Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Πανεπιστημίων Κύπρου-Ρωσίας

Ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους συμμετείχε σε Διεθνές Φόρουμ «Πανεπιστήμια, Κοινωνία και το μέλλον της Ανθρωπότητας», το οποίο διεξήχθη στη Μόσχα στις 25 Μαρτίου, ως προσκεκλημένος του Προέδρου των Πρυτάνεων των Ρωσικών Πανεπιστημίων, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Lomonosov της Μόσχας, Καθηγητή Victor Antonovich Sadovnichy. Τον Πρόεδρο της Συνόδου συνόδευσε στη Μόσχα ο Αντιπρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής

Γιάννης Μανωλόπουλος.

Μέσα στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του Φόρουμ, ο Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Πανεπιστήμια και παγκόσμιες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου», στην οποία κλήθηκε να τοποθετηθεί γύρω από το θέμα ότι ενώ τα περισσότερα Πανεπιστήμια βρίσκονται στην Ευρώπη και στην Β. Αμερική, η μεγαλύτερη ζήτηση για πανεπιστημιακές σπουδές προέρχεται από χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Στην τοποθέτησή του ο Καθηγητής Δημοσθένους ανέλυσε τις πρακτικές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την άμβλυνση του προβλήματος αυτού, όπως η κινητικότητα, η διασυνοριακή εκπαίδευση, η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και η ίδρυση Παραρτημάτων Πανεπιστημίων στις χώρες αυτές.

Μετά το πέρας των συζητήσεων, σε μια λαμπρή τελετή, υπογράφτηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Συνόδων των Πρυτάνεων Κύπρου-Ρωσίας από τον Πρόεδρο της Συνόδου των Πρυτάνεων της Κύπρου Καθηγητή Γιώργο Δημοσθένους και τον Πρόεδρο των Πρυτάνεων των Ρωσικών Πανεπιστημίων και Πρύτανη του Πανεπιστημίου Lomonosov Καθηγητή Victor Antonovich Sadovnichy, στην παρουσία του Αντιπροέδρου και Υπουργών της Ρωσικής Κυβέρνησης και άλλων υψηλών προσκεκλημένων.
Με τη λήξη των εργασιών του Φόρουμ οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα κοντσέρτο από την Ορχήστρα Mariinsky, μία από τις πιο διάσημες και ιστορικές ορχήστρες της Ρωσίας με παράδοση πέραν των 200 ετών και με έδρα το περίφημο θέατρο Mariinsky της Αγίας Πετρούπολης, καθώς επίσης και να ακούσουν τη χορωδία του Πανεπιστημίου Lomonosov.

Ο Καθ. Γιώργος Δημοσθένους και ο Καθ. Γιάννης Μανωλόπουλος είχαν μια εγκάρδια συνομιλία με τον Πρύτανη και τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου του Lomonosov, Καθ. Victor Antonovich Sadovnichy και Καθ. Yuri Mazei, κατά την οποία συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν τα εκπαιδευτικά συστήματα της Κύπρου και της Ρωσίας. Ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων προσκάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του να επισκεφθεί την Κύπρο κατά την διάρκεια της επόμενης Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων. Κατά την διάρκεια της συνάντησης προσφέρθηκαν στον Πρύτανη και τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Lomonosov συμβολικά δώρα από τον Πρόεδρο της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων.
Την επόμενη μέρα του Φόρουμ, ο Καθ. Δημοσθένους και ο Καθ. Μανωλόπουλος είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Lomonosov με τον οποίο συζήτησαν τρόπους πιθανής συνεργασίας του Πανεπιστημίου Lomonosov με Κυπριακά Πανεπιστήμια. Επισκέφθηκαν επίσης το επιβλητικό κτίριο του Πανεπιστημίου Lomonosov όπου είχαν την ευκαιρία να έχουν ιδιωτική ξενάγηση στο περίφημο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το οποίο βρίσκεται στους τελευταίους ορόφους του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα