ΥΠΕΞ: Γι΄ αυτό είναι κρίσιμος ο Σεπτέμβρης στο Κυπριακό (vid)

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς για το Κυπριακό και τις επικείμενες εξελίξεις εν όψει και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, υπογράμμισε για άλλη μια φορά την κρισιμότητα των στιγμών.

«Μετά το Κραν Μοντανά, που φτάσαμε τόσο κοντά σε επίλυση του Κυπριακού, υπάρχει σε εξέλιξη μια σημαντική πρωτοβουλία από την κυρία Λουτ», ανέφερε.

Ο ίδιος, μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του ΣΙΓΜΑ,

υπενθύμισε ότι η κυρία Λουτ αναμένεται το προσεχές διάστημα να συναντηθεί με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι, τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ και τον Νίκο Κοτζιά.

Στη βάση αυτή της βολιδοσκόπησης, πρόσθεσε, θα ενημερωθεί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και θα διαφανεί κατά πόσο υπάρχουν προοπτικές για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έχουν συνάντηση αυτή τη βδομάδα, όπου αναμένεται να συζητηθεί το Κυπριακό και ειδικότερα το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, αναμένεται πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για να υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός κινήσεων.

Κληθείς να σχολιάσει την προσέγγιση της Λευκωσίας σε σχέση με τις κύριες διαφωνίες επί των διαπραγματεύσεων, που έχουν να κάνουν με τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, από τη μια και την αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων – εκ περιτροπής Προεδρία - από την άλλη, ανέφερε ότι υπάρχουν λύσεις οι οποίες προέρχονται από την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ε.Ε.

Γι’ αυτό τον λόγο, τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, η συνάντηση της κυρίας Λουτ με τη Φεντερίκα Μογκερίνι στις 13 Σεπτεμβρίου είναι εξόχως σημαντική.

Σχολιάζοντας ερώτημα για την ανάγκη καλής προετοιμασίας μιας διεθνούς διάσκεψης, ώστε να υπάρχουν προοπτικές θετικής έκβασης, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι αυτό κάνει τη δεδομένη στιγμή ο Γ.Γ. του ΟΗΕ μέσω της κυρίας Λουτ.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι βρισκόμαστε στην κρισιμότερη στιγμή του Κυπριακού ένεκα της διετούς διαπραγματευτικής διαδικασίας που προηγήθηκε και η οποία μάς οδήγησε ένα βήμα πριν την κατάληξη σε συμφωνία στο Κραν Μοντανά.

Για τη φωτογραφία με τον κ. Τσαβούσογλου

Ερωτηθείς για τη φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα Μ.Μ.Ε με τον ίδιο, τον κ. Τσαβούσογλου και τον κ. Κότζια, στο περιθώριο της άτυπης συνέλευσης των Υπουργών Εξωτερικών στη Βιέννη, ο κ. Χριστοδουλίδης δεν θέλησε να «αποκαλύψει» τι ειπώθηκε στην ολιγόλεπτη συνάντηση. Όπως εξήγησε, δεν πρόκειται περί μυστικής διπλωματίας, όμως δεν ειπώθηκε κάτι αξιοσημείωτο το οποίο να χρήζει δημόσιας αναφοράς. Παρ’ όλα αυτά, παραδέχτηκε ότι αντικείμενο του διαλόγου ήταν, προφανώς, το Κυπριακό.

Για τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας και πώς αυτές επηρεάζουν το Κυπριακό

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία αυτή την περίοδο και πώς αυτές μπορεί να επηρεάζουν το Κυπριακό. Συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοδουλίδης στάθηκε σε τρία δεδομένα που έχουν να κάνουν με την Τουρκία. Το πρώτο είναι οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ, οι οποίες, όπως ανέφερε, χρειάζεται υπομονή, για να δούμε πώς θα διαμορφωθούν. Το δεύτερο είναι η στροφή της Τουρκίας στην Ε.Ε και το τρίτο είναι η κρίση της τουρκικής λίρας και το πώς θα κινηθεί ο Ερντογάν. Οι παράγοντες αυτοί επηρεάζουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, υπογράμμισε, και κάποιοι ενισχύουν και την κρισιμότητα των στιγμών.

Για το αν θα υπάρξει τριμερής στη Νέα Υόρκη

Κληθείς να απαντήσει ο κ. Χριστοδουλίδης για το ενδεχόμενο διενέργειας τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, ξεκαθάρισε ότι, μέχρι στιγμής, η πλευρά μας δεν έχει βολιδοσκοπηθεί για κάτι τέτοιο. Την ίδια ώρα, όμως, εξέφρασε την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να ανταποκριθεί θετικά σε ένα τέτοιο αίτημα, αν και εφόσον υπάρξει. «Εκείνο που έχει σημασία δεν είναι η συνάντηση, αλλά η ουσία της συνάντησης και εκεί επικεντρωνόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βλέπει Νετανιάχου με Κοτζιά

Πριν από τη Νέα Υόρκη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα μεταβεί με τον Νίκο Κοτζιά στο Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στόχος της συνάντησης, ανέφερε, είναι οι τρεις χώρες να έρθουν ακόμη πιο κοντά. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν καθορίζεται από τις σχέσεις που έχει η Τουρκία με τα γειτονικά της κράτη.

Για την επίσημη επίσκεψη του Ινδού Προέδρου στην Κύπρο

Αναφορικά με την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ινδίας στην Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι ο ρόλος της εν λόγω χώρας σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο είναι απόλυτα αναγνωρισμένος. Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ινδία επιδεικνύει ενδιαφέρον στη Μέση Ανατολή και τις τριμερείς συνεργασίες που συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία. «Ενδεχομένως να δούμε κάποιες συνεργασίες εκεί. Από εκεί και πέρα, είναι το Κυπριακό. Αντιλαμβάνεστε τη σημασία της Ινδίας – είναι υποψήφιο κράτος για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας – και είναι ένα θέμα που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε.

Για το γλωσσάρι

Κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση με το γλωσσάρι, με αφορμή την επιστολή – διάβημα που απέστειλαν οι 238 δημοσιογράφοι στον ΟΑΣΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι το γλωσσάρι του Κυπριακού είναι τα ίδια τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα