσίμερ, ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Erhan Nalcaci, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, που κατέρχεται στις εκλογές

της Κυριακής με 550 υποψήφιους, όλες γυναίκες.

Στο χαιρετισμό της η κ. Τσίμερ υπογράμμισε πως τα 40 και πλέον χρόνια τουρκικής κατοχής είναι πολλά, σημειώνοντας πως “απαιτούμε όπως η κυβέρνηση της Τουρκίας, μιας χώρας που είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κύπρο, όπως αυτές αναφέρονται στις αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Είπε ακόμη πως “απαιτούμε όπως η ΕΕ παίξει ένα πιο συνεπή ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού και λάβει μια ξεκάθαρη στάση σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ειδικά όταν αυτή ωμά παραβιάζει την ΑΟΖ της Κύπρου, κάτι του οποίου ήμασταν μάρτυρες πρόσφατα”.

Η κ. Τσίμερ ανέφερε πως η ομάδα της είναι ένας σταθερός υποστηρικτής μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού που να επανενώνει τη χώρα και το λαό, εκφράζοντας τη δέσμευση “να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον κυπριακό λαό στον αγώνα του για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, μια μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, που να αποτελεί ένα σπίτι ευημερίας για όλους τους Κύπριους”.

Από την πλευρά του ο κ. Κουτσούμπας επιβεβαίωσε τη θέση του ΚΚΕ για το Κυπριακό, που αποτελεί, όπως ανέφερε, διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει τη θέση για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα των Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του, είπε ο κ. Κουτσούμπας, επαναλαμβάνοντας την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον κυπριακό λαό.

“Από αυτή τη σκοπιά έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας για τις εξελίξεις και αντιτασσόμαστε σε κάθε μορφής παρεμβάσεις που αποσκοπούν σε διχοτομικές, συνομοσπονδιακές λύσεις που νομιμοποιούν την εισβολή και την κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ελλάδα είπε πως οι κομμουνιστές της χώρας θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρωτοπορία του αγώνα της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας για την ανάκτηση των απωλειών του λαού, “ενάντια στα αντιλαϊκά, αντεργατικά μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων που διατηρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στα νέα που ετοιμάζει μέσα από τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ”.

Ο Erhan Nalcaci, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομουνιστικού Κόμματος Τουρκίας διαβεβαίωσε πως “έχετε ένα σύμμαχο στην Τουρκία στον οποίο μπορεί να βασίζεστε στον αγώνα σας για μια επανενωμένη και ελεύθερη Κύπρο”.

Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία είπε πως το Κομουνιστικό Κόμμα Τουρκίας είναι η μόνη πολιτική δύναμη που εκπροσωπεί την εργατική τάξη, που υποστηρίζει μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και που τάσσεται υπέρ της κοσμικότητας. “Κανένα άλλο κόμμα κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου δεν έχει αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ ή την ΕΕ ή οποιαδήποτε άλλο ιμπεριαλιστικό θεσμό”, επεσήμανε. Είπε ακόμη πως όλοι οι 550 υποψήφιοι του ΚΚ στις επερχόμενες εκλογές είναι γυναίκες “θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξουμε την αποφασιστικότητα μας να αγωνιστούμε ενάντια στις αντιδραστικές συμπεριφορές αυτής της κυβέρνησης”.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα