ΥΠΟΙΚ:Δεν ήξερα τις θέσεις της Ελλάδας αφού δεν ήταν έτοιμες

Ο λόγος για τον οποίον δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος για τις θέσεις της Ελλάδας, είναι διότι δεν ήταν έτοιμες, ανέφερε στις Τομές στα Γεγονότα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, επαναλαμβάνοντας ότι «θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, να στέκεται στα πόδια της για να εξασφαλίσει την ευημερία και την προοπτική».

Αυτό δεν μπορεί να συμβεί, χωρίς η Ελλάδα να βρίσκεται

σε πρόγραμμα και χωρίς πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, είπε ο Χάρης Γεωργιάδης εκφράζοντας την ανησυχία και προβληματισμό του, καθώς, όπως είπε, σε μια εβδομάδα από σήμερα οι πηγές χρηματοδότησης για την Ελλάδα τερματίζονται.

Πρόσθεσε ότι όποια και να είναι τελικά η απόφαση ή η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στις ελληνικές αρχές, παρόλο που έχουμε διαφορετική προσέγγιση σε θέματα οικονομίας. Σημείωσε ότι «παραμένουμε δεσμευμένοι σε ένα διαχρονικό δόγμα, σε ό,τι αφορά στις σχέσεις Ελλάδας- Κύπρου. Στα μεγάλα ζητήματα, η μια χώρα μπορεί να αναμένει τη συμπαράσταση της άλλης. Αυτό δεν έχει αλλάξει". Παρόλα αυτά, είπε ο Χάρης Γεωργιάδης, δεν παρουσιάστηκε καμιά πρόταση και κανένα κείμενο , ούτε καν κάποιο ανακοινωθέν.

«Η ελληνική θέση ήταν ότι απαιτείται χρόνος, για αυτό εξήγησα ότι δεν είναι γνωστά τα αιτήματα της Ελλάδας. Θεωρείται δεδομένη η στήριξη της Κύπρου, όμως δεν είναι αυτό το ζήτημα. Μήπως πρέπει να εξασφαλίσουμε τη στήριξη όλων των άλλων;», είπε.

Τόνισε παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν είναι χρόνο που χρειάζεται, αλλά χρηματοδότηση και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχει την ευκαιρία να στηρίξει ένα αίτημα από πλευράς της Ελλάδας. Πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στην Ελλάδα, να μπορέσει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο αίτημα προς του 18, είπε ο ΥΠΟΙΚ και επανέλαβε ότι ξ στήριξη του προς την Ελλάδα είναι δεδομένη.

Εξέφρασε, τέλος, την ανησυχία και προβληματισμό του, λέγοντας ότι δεν μπορεί να διανοηθεί πώς θα λειτουργήσει ένα κράτος χωρίς πρόγραμμα και χωρίς πρόσβαση στις αγορές. «Είμαι ανήσυχος διότι κρίνεται η πορεία και το μέλλον της Ελλάδας και επιβάλλεται να στηρίζονται οι αποφάσεις στα δεδομένα και όχι στα συνθήματα και στον προβληματισμό», κατέληξε.

Ο Χάρης Γεωργιάδης άφησε παράλληλα αιχμές εναντίον κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι «απέκτησαν ευαισθησία για την Ελλάδα τώρα που εξελέγη στη χώρα αριστερή κυβέρνηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα