«Ο Τζόνσον πρέπει να αλλάξει την κουλτούρα της Ντάουνινγκ Στριτ»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να αλλάξει την κουλτούρα της Ντάουνινγκ Στριτ έπειτα από μια σειρά αποκαλύψεων ότι το προσωπικό έκανε πάρτι την ώρα που οι απλοί πολίτες αντιμετώπιζαν λοκντάουν για την COVID-19, δήλωσε σήμερα η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Ο Τζόνσον, ο οποίος το 2019 εξασφάλισε την μεγαλύτερη πλειοψηφία των Συντηρητικών σε περισσότερα από 30 χρόνια, ετοιμάζεται για τη δημοσίευση των πορισμάτων επίσημης έρευνας για τους ισχυρισμούς ότι έγιναν πολλά πάρτι με ποτά στην Ντάουνινγκ Στριτ στη διάρκεια λοκντάουν για την αναχαίτιση της πανδημίας του

νέου κορονοϊού.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα δημοσιευτούν τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργεί η ανώτατη δημόσια λειτουργός Σου Γκρέι, ειδικά καθώς η αστυνομία ξεκίνησε δική της έρευνα.

Η Τρας, η οποία θεωρείται πιθανή διάδοχος του πρωθυπουργού αν αυτός οδηγηθεί στην έξοδο, δήλωσε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ δεν έχει λάβει ακόμη τα πορίσματα της έκθεσης Γκρέι, αλλά σημείωσε ότι αυτή αναμένεται πολύ σύντομα.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ο Τζόνσον και το προσωπικό του έκανε πάρτι στην καρδιά του βρετανικού κράτους την ώρα που οι απλοί άνθρωποι απαγορευόταν ακόμη και να αποχαιρετίσουν από κοντά δικούς τους που πέθαναν, η Τρας είπε ότι κάποιες από τις αναφορές προκαλούν προβληματισμό.

"Σαφώς και υπάρχει ανάγκη για αλλαγή κουλτούρας", σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στο BBC. "Χρειάζεται να πάρουμε τα αποτελέσματα της έκθεσης, χρειάζεται να δούμε τα αποτελέσματα και να διορθώσουμε τα θέματα που υπάρχουν".

Σε ερώτηση για τις ηγετικές της φιλοδοξίες, η Τρας απάντησε ότι ο 57χρονος Τζόνσον έχει κάνει φανταστική δουλειά ως πρωθυπουργός φέρνοντας εις πέρας το Brexit και ανταποκρινόμενος στην πανδημία της COVID-19. Εξάλλου δήλωσε ότι υποστηρίζει 100% τον Τζόνσον.

Ο πρωθυπουργός έδωσε ποικίλες εξηγήσεις για τα πάρτι: πρώτα είπε ότι δεν παραβιάστηκαν οι κανόνες, αλλά μετά ζήτησε συγγνώμη στον βρετανικό λαό για την φαινομενική υποκρισία αυτών των συγκεντρώσεων.

Επίσης αρνήθηκε ισχυρισμό ότι είχε προειδοποιηθεί πως θα ήταν ανάρμοστη συγκέντρωση με ποτά στις 20 Μαΐου του 2020 στη διάρκεια λοκντάουν, για την οποία ο ίδιος δηλώνει ότι πίστευε πως ήταν συνάντηση εργασίας.

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV μετέδωσε την Δευτέρα ότι ο Τζόνσον και η σύζυγός του Κάρι παρέστησαν σε πάρτι-έκπληξη έως και 30 ατόμων για τα γενέθλιά του στην αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου στην Ντάουνινγκ Στριτ τον Ιούνιο του 2020, όταν απαγορεύονταν οι κοινωνικές συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους.

Για να αμφισβητηθεί η παραμονή του στην ηγεσία, 54 από τους 359 βουλευτές των Συντηρητικών στο κοινοβούλιο θα πρέπει να αποστείλουν επιστολές για να κινηθεί διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 του κόμματος.

Διαβάστε ακόμη: Ρωσία: Περιέλαβε τον αδελφό του Αλεξέι Ναβάλνι στα καταζητούμενα πρόσωπα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΥΠΕΞ Τρας, Ντάουνινγκ Στρι,ypex tras, ntaouningk stri