ΥΠΕΞ: Δεν έχουμε πρόθεση να μεταμορφώσουμε το βόρειο τμήμα

Δεν έχουμε πρόθεση ως ελληνοκυπριακή πλευρά να μεταμορφώσουμε το βόρειο τμήμα του νησιού μέσω πληθυσμού ή ιδιοκτησίας περιουσιών, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σε συνέντευξη του στους Financial Times.

Το θέμα των περιουσιών είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διευθετηθεί, κυρίως λόγω του ότι πολλοί ελληνοκύπριοι που μετακινήθηκαν στον Νότο το 1974, εγκατέλειψαν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, τα οποία σήμερα έχουν καταληφθεί από Τουρκοκύπριους και Τούρκους ανατολίτες.

Η δήλωση

Κασουλίδη δεν περνά απαρατήρητη ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις Ακιντζί για πληθυσμιακή και περιουσιακή πλειοψηφία στα κατεχόμενα.

Σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ χαρακτηρίζει τη δήλωση Κασουλίδη ιδιαίτερα ανησυχητική.

«Ουσιαστικά καταδεικνύει την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των συνεργατών του για αποδοχή της πάγιας τουρκικής επιδίωξης για εγγυημένες πλειοψηφίες εδάφους και πληθυσμού στην υπό δημιουργία τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία.

Ερωτούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συνεργάτες του με βάση τη συγκεκριμένη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών πως είναι δυνατό να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια χωρίς εκπτώσεις και ακρωτηριασμούς;» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα