ΥΠΕΞ: Σε λίγες μέρες η υπογραφή καταστατικού του East Med Gas Forum

Στο Ράδιο Πρώτο φιλοξενήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος μίλησε για την επίσκεψη του ομολόγου του Μάικ Πομπέο αλλά και για την απομάκρυνση του Ορούτς Ρέις. 

Αρχικά ανέφερε ότι με πρωτοβουλία της Γερμανίας και με στήριξη των ΗΠΑ «είναι ξεκάθαρη η θέση για αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την αποκλειστική οικονομική ζώνης της Κύπρου». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολιτικές αποφάσεις από  την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνέχεια ο κύριος Χριστοδουλίδης εξήγησε το πρόγραμμα Cyclops, τονίζοντας ότι είναι από τα σημαντικά

που προκύπτουν από την επίσκεψη του Πομπέο στην Κύπρο.

«Αναγνωρίζεται ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή, καθώς με τη σύσταση του κέντρου θα χρησιμοποιείται η Κύπρος ως κέντρο εκπαίδευσης ατόμων», πρόσθεσε.

Επεσήμανε ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει αυτό το ρόλο  φιλοξενίας από όλες τις χώρες της περιοχής εξαιτίας των εξαιρετικών σχέσεων που υπάρχουν. Πρόσθεσε ότι θα εκπαιδεύουν άτομα που εργάζονται στην ασφάλεια των συνόρων στις χώρες. «Η Κύπρος θα χρησιμοποιείται ως περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, κάτι το οποίο είναι σημαντικό».

Διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από τις ΗΠΑ, ενώ θα είναι ένα κέντρο Κυπριακής ιδιοκτησίας το οποίο θα δημιουργηθεί στη Λάρνακα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών μίλησε και για την αντίδραση της Τουρκίας. «Δεν θεωρώ εύστοχο να υποδεικνύει σε άλλα κράτη πως θα συμπεριφέρονται». Πρόσθεσε ότι είναι καλό ο καθένας να βλέπει τις δικές του συμπεριφορές και μετά να κάνει υποδείξεις.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και με το Μπαχρέιν. «Σημαντικές εξελίξεις για την περιοχή καθώς θα επικρατήσουν συνθήκες συνεργασίας, σταθερότητας και ασφάλειας».

Τόνισε ότι το πρώτο βήμα είναι το ενεργειακό φόρουμ (East Med Gas Forum) που έγινε στο Κάιρο, ενώ το καταστατικό του θα υπογραφεί σε λίγες μέρες.

Επιπλέον ο κύριος Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι δεν έγινε καμία αναφορά για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων από τον Αμερικάνο Υπουργό Εξωτερικών, ενώ πρόσθεσε ότι ο Μάικ Πομπεό εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ για τον ελλιμενισμό των ρωσικών πλοίων στην Κύπρο. «Η Ρωσία έχει λιμάνι στη Συρία το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει. Η Κύπρος δίνει εγκρίσεις ανάλογα με το σκοπό που θα χρησιμοποιηθούν οι λιμένες της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

Τέλος ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η απομάκρυνση του Ορούτς Ρέις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, «αναμένουμε να δούμε τις εξελίξεις μέχρι τις 24-25 Σεπτέμβριου».   

Διαβάστε ακόμη: 

ΥΠΕΞ: Ικανοποίηση για αποτελέσματα επίσκεψης Πομπέο

Αντίδραση τουρκικού ΥΠΕΞ για την επίσκεψη Πομπέο και υπογραφή Μνημονίου

Keywords
Τυχαία Θέματα