ΥΠΕΞ: «Ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος γνωρίζει λεπτομέρειες του Κυπριακού»

Χθες, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν από την οποία έγινε επίσημα ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο μίλησε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος κλήθηκε να κάνει μια πρώτη δήλωση για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει την Κύπρο ήταν στην επιτροπή εξωτερικών για πολλά χρόνια.  Γνωρίζει λεπτομέρειες του Κυπριακού, ενώ είχε

αναλάβει και πρωτοβουλίες για κάποιες πτυχές του. Έχει έρθει στην Κύπρο αλλά σίγουρα χρειάζεται προσοχή, προτεραιότητα του Αμερικανού προέδρου θα είναι να προωθήσει τα αμερικανικά συμφέροντα» είπε.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι η προσέγγιση της νέα αμερικανικής κυβέρνησης προς την Ανατολική Μεσόγειο ευρύτερα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αν θα είναι και η Κύπρος, όπως επίσης και τις σχέσεις με την Τουρκία.

Για το ταξίδι στην Σαουδική Αραβία δήλωσε τα εξής: «Ξεκινά μια συζήτηση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να θεσμοθετήσουμε τη συνεργασία μας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα οι σχέσεις μας, πλέον υπάρχουν αυτές οι συναντήσεις και συζητήσεις».
«Είναι σημαντικό ότι αντιλαμβάνονται όλοι στην περιοχή, ότι η αντιμετώπιση των προκλήσεων στην περιοχή χρειάζεται συνεργασία από όλους» τόνισε.

Επιπλέον, ο κύριος Χριστοδουλίδης κλήθηκε να απαντήσει αν η κυβέρνηση γνωρίζει τα θέματα που θα συζητήσουν ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ζοζέπ Μπορέλ, στην συνάντηση τους σήμερα με ένα από τα θέματα να είναι η πρόταση της Άγκυρας για να πραγματοποιηθεί ένα διεθνές συνέδριο στην Ανατολική Μεσόγειο, με το αγκάθι στην υπόθεση να είναι ο τρόπος συμμέτοχής των Τουρκοκυπρίων.

Η απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών ήταν η εξής: «Είμαι σίγουρος ότι ο κύριος Μπορέλ θα μεταφέρει στον κύριο Τσαβούσογλου γιατί δεν προχωρά αυτή η ιδέα, γιατί ήδη οι χώρες της περιοχής που είναι μέλη της ΕΕ  θεωρούν ότι δεν υπάρχουν δεδομένα για να συμμετάσχουν σε μια τέτοια συνάντηση με την Τουρκία».

«Αυτή η ιδέα που επιθυμεί και προωθεί η Τουρκία στην παρούσα φάση δεν έχει καμία προοπτική πραγματοποίησης».

Διαβάστε επίσης:

Αλλάζει σελίδα η Αμερική—Ακυρώνει με διατάγματα την πολιτική Τράμπ ο ΜπάιντενΣυμφωνία Παρισιού: Η ΕΕ χαιρετίζει την έναρξη της επανένταξης των ΗΠΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα