Υποψήφιος για την προεδρία ο Παντελής Χριστοδούλου

Την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016 θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Χάντμπολ, η οποία είναι και εκλογική. Με την παρούσα, θέλω να ανακοινώσω και επίσημα ότι έχω υποβάλει την υποψηφιότητα μου για την διεκδίκηση της θέσης του Προέδρου του ΔΣ της ΚΟΧ και να παρουσιάσω τις θέσεις και τις απόψεις μου.


Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι προσωπικά, ουδέποτε είχα στόχο και φιλοδοξία να διεκδικήσω τη θέση του προέδρου της ΚΟΧ,

ούτε καν θέση στο ΔΣ. Όμως, μετά από παρότρυνση αρκετών σωματείων τα οποία αγωνιούν για το μέλλον του αθλήματος και μετά από αρκετό προβληματισμό, πήρα αυτή τη δύσκολη απόφαση.
Δύσκολη, για δύο βασικά λόγους. Ο πρώτος, γιατί θα διεκδικήσω αυτή τη θέση απέναντι σε ένα άνθρωπο ο οποίος έχει συνδέσει το όνομα του με τον αθλητισμό της Κύπρου και ο οποίος τυγχάνει του απόλυτοιυ σεβασμού και εκτίμησης μου. Ωστόσο, μετά από 21 χρόνια θητείας στη θέση του προέδρου της ΚΟΧ, αλλά και βλέποντας ότι το χάντμπολ τα τελευταία χρόνια έχει υποβαβιστεί σε επικίνδυνο βαθμό αφού οι ιδέες και το ενδιαφέρον έχουν στερέψει, μαζί με τα σωματεία που θα διεκδικήσουν στις εκλογές την αλλαγή για τη σωτηρία του χάντμπολ, κρίναμε ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή. Έπρεπε να κάνουμε αυτή την κίνηση σε μια προσπάθεια να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, πρωτού να είναι αργά.
Αργά, γιατί από τα 24 σωματεία που λειτουργούσαν τμήματα χάντμπολ πριν από μερικά χρόνια, αήμερα έχουν απομείνει μόνο 13 και, σύμφωνα με τα δεδομένα αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον άλλα 4 κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο.
Ο δεύτερος λόγος, ίσως να είναι πιο δύσκολος από τον πρώτο. Το άθλημα της χειροσφαίρισης έχει φτάσει αυτή τη στιγμή σε μια τόσο δύσκολη θέση, που για να επανέλθει σε οριακό σημείο, χρειάζεται μεγάλη και διαρκής προσπάθεια, αλλά και συνεργασία με όλους τους φορείς και κυρίως με τεχνοκράτες φίλους του χάντμπολ, οι οποίοι για διάφορους λόγους έχουν απομακρυνθεί από το αγαπημένο τους άθλημα. Ωστόσο, όπως έχω αποδείξει τα τελευταία 30 χρόνια, η αγάπη και η αφοσίωση μου σαν υπηρέτης του χάντμπολ είναι τα στοιχεία που θα μου δώσουν τα εφόδια να επιχειρήσω και να φέρω σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο.
Έχοντας διαπιστώσει στα 30 χρόνια (από το 1986) που υπηρετώ το χάντμπολ ότι τα προβλήματα που περιορίζουν την ανάπτυξη του αθλήματος ξεκινούν από την υφιστάμενη δομή πάνω στην οποία είναι κτισμένη η λειτουργία της Ομοσπονδίας (κάποια άτομα που δεν έχουν σχέση με τα σωματεία διοικούν, αποφασίζουν και διαχειρίζονται την τύχη του αθλήματος) πρώτο μου μέλημα σε περίπτωση εκλογής μου θα είναι η αλλαγή του καταστατικού. Οι αλλαγές στο καταστατικό θα είναι τέτοιες που να επιτρέπουν στα σωματεία να παίρνουν αποφάσεις που αφορούν στη λειτουργία των σωματείων τους και του αθλήματος γενικότερα, την ίδια ώρα που θα δίνουν στους τεχνοκράτες φίλους του αθλήματος οι οποίοι έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στις διάφορες επιτροπές, τη δυνατότητα να δουλέψουν απρόσκοπτα, υπό την εποπτεία του ΔΣ για την ανάπτυξη και πρόοδο του αθλήματος σε όλους τους τομείς.
Επόμενοι στόχοι μου –όπως έχω παρουσιάσει στα σωματεία - είναι η στήριξη των υφιστάμενων σωματείων που κινδυνεύουν να αναστείλουν τη λειτουργία τους αφού δεν βρίσκουν συμπαράσταση από την ίδια την Ομοσπονδία, ο σωστός προγραμματισμός διοργανώσεων, η σωστή διαχείριση των οικονομικών πόρων της ΚΟΧ που αυτή τη στιγμή γίνεται χωρίς την απαραίτητη διαφάνεια και σωστή διαχείριση, η διοργάνωση πέραν από των καθιερωμένων πρωταθλημάτων και πολλών άλλων εκδηλώσεων (beach handball, street handball, grass handball και διεθνή τουρνουά beach handball κλπ) η περαιτέρω προβολή του αθλήματος, η ασφάλεια των παικτών/παικτριών των ομάδων, η αναβάθμιση όλων των τμημάτων των Εθνικών μας ομάδων –συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής γυναικών η οποία αυτή τη στιγμή είναι ανύπαρκτη και, αφού δημιουργηθούν οι σωστές δομές και προϋποθέσεις θα ξεκινήσει η προσπάθεια για δημιουργία και νέων σωματείων χάντμπολ.
Θέλω να τονίσω και να ξεκαθαρίσω ότι οι απόψεις και οι θέσεις μου έχουν να κάνουν αποκλειστικά με το καλό του αθλήματος και δεν στρέφονται προσωπικά σε κανένα. Θέλω επίσης να τονίσω ότι η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση δεν πρέπει να θεωρηθεί σαν μια διαμάχη μεταξύ των μεν και τον δε, όπως θέλουν να την παρουσιάσουν κάποιοι οι οποίοι έχουν στερέψει από επιχειρήματα, αλλά μια προσπάθεια για αναβάθμιση, εξάπλωση, ανέλιξη και αναγέννηση του χάντμπολ.
Το δίλημα για τους παράγοντες των 13 σωματείων που θα έχουν δικαίωμα ψήφου, θα πρέπει να είναι απλά η επιλογή του υποψηφίου. Αν θα επιλέξουν δηλαδή να ψηφίσουν για να διατηρήσουν την κατάσταση που επικρατεί εδώ και 20 χρόνια στο άθλημα και η οποία όχι μόνο δεν έχει να προσφέρει κάτι καινούριο αλλά κρατά το χάντμπολ καθηλωμένο , ή αν θα επιλέξουν ένα νέο άτομο για πρόεδρο που μαζί τους, θα κάνει την προσπάθεια με νέες ιδέες, μοντέρνες απόψεις και το κυριότερο με διάθεση και όρεξη να δουλέψει σκληρά για να εφαρμόσει αυτά που τους έχει υποσχεθεί, έτσι ώστε όλοι μαζί να μετακινήσουμε το χάντμπολ από το τελευταίο σκαλοπάτι που βρίσκεται αυτή τη στιγμή και να καταφέρουμε να πάρουμε το αγαπημένο μας άθλημα εκεί που του αρμόζει και που πρέπει να βρίσκεται.
Φιλικά,
Παντελής Χριστοδούλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα