Υπό την εποπτεία των αρχών οι παιδόφιλοι που αποφυλακίζονται

Υπό την εποπτεία των Αρχών όσοι παιδόφιλοι αποφυλακίζονται. Έξι ονόματα βρίσκονται ήδη στον κατάλογο επιτήρησης.

O αριθμός των παιδόφιλων που μετά την αποφυλάκιση τους θα τεθούν υπό την εποπτεία των αρχών, ώστε να μην προβούν εκ νέου σε πράξεις κακοποίησης ή εκμετάλλευσης ανηλίκων και να μην εργοδοτηθούν μεταξύ άλλων σε χώρους όπου υπάρχουν παιδιά ανέρχεται στους έξι.

«Έχουν ήδη εκδοθεί σχετικά διατάγματα. Η Αρχή Επιτήρησης ήταν ένα βασικό συστατικό της πρότασης νόμου που είχαμε καταθέσει και η οποία υιοθετήθηκε αυτούσια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο. Καλύπτει πολύ

σημαντικά κενά τα οποία υπήρχαν, με την έννοια της εποπτείας καταδικασθέντων, οι οποίοι αποφυλακίζονται. Τόσο σε θέματα ψυχικής υγείας, όσο και σε θέματα ελέγχου του τόπου διαμονής τους, τρόπου διαβίωσης», δήλωσε στο Sigma, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Ο συγκεκριμένος νόμος, πέραν των δυνατοτήτων που παρέχει στο κράτος, ώστε να διαχειριστεί σωστά και καταλλήλως θύματα και θύτες, προνοεί ισόβια φυλάκιση για σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων, κάτω των 13 ετών.

«Στην Αρχή Εποπτείας μπορούν να παραπεμφθούν και άτομα που έχουν καταδικαστεί με τον προηγούμενο νόμο», είπε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων των παιδιών, Λήδα Κουρσουμπά. Η Αρχή Εποπτείας απαρτίζεται απο όλους τους αρμόδιους φορείς, μεταξύ των οποίων και τα Υπουργεία Παιδείας, Δικαιοσύνης, Εργασίας και Υγείας.

Παραλήψεις εντοπίζονται, ωστόσο, στις υποχρεώσεις του Υπουργείου Παιδείας, όπως αυτές απορρέουν απο το νόμο, σύμφωνα με τη Βουλευτή του ΑΚΕΛ.

«Το Υπουργείο Παιδείας δεν μας έδωσε την εικόνα ότι έχουν ληφθεί οι πρόνοιες και σε επίπεδο εξασφάλισης κονδυλίων, αλλά και προληπτικών προγραμμάτων, ώστε να είμαστε ήσυχοι πως οι πρόνοιες της νομοθεσίας θα εφαρμόζονται», ανέφερε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Υψίστης σημασίας κρίνεται, παράλληλα, η κατάρτιση και ο συντονισμός των κρατικών υπηρεσιών, ώστε να στηρίζουν τόσο τα παιδιά-θύματα, όσο και τις οικογένειές τους, με στόχο την επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο και την επούλωση των φυσικών και κυρίως ψυχολογικών τους τραυμάτων.

''Είχαμε πολλά προβλήματα μέχρι σήμερα. Τώρα υπάρχει υποχρέωση νομική και σαφέστατη κάτω από το νέο νόμο οι Υπηρεσίες να συντονιστούν σωστά, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας να είναι εκεί παρούσες όσο χρειάζεται για το κάθε παιδί και την κάθε οικογένεια», τόνισε η Λήδα Κουρσουμπά.

Αδήρρητη είναι, όμως, και η ανάγκη πρόληψης και ενημέρωσης των παιδιών, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν πότε ένας ενήλικας τους προσεγγίζει με απρεπείς προθέσεις

«Πρέπει επιτέλους να γίνει μια εθνική στρατηγική για όλο το θέμα της πρόληψης και της καταπολέμησης της κακοποίησης και της διαχείρισης των θυμάτων και των θυτών και των οικογενειών και να γίνουν σχέδια δράσης», εξήγησε.

Αυτό που, πάντως, καλούνται τα παιδιά και οι οικογένειές τους να κάνουν, είναι να τολμήσουν να μιλήσουν και να καταγγείλουν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης.

Καζανι που βρζει ο χωρος της υγειας. Έτοιμοι να κατέλθουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις είναι και πάλι οι νοσηλευτές.

Τη Δευτέρα αναμένουν συγκεκριμένες απαντήσεις από τον Φιλιππο Πατσαλη, κι αν δεν ικανοποιηθούν, την Πέμπτη κατεβάζουν ρολά.

Keywords
Τυχαία Θέματα