ΥΠΕΣ:Αποφασισμένος για μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Με αποφασιστικότητα εργάζεται η Κυβέρνηση για να υλοποιήσει όλες τις αναγκαίες πολιτικές για επίτευξη του στόχου της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, το απόγευμα της Πέμπτης, μιλώντας σε περιφερειακή συγκέντρωση της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας στον Αστρομερίτη για ενημέρωση των τοπικών κοινοτικών Αρχών για τον Περί Κοινοτήτων Νόμο.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι η κεντρική ιδέα

του «συνίσταται στην υποχρεωτική, διά νόμου, συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών, με κοινές υπηρεσίες, τόσο σε τοπικό όσο και σε επαρχιακό επίπεδο».

Στόχος, εξήγησε, «είναι η αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του φορολογούμενου πολίτη με όσο το δυνατόν πιο ποιοτικές και πιο φθηνές υπηρεσίες».

«Ταυτόχρονα και παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο, θα πετύχουμε οικονομίες κλίμακας μέσω των συνεργιών που θα δημιουργηθούν», επισήμανε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ανέφερε ακόμη ότι το νομοσχέδιο εγκαθιδρύει, επίσης, την Ενιαία Αρχή Αδειοδότησης της Ανάπτυξης, δηλαδή της έκδοσης πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών μέσω μιας υπηρεσίας γνωστής ως “one stop shop” και της διαχείρισης της ύδρευσης, αποχέτευσης και στερεών αποβλήτων από ένα ενιαίο φορέα, που στην προκειμένη περίπτωση θα είναι το Επαρχιακό Σύμπλεγμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βουλή θα θέσει το θέμα της ψήφισης του νομοσχεδίου σε νόμο, με την έννοια του κατεπείγοντος.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, «για ένα τολμηρό βήμα προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ώθησης της ανάπτυξης».

Ο κ. Χάσικος συνέχισε λέγοντας ότι «η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμού θα καταστήσει τις Τοπικές Αρχές, γενικά, ικανές να πρωταγωνιστούν, τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην εφαρμογή στρατηγικών και πολιτικών που αφορούν στην τοπική ανάπτυξη».

Σε αυτό το πλαίσιο, διαβεβαίωσε, «η Κυβέρνηση εργάζεται με αποφασιστικότητα για να υλοποιήσει όλες τις αναγκαίες πολιτικές για την επίτευξη του τελικού σκοπού αυτής της προσπάθειας».

Keywords
Τυχαία Θέματα