Υπ.Υγείας: Το 2017 η εφαρμογή του ΓεΣΥ

Το 2017 αναμένεται να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Η νέα σειρά δράσεων και χρονοδιαγραμμάτων προέκυψε μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του Μνημονίου για τον τομέα της Υγείας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, στόχος είναι η λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων εντός των επόμενων μηνών, ώστε να δοθεί
ο απαιτούμενος χρόνος για προσαρμογή και επαρκή προετοιμασία πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, η οποία τοποθετείται πλέον χρονικά για το 2017. Αναφέρεται ακόμη, ότι “με βάση τα νέα χρονοδιαγράμματα που θέτει το Μνημόνιο, η έγκριση του Νομοσχεδίου της αυτονόμησης από το Υπουργικό Συμβούλιο και η υποβολή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2015”. Παράλληλες ενέργειες, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν στα ίδια χρονικά πλαίσια, περιλαμβάνουν την ετοιμασία εξαντλητικού οδικού χάρτη για την υλοποίηση της αυτονόμησης και αναδιοργάνωσης των νοσηλευτηρίων (Ιούνιος 2015) και του εγγράφου για στρατηγικό σχεδιασμό της αναδιοργάνωσης των κρατικών κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Σεπ. 2015), καταλήγει η ανακοίνωση. Σημαντική πρόοδος Όπως αναφέρεται, “με βάση το νέο περιεχόμενο του Μνημονίου διαφαίνεται η σημαντική πρόοδος, η οποία έχει επιτευχθεί κατά την περίοδο που μεσολάβησε από την προηγούμενη αξιολόγηση”.
Στη ανακοίνωση σημειώνεται ότι “αποτέλεσμα, η αφαίρεση από το Μνημόνιο σειράς μέτρων που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην αναθεώρηση της υφιστάμενης πολιτικής για παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε δικαιούχους, την ετοιμασία νομοθεσίας και την ολοκλήρωση οικονομικών μελετών για τη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων σε καθεστώς αυτονόμησης, την αναθεώρηση της πολιτικής για τα φάρμακα, τη θεσμοθέτηση διεθνούς ομάδας υποστήριξης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στο Υπουργείο Υγείας για τις μεταρρυθμίσεις, την ολοκλήρωση μελετών από τον ΠΟΥ για τη νέα Οργανωτική δομή των νοσηλευτηρίων και τη λειτουργία του ΓεΣΥ σε πλαίσιο μονοασφαλιστικού και πολυασφαλιστικού συστήματος”.
Έμφαση στην αναδιοργάνωση Η έμφαση δίδεται πλέον στις ενέργειες για αναδιοργάνωση και αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ως βασικό προαπαιτούμενο για την εφαρμογή του ΓεΣΥ ενώ ταυτόχρονα, αναμένεται ότι οι σχεδιασμοί θα λαμβάνουν υπόψη τα βασικά συμπεράσματα των πρόσφατων μελετών του ΠΟΥ για λειτουργία των νοσοκομείων στη βάση άριστων Οργανισμών και με βάση διεθνή πρότυπα, συμπληρώνει.
Πηγή: KYΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα