Υπογραφή συμβολαίων για τη δημιουργία Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης Πάφου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πάφο η τελετή υπογραφής της σύμβασης μεταξύ του Δήμου Πάφου και της εργοληπτικής εταιρείας Ν. Γαβριήλ και Υιοί Λτδ  για την εκτέλεση του έργου ‘Δημιουργία του Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης Πόλεως Πάφου και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου’. 

Το έργο προυπολογισμού 9.636.000 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. θα διαρκέσει περίπου 15 μήνες και περιλαμβάνει την ανάπλαση εξωτερικών χώρων εμβαδού περίπου 18.000 τ.μ. και τη συντήρηση. αποκατάσταση και μετατροπή του υφιστάμενου διατηρηταίου κτιρίου του πρώην κεντρικού αστυνομικού σταθμού της πόλης, εμβαδού περίπου 950 τ.μ. σε δύο

επίπεδα, πλέον εμβαδόν περίπου 540 τ.μ. σύγχρονων προσθηκών σε κέντρο ιστορικής τεκμηρίωσης πόλης Πάφου.

Ο επικεφαλής αρχιτέκτοντας του έργου και Δημοτικός Μηχανικός του Δ. Πάφου Χρήστος Κωνσταντινίδης σε χαιρετισμό του ανέφερε πως πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχει δρομολογήσει ο Δήμος Πάφου τα τελευταία εννιά χρόνια αφού άρχισε τις άοκνες του προσπάθειες για την αλλαγή και βελτίωση της εικόνας της Πάφου.

Πρόκειται, συνέχισε, για το έργο που έρχεται να συμπληρώσει το έργο ανάπλασης του εμπορικού κέντρου της Πάφου με το έργο της ανάπλασης των πλατειών περιμετρικά του Δημοτικού Μεγάρου.

Επεσήμανε πως έχει εκπονηθεί ειδική μουσειολογική μελέτη εφαρμογής από ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από τους Δρα Ιωάννη Ηλιάδη, Δρα Χαράλαμπο Κοτσάκογλου, Δρα Αικατερίνη Παπαζαχαρία, Σπυρίδωνα Νάσενα, Γιώργιο Καβουλάκο, Σταματίνα Μαγκλάρα και Παναγιώτη Τσιμπιρίδη. Είπε ακόμη πως με τον σχεδιασμό του έργου επιχειρείται η σύνδεση αστικού χώρου, φυσικών στοιχείων και ιστορίας της Πάφου.

Μέσα από μια περιπατική διαδρομή η οποία ξεκικά από τα βόρεια του χώρου με το πάρκο Γενοκτονίας των Αρμενίων και μια χαλαρή διαδρομή με υπέργειες και ισόγειες διαβάσεις μέσα σε χώρους με πλούσια βλάστηση, ο επισκέπτης, όπως είπε, φτάνει στην αστική πλατεία, βόρεια του κτηρίου, η οποία περιλαμβάνει αστικό εξοπλισμό, καθιστικούς χώρους και χώρους υγιεινής.

Απ’ εκεί στη συνέχεια ο επισκέπτης μπορεί να εισέλθει στο Μουσείο μέσα από ένα σύγχρονο κτίριο και ακολουθώντας μια εσωτερική πλέον διαδρομή γνωρίζει την ιστορική πορεία της πόλης από το 332 π.χ. μέχρι τα νεώτερα χρόνια παρακολουθώντας την, μέσα από ψηφιακά μέσα και άλλα εκθέματα που θα υπάρχουν στο κτίριο.

Ολοκληρώνοντας την διαδρομή στο κτίριο, είπε ο κ. Κωνσταντινίδης, ο επισκέπτης καταλήγει και πάλι στο πλατειακό χώρο για να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί και ίσως συνεχίσει την περιδιάβαση του στην υπόλοιπη πόλη.

Μέσα από τον σχεδιασμό σημείωσε, "βρίσκονται σε συνεχή συνομιλία το φυσικό στοιχείο της Πάφου, το δομημένο αστικό περιβάλλον και η αναδρομή στην τόση σημαντική ιστορική πορεία της". Ο κ. Κωνσταντινίδης πρόσθεσε πως οι αστικές πλατείες δημιουργούν συνεχώς ερεθίσματα και οπτικές φυγές πρωτόγνωρες για τον περιπατητή και σαν αυτές που η μουσειολογική μελέτη θα δώσει παρουσιάζοντας την ιστορία 2.000 περίπου χρόνων της Πάφου.

Ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, ανέφερε πως ουδεμία έγκριση για παράταση χρόνου στη διεκπεραίωση του έργου δεν πρόκειται να δοθεί.

Υ πενθύμισε πως στην περιοχή έγιναν ήδη τα έργα της ανάπλασης της πλατείας Κέννεντυ και του εμπορικού κέντρου ύψους 7 εκατ. ευρώ, ανάπλαση του Διοικητηρίου και των γύρω δρόμων ύψους 1,6 εκατομ. ευρώ, και η ανάπλαση της πλατείας του Δημαρχείου και των γύρω χώρων ύψους 3,5 εκατομ.

Επίσης, συνέχισε ο κ. Φαίδωνος έγινε το έργο γύρω από το Μαρκίδειο, η ανακαίνιση του Αττικόν με κόστος 1,8 εκατόμ. ευρώ, το Μαρκίδειο με κόστος 4 εκατομ. ευρώ, ο κεντρικός σταθμός των λεωφορείων με κόστος 1,5 εκατ. ευρώ, και το έργο της ανάπλασης στο Χάνι.

Επεσήμανε, επίσης, πως τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπλαση του νότιου εμπορικού κέντρου και πως έχειγίνει η ανάπλαση του πάρκου Ήβης Μαλιώτου κόστους 700 χιλ. ευρώ .

Πρόσθεσε πως υπολείπεται να γίνει το έργο του Δημοσίου Κήπου, είτε αυτός περιληφθεί είτε όχι, με τους δρόμους της 2ης Μαρτίου μέχρι την πλατεία του  Μουσαλά και την Έξω Βρύση, κόστους 5 εκατ. ευρώ. Με το έργο αυτό κλείνουν όλα τα έργα του κέντρου της Πάφου, κατέληξε.

Εξάλλου σε χαιρετισμό του ο Στέλιος Γαβριήλ εκ μέρους της εργοληπτικής εταιρείας Ν. Γαβριήλ και Υιοί Λτδ. τόνισε  πως πρόκειται για ένα πολυσύνθετο έργο που αφορά ένα διατηρητέο από το 1894, και αποτελεί πρόκληση για την εταιρεία του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα