ΥΠΕΞ: Ο Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει νέα οθωμανική αυτοκρατορία

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί να προωθήσει μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ανέφερε σε συνέντευξή του στο Associated Press ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς την περιφερειακή ασφάλεια.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε την τουρκική επιθετική συμπεριφορά όχι μόνο στην Κύπρο,

αλλά στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και άλλες αραβικές χώρες της περιοχής.

 «Βλέπουμε τη στρατιωτικοποίηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία για όλες τις χώρες της περιοχής», είπε. 

Ο Υπουργός έκανε μάλιστα αναφορά και στο βιβλίο του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, «μηδενικά προβλήματα με τις γειτονικές χώρες», σημειώνοντας πως «από μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες καταλήγουμε σήμερα η Τουρκία να έχει προβλήματα με όλους τους γείτονες της». 

«Δεν υπάρχει καμία χώρα που να μην έχει προβλήματα με την Τουρκία», πρόσθεσε. 

Όπως είπε, «αυτό που βλέπουμε από την Τουρκία είναι μια προσπάθεια προώθησης μιας νέας οθωμανικής πολιτικής στην περιοχή», ενώ έφερε ως παράδειγμα την εξαγγελία Ερντογάν για βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα κατεχόμενα. 

Κύριος στόχος αυτής της βάσης, όπως είπε, δεν είναι η Κύπρος αλλά ο έλεγχος της Μέσης Ανατολής, ο έλεγχος του Ισραήλ, ο έλεγχος της Αιγύπτου.

Διαβάστε επίσης 

Έντονο παρασκήνιο και καθυστέρηση στον διορισμό ειδικού απεσταλμένου

Keywords
Τυχαία Θέματα