ΥΠΕΞ: Το ιστορικό πίσω απ’ την μη πρόσκληση Ελλάδας σε Διάσκεψη Λιβύης

Για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή μίλησε ο Υπουργός Εξωτερικών το πρωί της Παρασκευής στο Πρωτοσέλιδο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ τόνισε ότι η ΕΕ έχει υποχρέωση να έχει ενεργό ρόλο στην περιοχή.

«Οι όποιες ενέργειες προκαλούνται από αυτή την αποσταθεροποιητική κατάσταση η ΕΕ επηρεάζεται. Ελπίζω αυτή η κρίση να λειτουργήσει ως καμπανάκι στην ΕΕ». Χωρίς ενεργό εμπλοκή δεν θα μπορούν να δοθούν μόνιμες λύσεις στα προβλήματα της περιοχής, τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Η μη επίλυση του Κυπριακού όμως

είναι απ’ τα ανοικτά προβλήματα της περιοχής», συνέχισε. «Βρισκόμαστε σε φάση που δεν υπάρχουν εξελίξεις και όλοι γνωρίζουν γιατί. Η ίδια η Τουρκία το είπε δημόσια ότι δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση την όποια εξέλιξη. Εδώ θα πρέπει να εμπλακεί η διεθνής κοινότητα, με μια άτυπη διεθνή διάσκεψη τύπου Κραν Μοντανά για να οδηγηθούμε στην επανέναρξη των συνομιλιών απ’ εκεί που έμειναν. Νοείται σημείωσε ότι η Τουρκία θα τερματίσει τις έκνομες ενέργειές της», σημείωσε ο κ.Χριστοδουλίδης.

Απαντώντας τώρα στα της Διάσκεψης για τη Λιβύη στο Βερολίνο που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή, ο ΥΠΕΞ θέλησε να ανατρέξει στο ιστορικό των συναντήσεων αυτών προκειμένου να ξεκαθαριστεί το σκηνικό.

«Το καλοκαίρι του 2019 ο ειδικός αντιπρόσωπος ΓΓ για Λιβύη λόγω της μη προόδου στην πολιτική διαδικασία επίλυσης της κρίσης στη Λιβύη υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ένα σχέδιο δράσης τριών σημείων. Το δεύτερο προνοούσε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου των εμπλεκόμενων χωρών για να επιδιωχθεί παύση εχθροπραξιών και από κοινού δέσμευση όλων για εφαρμογή του εμπάργκο όπλων», είπε ο κ.Χριστοδουλίδης.

«Έκτοτε έγιναν πέντε συναντήσεις των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία του Βερολίνου».

Ξεκαθάρισε ακολούθως ποιοι προσκλήθηκαν και γιατί (τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α και όλοι αυτοί που εμπλέκονται στην κρίση και παραβιάζουν το εμπάργκο καθώς και η Γερμανία που προθυμοποιήθηκε να φιλοξενήσει την Διάσκεψη).

Όλη η διαδικασία σημείωσε ο ΥΠΕΞ ξεκίνησε πριν την συνομολόγηση των μνημονίων που κατά τον  Νίκο Χριστοδουλίδη και την ΚΔ δεν έχουν καμιά νομική ισχύ. Η συνάντηση είπε στο Βερολίνο θα αγγίξει τον στόχο της ανακωχής στη χώρα.

Ενδεχομένως σε μια επόμενη συνάντηση που θα συζητηθούν θέματα που άπτονται των μνημονίων να προσκληθεί και η Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα