ΥΠΕΣ στο ΣΙΓΜΑ: Υπάρχουν αντιδράσεις γιατί επηρεάζονται καρέκλες

Το σύστημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο βασίζεται σε οθωμανικά πρότυπα και δεν έγιναν ουσιαστικά αλλαγές σε αυτό, ανέφερε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο», ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως πάντα υπάρχουν όταν πας να αλλάξεις κάτι από τη μια μέρα στην άλλη, καθώς

επηρεάζονται καρέκλες, συμφέροντα και νοοτροπίες.

Η ουσία της μεταρρύθμισης, είπε, είναι να αυξήσεις τις αρμοδιότητες και τη διοικητική ικανότητα του Δήμου, για να μπορεί να εξυπηρετεί τον πολίτη.

Πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι η εφαρμογή στις επόμενες δημοτικές εκλογές σε 2-3 χρόνια, ωστόσο υπάρχει και το ενδεχόμενο, το οποίο τέθηκε από κόμματα και εξετάζεται η νομική του διάσταση, να πάρει παράταση μέχρι τις επόμενες Ευρωεκλογές, για να συμπίπτουν.

Από τη στιγμή που θέλουμε να αποφορτίσουμε το κράτος και να δώσουμε εξουσίες σε αυτό που ονομάζουμε δήμους, σίγουρα θα πρέπει να αυξηθεί η διοικητική ικανότητα και οι μάζες, σημείωσε.

Για να δουλέψει η μεταρρύθμιση, συμπλήρωσε, πρέπει να υπάρχει κρίσιμη μάζα, αυτή δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν μειωθούν τουλάχιστον κατά το ήμισυ οι δήμοι.

Ο Υπουργός τόνισε ότι υπάρχει και το σενάριο των μητροπολιτικών δήμων που μπορεί να δουλέψει, ωστόσο δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι τεχνοοικονομικές μελέτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα