ΥΠΕΞ: Προσπάθειες σε Λευκωσία και Νέα Υόρκη για την έκδοση ανακοίνωσης ΗΕ

Για τη δυστοκία στο να εκδοθεί μια ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με τη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό  ηγέτη Ερσίν Τατάρ και για τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου, μίλησε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο», ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ,

ο κ. Γκουτέρες ενημέρωσε τον κ. Αναστασιάδη για την πρόθεσή του να διορίσει κάποιον ώστε να διερευνήσει τις προοπτικές της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ξεκαθαρίζοντας ότι προσανατολίζεται στο διορισμό ειδικού και όχι προσωπικού απεσταλμένου, λόγω του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

Στο άτυπα γεύμα, όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, ο ΓΓ του ΟΗΕ εξήγησε το σκεπτικό για τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου, με τον κατοχικό ηγέτη να εκφράζει αρχικά τη διαφωνία του, μετά ωστόσο να αποδέχεται τον διορισμό. 

Όπως είπε ο Υπουργός, αφότου φαίνεται ότι ο κ. Τατάρ ενημέρωσε την Τουρκία, υπήρξε έντονη αντίδραση καθώς προφανώς ο ειδικός απεσταλμένος θα περνά και μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας. 

Ο κ. Χριοστοδουλίδης έδωσε και μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, καθώς χθες βράδυ, όπως είπε, υπήρξε επαφή με τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών σε υψηλό επίπεδο και η προσπάθεια θα συνεχιστεί και στη Λευκωσία και στη Νέα Υόρκη για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να αποτυπωθεί σε δήλωση αυτό που συμφωνήθηκε στο γεύμα. 

Κληθείς να σχολιάσει γιατί κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν υπήρξε κάποια συνάντηση με τον αμερικανικό παράγοντα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε «είμαστε σε διαβουλεύσεις για επίσκεψη εργασίας στην Ουάσιγκτον και στο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας και στο δικό μου». 

Στο κατά πόσο υπάρχει προοπτική για επανέναρξη των συνομιλιών, ο Υπουργός ανέφερε πως «δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Βλέπουμε την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας και στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε την όποια προσπάθεια». 

Διαβάστε επίσης 

Ούτε ο Εκπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ γνωρίζει γιατί καθυστερεί η δήλωση για Κύπρο

Keywords
Τυχαία Θέματα