ΥΠΟΙΚ: Εξαιρετικά σημαντικές οι παράμετροι ενδεχόμενης λύσης

Εξαιρετικά σημαντικές, θεωρεί ο υπουργός οικονομικών, τις οικονομικές παραμέτρους ενδεχόμενης λύσης του κυπριακού.

Μιλώντας στην "Σημερινή", ο Χάρης Γεωργιάδης, εκφράζει την πεποίθηση ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία, ως προϊόν της λύσης, θα φέρει, κατά την έκφρασή του, τεράστια αναπτυξιακή δυναμική.

«Η οικονομική δραστηριότητα θα είναι τέτοια, που θα προσελκύσει σημαντική χρηματοδότηση, χωρίς κατ' ανάγκην αυτό να σημαίνει ότι θα είναι χρηματοδότηση που θα επιβαρύνει το δημόσιο τομέα.Βεβαίως,

όλες οι ενδεχόμενες ρυθμίσεις, για παράδειγμα ενός συστήματος αποζημιώσεων, το οποίο πρέπει να πω ότι μέχρι σήμερα δεν έχει συζητηθεί επαρκώς, θα πρέπει να σχεδιασθούν πολύ προσεκτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα κάνει λόγο για όρους και προϋποθέσεις που πρέπει να διασφαλιστούν προς αποφυγή κινδύνων.

Σε ενδεχόμενο λύσης του κυπριακού, οι δομές και οι διαδικασίες της χώρας πρέπει να συνάδουν με τις υποχρεώσεις της ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης.

«Σημαίνει αυστηρή και δεσμευτική εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης, με τρόπο που να αποτρέπουν και να απαγορεύουν την ανεύθυνη και αλόγιστη δημιουργία ελλειμμάτων.

Εξίσου αυτονόητη προϋπόθεση είναι ο έλεγχος και η υπαγωγή του τραπεζικού συστήματος που σήμερα λειτουργεί στις κατεχόμενες περιοχές, στους επίσης πολύ αυστηρούς κανόνες του ευρωσυστήματος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να αναφερθεί στη σημερινή οικονομική πραγματικότητα, ο Χάρης Γεωργιάδης, εμμέσως πλην σαφώς, χαρακτήρισε συγκεκριμένους τομείς ως τα σωσσίβια της οικονομίας λόγω της μικρότερης έκθεσής τους στην οικονομική κρίση και τη διατήρηση της δυναμικής τους.

«Θα κατονομάσω τρείς: Υπηρεσίες, τουρισμός, ναυτιλία. Σε αυτούς τους τρείς τομείς οφείλεται ουσιαστικά η αρχική ανάκαμψη. Χωρίς αμφιβολία για να φτάσουμε στο σημείο που η βελτιωμένη προοπτική θα αγγίξει και τον τελευταίο πολίτη, χρειάζονται πολύ περισσότερα από δύο τρίμηνα θετικού ρυθμού ανάπτυξης», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα