ΥΠΟΙΚ: Προβλέψιμη η αντίδραση της Επιτροπής για Συνεργατισμό

"Εντελώς προβλέψιμη η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με τον Συνεργατισμό", σημειώνει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε παρέμβασή του στο "Πρωτοσέλιδο" του Σίγμα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι δεν επιβεβαιώνει τους δραματικούς τίτλους που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό. "Δεν πάμε σε απρόβλεπτες εξελίξεις", σημείωσε, καθώς η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι εντελώς προβλέψιμη.

Όπως τόνισε, η Επιτροπή διαπιστώνει πολύ θετικές κινήσεις, απλά ανησυχεί με κάποιες τάσεις που παρουσιάζονται, προς κατευθύνσεις που δεν ευνοεί.

Υπενθύμισε ότι ο Συνεργατισμός έλαβε κρατική στήριξη, με βάση όρους και έγκριση που πήρε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρακολουθεί πολύ στενά την πρόοδο, τις επιδόσεις και τα τεκταινόμενα στον Συνεργατισμό. Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμιά εισήγηση για ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού. Απλά, όπως είπε, στους όρους της κρατικής ενίσχυσης, ήταν ρητά γραμμένο το ότι η κρατική ενίσχυση δεν θα είναι μόνιμη, θα είναι προσωρινή.

Η στήριξη του κράτους, επεσήμανε, μπορεί να ζητηθεί να τερματιστεί νωρίτερα, μόνο αν οι όροι παραχώρησης της ενίσχυσης δεν τηρούνται από μέρους μας. Αυτή είναι η απάντηση σε όσους αγωνιούν, είπε. Η παρουσία του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο του Συνεργατισμού θα τερματιστεί νωρίτερα από ότι προβλέπεται μόνο εάν οι όροι δεν τηρούνται από μέρους μας, τόνισε.

Έντονη και πιεστική η ανάγκη για προσαρμογές στην Οικονομία σε περίπτωση λύσης

Σύμφωνα με τον Υπ. Οικονομικών, χθες στο Eurogroup έγινε μια πρώτη συζήτηση για τα οικονομικά της λύσης, ένα θέμα το οποίο επίσημα εντάχθηκε στην ατζέντα χθες, γεγονός που αποτελεί σημαντικό στοιχείο. Η Κύπρος, είναι κράτος μέλος της Ευρωζώνης και θα παραμείνει μέλος και μετά από μια πιθανή επίλυση του κυπριακού, καθώς έχει αποφασιστεί ότι το ευρώ θα είναι το νόμισμα από την πρώτη ημέρα της λύσης. Για να γίνει αυτό εφικτό, σημείωσε, υπάρχει έντονη και πιεστική ανάγκη να υπάρξει η απαραίτητη προσαρμογή στην Οικονομία, έτσι ώστε η επανενωμένη πλέον οικονομία να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Αν το πράξουμε αυτό εγκαίρως, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, στον δημόσιο τομέα και στον τραπεζικό τομέα, τότε όχι μόνο δεν θα προκύψει κόστος, αλλά αντίθετα θα προκύψει όφελος.

Σημαντικό θέμα οι τράπεζες στα κατεχόμενα

Από τη στιγμή που έχει αποφασιστεί ότι το ευρώ θα είναι το νόμισμα κατά την πρώτη ημέρα της λύσης, τότε θα πρέπει το τραπεζικό σύστημα σε όλη την επικράτεια να προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο. Θα πρέπει να πληροί τα κριτήρια που το πανευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο καθορίζει και αυτό δεν γίνεται χωρίς προσπάθεια, σημείωσε ο Χάρης Γεωργιάδης.

Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να γίνει σωστός διαγνωστικός έλεγχος, όχι ως μια δική μας απαίτηση για να δυσκολέψουμε τους Τουρκοκύπριους, αλλά γιατί είναι αυτό που πρέπει να γίνει για να έχουμε ομαλή μετάβαση, τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα